Popboks - PATRICK WOLF - The Bachelor [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.06.2009. 13:15 · 9

PATRICK WOLF

The Bachelor

(Bloody Chamber Music)

Usamljeni princ kiča i glamura na čevrtom albumu pokušava da prevaziđe ličnu dramu... Dosta poznatih ljudi je tu da mu pomogne

Vladimir Ninčić

Ocena:
6


6/10
 

Patrick Wolf je prototip antikul momka. Imidž koji je do te mere groteskan da je čoveku teško i da se nasmeje – omoti i spotovi za koje je i izraz „artsy-fartsy“ preblag, teatralnost u pristupu koju bi i Army of Lovers cenili, insistiranje na biseksualnosti koje bi i Žarka Koraća pretvorilo u homofoba. 

PATRICK WOLFIpak, sve predrasude padaju u vodu kad se čuje njegova muzika, jer odmah postaje jasno da je ovaj 25-godišnji multiinstrumentalista jako talentovan i kreativan. Na prva tri albuma mladić iz Londona se tražio i odrastao, pa zato i ne čude tolike turbulencije u senzibilitetu. Od zanesenosti semplovima i akustičnom gitarom na lo-fi debiju Lycanthropy (2003), preko razvijanja sviračkih potencijala na mračnijem i osmišljenijem nasledniku Wind in the Wires (2005), do pokušaja sukobljavanja prepoznatljivih sumornih tema s vedrim zvucima na ploči The Magic Position (2007), Patrick je promovisao i usavršavao svoju viziju žičano-klavirskog artističkog popa sa electro ornamentima.

Jasne muzičke reference oduvek su mu bili Kate Bush, Echo & The Bunnymen i Current 93, mada Englez nikada nije ni reprodukovao ni reciklirao, već je uzore koristio isključivo kao GPS kojim je usmeravao sopstvenu muzičku trajektoriju. U tom je razdoblju sve sigurniji postajao i njegov glas, u čijem su se spektru početnom bojažljivom gahanovskom baritonu polako pridruživali buckleyevski falseti i lepršavost Antonyja Hegartyja

The Bachelor, prvi deo sage nazvane Battle, čiji će se nastavak The Conqueror pojaviti naredne godine, dolazi u momentu kada je samopouzdanje Patricka Wolfa na visokom nivou. Naoružan do zuba poznatim gostima (elektro umetnik Matthew Herbert, Alec Empire i glumica Tilda Swinton između ostalih) i epskim aranžmanima na violinama, on ispisuje dramatičnu priču o otuđenosti čiji je dugogodišnji talac i zbog koje je već razmišljao (čak jednom i najavio) da prekine karijeru.

Međutim, Wolf nije utučeni trubadur koji se neprestano jada, već sanjar koji kroz fantazije komunicira sa svojim demonima i nesebični hedonista koji želi da podeli trenutke koji ga ispunjavaju. Zbog toga njegov mrak nikada nije crn i njegova depresija ne poprima ozbiljne razmere.

Tako je i sa soničnom stranom, koja u skladu sa tekstovima jeste osetno mračnija od prethodnog izdanja, ali se nikada ne bi mogla okarakterisati kao hladna i turobna. Patrick snažnije nego ikada pokazuje naklonost ka keltskom folku i električnoj gitari, stvarajući u kombinaciji sa semplovima i electro beatovima efektnu simbiozu. Početak Bachelora naročito dobro funkcioniše u okviru nove formule, kada se skladno sjedinjuju propovedalački glam-pop 80-ih (Hard Times), techno-pop sa spoken-word Tildom kao “glasom nade” (Oblivion), western folk (Bachelor) i new romanticism (Damaris).

U ostatku Patrick tumara, nekad previše (Empireovi nasilni semplovi u numeri Battle se nikako ne uklapaju u koncepciju), nekad banalno (Count of Casualty baš i nije morala da bude o ratu u Iraku), ali je uglavnom dosledan u davanju prednosti sadržaju nad formom, što je teško zamislivo sa svim predubeđenjima koje je u stanju da izazove na nemuzičkom planu.

U neretkim trenucima kada trezvenost počinje da dominira, njegova ekscentričnost polako iščezava i mestimični uvrnuti momenti tada deluju izveštačeno, odajući utisak da se Wolfova narav menja.

To ne znači da on postaje običan singer/songwriter, već da naprosto njegova freakovska oštrica počinje da tupi, što ga u konačnom zbiru čini manje intrigantnim, ali prijatnijim za slušanje. Pitanje je ličnog ukusa kome se ovakav razvoj dopada.  

Audio:



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 19.06.2009. 12.44.50
    dobro je da niste postavili spot za vulture... mene patrick vanmuzički isto jako nervira, i duboko verujem da ovaj album zaslužuje zvesdicu više.
  • Gravatar for hard times
    hard times (gost) | 19.06.2009. 13.39.01
    kakva odlicna pesma, kakav uzasan spot. pa ni lady gaga ne bi uspela ovakvu grozotu od spota da napravi.
  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 19.06.2009. 13.50.35
    Stvarno je katastrofican po svim paramterima, osim muzike, koja mu je izgleda odlicna. Moracu da mu se posvetim. :´-) Hvala na preporuci, Popboks konza!
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 19.06.2009. 18.05.23
    E on je tipičan onaj fazon "umetnost radi umetnosti", a zapravo ne kaže ništa... iritantan lik skroz... najgori album godine za sada!
  • Gravatar for :))
    :)) (gost) | 19.06.2009. 19.26.44
    ma koga briga kako izgleda, pesme su sjajne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for @ Vrabac
    @ Vrabac (gost) | 19.06.2009. 20.06.20
    Ako si ti peslusao album, ja skacem sa Savskog mosta... u Dunav.
  • Gravatar for m.
    m. (gost) | 19.06.2009. 20.52.22
    meni je pomalo slično onome iz recenzije. https://www.youtube.com/watch?v=DW1AHrTNBao
  • Gravatar for nemam baš neku ideju
    nemam baš neku ideju (gost) | 20.06.2009. 02.55.04
    Dobar album skroz, mada ga nikad ne bih preslušao da nisam pročitao ovu recenziju. Rispekt za Žarka Koraća!
  • Gravatar for @ m.
    @ m. (gost) | 20.06.2009. 09.03.00
    u pravu si, stvarno lici...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.