Popboks - GOMORA – Matteo Garrone - I mafijaš je čovek [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.04.2009. 13:50 · 5

GOMORA – Matteo Garrone

I mafijaš je čovek

Iako uglavnom ostaje veran bespoštednom delu Roberta Saviana po kome je nastao, film Matea Garronea izneverava najveću vrednost ove knjige – pasionirano pripovedanje iz prvog lica koje na čitaoca deluje kao silaženje u grotlo pakla

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10
 

Originalni naslov: Gomorra
Scenario: Roberto Saviano, Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso i Roberto Saviano (prema knjizi „Gomora“ Roberta Saviana)
Uloge: Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino, Vincenzo Altamura, Italo Renda, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, Salvatore Striano, Carlo Del Sorbo, Vincenzo Bombolo, Toni Servillo, Carmine Paternoster...
Žanr: drama, kriminalistički
Trajanje: 137 min.
Proizvodnja: Italija, 2008.

Ako razumem, i ja ću biti deo svega. Nemam izbora i ne verujem da ima drugog načina da se nešto razume. Neutralnost i objektivna distance mi nikada nisu bile svojstvene. (Roberto Saviano, “Gomora”, Geopoetika, 2007)

Autor ovog citata trenutno plaća cenu svoje nesklonosti distanci i objektivnom posmatranju, krijući se ko zna gde zbog pretnji šefova Kamore nakon izlaska njegove knjige iz štampe. Infiltrirajući se u redove nosača švercovane robe u napuljskoj luci i među radnike po napuljskim zabitima koji opslužuju Kamoru, Saviano je ispisao nekoliko krugova pakla u mafijaškom sistemu: šverc robe, trgovina drogom i oružjem, ilegalna tekstilna industrija i izmeštanje industrijskog otpada sa razvijenog severa na čemerni jug Italije.

Jedna od najzanimljivijih teza knjige je da filmovi poput Kuma i Lica sa ožiljkom nisu nastali prema slici pravih mafijaša, već obratno. Upravo na ovoj ideji, Garrone gradi svoj film, što je, u vreme kada sve više gledalaca i kritičara postaje osetljivo na „preteranu estetizaciju“ životnih jada u filmovima (slučaj Milionera iz blata), više nego rado prihvaćen post.

Eleganciju filmskih mafijaša zamenili su znojavi ljudi bez stila, sa izblajhanim ženetinama koje veštačkim noktima kupe kofere s parama.

Suprotno od Skorcesea, koji je jednom prilikom izjavio da ga fasciniraju svetovi unutar kojih postoje posebni kodeksi – temeljci elegancije i stila Dobrih momaka, Garrone ne samo da ne odvaja svet napuljske mafije u posebnu filmsku opnu, već se ne trudi ni da predoči kakva pravila unutar njega važe.

Bez trunke adrenalina, mafija u filmu funkcioniše kao postapokaliptični svet prepun nasumičnih zbivanja. Držeći se ovakvog puta, on propušta da ostvari drugu, veoma bitnu dimenziju Savianovog dela, a to je angažman. Usled toga, niz rezultata Savianove dokumentovane istrage u filmu postaje i nebitan i nejasan.

Sve linije priče i njeni akteri u filmu poravnani su ravnodušnošću. Dok Saviano sa saučešćem i razumevanjem piše o krojaču koji za bedne nadnice šije remek-dela i na televiziji posmatra Angelinu Jolie (u filmu zamenjenu sa Scarlett Johansson, valjda da se ne ošteti pravednička aura majke UNICEF-a) obučenu u njegovih ruku delo na dodeli Oskara, ovaj krojač u filmu postaje predmet filmske obdukcije nalik bilo kojem drugom narko-dileru što pluta u Garroneovom formaldehidu.

Odsustvo empatije za kolateralne žrtve što se batrgaju na rubovima kriminalizovanog društva jer nema drugog posla kojim bi prehranili porodice na nesreću nimalo ne liči na osećaj tokom čitanja Savianovog dela u kom se do tačke zamrzavanja došlo određenim putem, umesto da je, nalik Garroneovom filmu, fiksirana kao filmska poza.



Komentari

  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 24.04.2009. 21.34.22
    Nazalost, slab film dobrog potencijala. Prilicno sam se uzdao da ce to biti iskren, euforican prikaz ljudskog crnila a sto je, kao sto to svi znamo, neodoljivo za gledati. Ovaj film nije to vec epizoda neke edukativne emisije. Steta...
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 24.04.2009. 22.00.05
    jel ovo vidjenje knjige ili filma?
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 25.04.2009. 01.59.39
    Citajuci kritiku filma, kao umetnickog ili ,sta ja znam vec kakvog, ostvarenja ne mogu a da ne kazem da je autor u pravu. Super kritika sa jedne strane. Mada se vidi da autor(ka) nije upoznata sa stvarnom situacijom u Napulju. Jer Skorseze prikazuje mafiju od samog vrha, od pocetka, od ideje pa sve do egzekucije, dok sefovi mafije u filmu, kao ni u knjizi nisu prikazani. To su sefovi porodica i svakako nisu naivni, ali nisu "Il Padrone". Te mislim da je "Kum" zaista nastao po slici pravih mafijasa, a knjiga (film) po slici obicnih razuzdanih kriminalaca kakvi su zaista Kamoristi. Dve razlicite price i bezrazlozno ih je porediti. "Kamora" je mnogo bliza "Gradu Boga" nego bilo kom mafijaskom filmu. Odlican nacin da se paznja skrene sa vrha na ulicne kriminalce i njihove bahate supruge... p.s. slazem se da knjiga ostavlja mnogo snazniji utisak Uzdravlje
  • Gravatar for james
    james (gost) | 25.04.2009. 10.57.11
    ako nista drugo onda iz filma moze da se provali odakle su ovi nasi mafioza disel shabani maznuli stajling, miks gaster dojche turaka i gomore. Dno
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 26.04.2009. 08.41.14
    U odnosu na knjigu definitivno mnogo sterilinije i bezdusnije. Pored toga bez knjige bi se cak i tesko razumeli neki elementi filma pa film dodje kao neki multimedijalni dodatak knjizi-ne narocito uspesan.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi