Popboks - ĐAVOLJA VAROŠ - Vladimir Paskaljević - Razvijanje filma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.08.2009. 10:06 · 6

ĐAVOLJA VAROŠ - Vladimir Paskaljević

Razvijanje filma

Debitanski film Vladimira Paskaljevića podelio je mišljenja festivalske publike. Dok neki misle da je u pitanju tipična domaća crnohumorna drama, drugi smatraju da je ovim filmom rečeno nešto potpuno novo u srpskom fimu

Marko Kostić

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: Vladimir Paskaljević
Uloge: Jana Milić, Nebojša Milovanović, Uroš Jovčić, Marta Bereš, Marija Željković, Andrea Elderly
Žanr: drama
Trajanje: 82 min
Proizvodnja: Srbija, 2009.

Đavolja varoš je satiričan film koji prikazuje tranziciono nasilje svakodnevne Srbije. Kroz kolaž međusobno isprepletanih priča, ova filmska satira inverzira društvenu sliku srpskog prostora. Sa jedne strane Đavolja varoš je lanac stereotipa: luzeri i pivo, deca i tenis, mafijaši i prostitutke, radnici i džabalebarenje, investitor i korupcija, deda i infarkt, taksista i nervoza, tinejdžeri i seks.

Ali, odnosi između likova-nosilaca ovih stereotipa, tokom filma ukazuju na njihovu drugačiju prirodu - tinejdžer je neurotičan, taksista psihotičan, a  investitor – moralista. Paskaljević svakog od ovih junaka ostavlja u dvosmislenom razrešenju - Da li se taksista (Lazar Ristovski) smirio ili razjario, da li je tinejdžerka (Jana Milić) vedra ili suicidalna,  itd. Da li tenis Srbe proslavlja ili im se obija o glavu?

Paskaljević ovim filmom provocira srpsku estetiku, dovodeći je do apsurdnog vrhunca, odnosno do satire. Jer samo u trenutku smrti jednog talasa, možemo da vidimo drugu obalu, u kojoj stvari stoje drugačije. Otuda, Đavolja varoš nije film koji je drugačiji u estetskom smislu, već u načinu na koji, preko ustaljene estetike iznosi nova sociološka zapažanja. Svaki od junaka ovog filma, naime, živi sa svojim ideološkim protivnicima, čime se postavlja pitanje svakome iz publike: ko sedi pored nas, da li je ono što mislite da jeste ili je neko sasvim drugi?

Nije Paskaljević opisao Srbiju kakva jeste, već je kritikovao lokalnu predstavu o Srbiji. A ta predstava je lažno jedinstvena i baš je zato stvarnost u ovom filmu, istinito podeljena. Sugerišući nam da život u Srbiji nije jedna, već najmanje dve stvarnosti, Paskaljević nastupa hrabrije od medija koji napadaju srpsku politiku i uverljivije od filmova koji brane srpski mentalitet.

 

 

U Đavoljoj varoši nema ni govora o toliko rabljenom mentalitetu već o njegovom lažnom utisku. U skladu sa satirom, svaki od junaka kao da misli da se nalazi u tipičnom srpskom filmu, dok se zapravo nalazi u procepu između kinematografije i života. Zato junaci ovog filma deluju iskonstruisano. Jer ne uspevaju da polete u nebo, pa da ih balkanska estetika obuhvati kako obično ume i zna. Ovakvim sučeljavanjem, Paskaljević nudi svojim junacima i publici novu katarzu. Onu koja ne preispituje politički sistem već društvenu grupu kojoj svako od nas pripada.

Reditelj ovim filmom kao da priziva građanski rat. Ali, on ima pravo da to radi a da ne bude zločinac, jer upravo umetnički ratovi sprečavaju bukvalizaciju nasilja. A ono što našu sredinu čini nasilnom jeste upravo nedostatak sumnje u stvarnost.



Komentari

  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 13.08.2009. 13.05.47
    Iskreno se nadam da u Đavoljoj varoši poruke nisu blatantno nacrtane kao u katastrofalnim Optimistima koje je Paskaljević stariji snimio prema kratim pričama Paskaljevića mlađeg.
  • Gravatar for Danko Smukov
    Danko Smukov (gost) | 26.08.2009. 04.45.37
    Dobar tekst, Mare. Zainteresovao si me.
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 01.10.2009. 15.19.56
    Pa, uz sve mane, Đavolja varoš je zaista mnogo bolji film od Optimista, i zaslužuje da se pogleda.
  • Gravatar for milos
    milos (gost) | 25.10.2009. 18.58.07
    film je fenomenalan!!!!
  • Gravatar for tbojan
    tbojan (gost) | 08.11.2009. 20.52.21
    Katarze nema. Ima Kusturice koji ne Štima(c), ima Bureta Baruta koji smo videli. Na momente zanimljivo, često preterno i svakako površno.
  • Gravatar for Zoran Krneta
    Zoran Krneta (gost) | 06.10.2010. 08.22.12
    Film je potpuni promašaj. Velika količina vulgarnosti i primitivizma bez ikakve potrebe. Možda je ovo za nekoga umetnost, ali za moje pojmove svakako nije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi