Popboks - SAVRŠENO SEĆANJE NA SMRT – Radoslav Petković - Miš-maš [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 28.04.2009. 15:24 · 3

SAVRŠENO SEĆANJE NA SMRT – Radoslav Petković

Miš-maš

(Stubovi kulture)

Grandiozni promašaj pretenciozne dužine, sumnjivog kvaliteta i koherentnosti zapleta, nevešte kompozicije, i sa likovima bez ikakve dubine i životnosti… Zapanjujuće i neočekivano loše delo autora Sudbine i komentara

Milun Vasić

Koliko se može razabrati, glavni događaj romana Savršeno sećanje na smrt (Stubovi kulture, Beograd, 2008) jeste magijska odbrana Carigrada u prvoj opsadi Turaka i kasniji životi aktera tog događaja. Strpljivi čitalac se, međutim, oseća kao da je zavirio u piščevu radionicu i čita obimnu i još nesloženu građu za roman koji može da bude zanimljiv, ali se zasada ne naslućuje njegov konačni oblik.

Intrigantna tema je, naime, potpuno prokockana piščevim lutanjem bespućima povjesne zbilje – turskog osvajanja grčkih zemalja, predugim i sižejno nemotivisanim razmatranjem problema Unije Carigradske patrijaršije i Rima, kao i detaljnim opisima beskrajnih borbi lokalnih vlastodržaca 15. veka na Peloponezu… “Pleteniju sloves” je pukla petlja i ostao je miš-maš gomile nepovezanih poglavlja.

Da stvar bude još gora, na nekoliko mesta se odlomci doslovno ponavljaju, i to ne izgleda kao namerni autorski postupak (151. i 397. stranica, na primer). Vidljiva je, a nedopustiva za izdavača poput Stubova kulture, izvesna „opuštenost“ lektora i urednika koji su morali da, ma koliko cene pisca kao vrsnog kapetana broda, budu tu i pokažu mu, poput svetionika, pravi put kroz beskrajne talase teksta…

Ovako, ostavljen na milost i nemilost svom osećaju, književni brod Radoslava Petkovića tone u moru logoreje, loših književnih postupaka i neuspelih zanatskih rešenja.

Sve bi ovo grešni čitalac oprostio da je Petković napisao iole zanimljivu knjigu. Ali, ne! Ovo dozlaboga dosadno štivo neodoljivo podseća na one “umetničke” filmove za koje ne znate šta treba da se desi da bi se završili. Tako glavna mana ove knjige, uz sve ostale nabrojane, ostaje obična, jednostavna nezanimljivost. I nema te magije, makar ona spasila Carigrad, koja bi mogla da spasi ovaj roman.

Sižee poput sižea romana Radoslava Petkovića tokom 80-ih je u Srpskim pričama Milorad Pavić maestralno rešavao na samo desetak stranica. Više nije bilo ni potrebno ni efektno. I zaista nije jasan motiv zbog kojeg je Petković krenuo na ovo dugačko, dosadno i riskantno putovanje. Možda je po ugovoru morao, a naše je da čitaoce obavestimo da ne moraju.



Komentari

  • Gravatar for Povijesna zbilja
    Povijesna zbilja (gost) | 28.04.2009. 18.45.43
    Sudbina i komentari jeste remek-delo, Radoslav Petković već duže jeste na nizbrdici i najbolji stvaralački dani su davno prošli kada je on u pitanju, ali nikako se ne bih saglasio sa ovako oštrom procenom ovog dela. Uprkos manama, Savršeno sećanje na smrt ostaje delo više klase po osnovu izrade. Međutim, pisac ovog prikaza je u svom gnevu odlučio da to previdi. Ovo nije iole precizna procena Petkovićevog romana. Pre bih rekao da je ovde po sredi slučaj pozicioniranja i pokazivanja očnjaka recenzenta, a to se najlakše radi bacanjem blata na neupitne autoritete i znalce.
    • Gravatar for Tijana
      Tijana (gost) | 05.08.2013. 14.47.14
      Apsolutno se slažem sa komentarom. Premda delo ima svojih mana, recenzija se isuviše oštro okomila kako na sadržaj tako i na stilska rešenja Petkovićevog romana. Definitivno ga ne bih nazvala "dozlaboga dosadnim štivom"; meni je naprotiv bilo jako zanimljivo.
  • Gravatar for Lone Wolf
    Lone Wolf (gost) | 28.04.2009. 21.37.09
    Stiče se utisak da recenzent ima nešto lično protiv pisca.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige