Popboks - NIŠVILLE '09 - Hard Candy [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.08.2009. 18:23 · 27

NIŠVILLE '09

Hard Candy

Tokom četiri dana 26. Internacionalnog džez festivala Nišvil koji je održan prošle nedelje, na dve bine je nastupilo 40 bendova

Dejan Stojiljković

Mesto: Tvrđava, Niš
Vreme: 13-16. avgust 2009.

Verovatno najambicioznije i po imenima muzičara najatraktivnije izdanje niškog jazz festivala počelo je u četvrtak 13. avgusta, tradicionalnom dixieland paradom. Povorka je prošla centralnim ulicama Niša a zaustavila u prostoru na Tvrđavi predvišenom za festival.

NIŠVILLE '09Čast da otvori glavni program Nišvilla pripala živoj legendi domaćeg jazza Vojislavu Bubiši Simiću kome je tom prilikom uručena i nagrada za životno delo.

Zbog problema sa zakupcima prostora na Letnjoj pozornici, festival je ove godine izmešten na ograđenom prostoru iznad Salona 77 u okviru tvrđave, gde su montirane dve bine (Earth i Sky") sa video bimovima i tribinama sa stolicama za publiku, tako da je sve pomalo podsećalo na novosadski Exit.

U svakom slučaju, publika je zahvaljujući tome imala prilike da zaista uživa u kvalitetnom zvuku i profesionalnoj rasveti. Prve večeri su nastupili gosti iz Mađarske Bohem Ragtime Jazz Band. Usledili su koncerti simpatičnog niškog vokalnog okteta Constantine, Jazzexa iz Ukrajine i Lala Trio i orkestra Bobana Markovića iz Srbije.

NIŠVILLE '09

Sasvim opravdano, zvezde večeri su bili Mingus Dynasty, koji su dali svoje viđene kompozicija ovog legendarnog muzičara, i Candy Dulfer, koja je sa svojim bendom podigla na noge sve posetioce na tvrđavi i podarila im nezaboravni funky performans kakav se odavno ne pamti. Nakon nastupa, čuvenoj saksofonistkinji je uručena nagrada Šaban Bajramović koja se dodeljuje muzičarima za uspešnu fuziju jazza sa drugim muzičkim pravcima.

NEŠVILLE '09Drugo veče je svakako bilo u znaku Darka Rundeka i njegovog Cargo Orchestra. Bio je to dirljiv i emocijama nabijen susret sa publikom koja podjednako obožava njegove pesme iz perioda kada je bio sa Haustorom kao i numere sa solo albuma. Očigledno ponesen atmosferom, Rundek je zaista dao sve od sebe i odsvirao dužu svirku od predviđene koju je „zapečatio“ posvetom Šabanu Bajramoviću.

Nezahvalna dužnost da nastupi posle Rundeka pripala je lokalnoj legendi Risti Trajkoviću i njegovom OK Connection. Iste večeri nastupili i Omri Ziegel and Brotherhood iz Švajcarske, Michaela Rabitsch i Robert Pawlik, Miroslav Vitouš u pratnji benda hrvatskog gitariste Ratka Zjaće i mađarski sastav Four Bones.

Treće veče festivala možda jeste oskudevao u zvučnim imenima i atraktivnim muzičarima koji su poznati najširoj publici, ali zato nije manjkalo kvalitetne svirke. Ovo naročito važi za fenomenalnog virtuoza na harmonici Richarda Galliana čiji je nastup bio nešto zaista revolucionarno.

Omiljeni pevač Clinta Eastwooda Jamie Davis dočekan je pomalo hladno, dok je potpuno druga priča bila sa gostom iz Egipta, bubnjarem Yehya Khalilom čija je fuzija jazza sa ethnom naterala publiku da zaigra.

NIŠVILLE '09

Zvezda večeri je svakako bila 17-godišnja Grace Kelly, američka saksofonistikinja korejskog porekla. Zanimljiv nastup imao je i niški bend Eyot, koji svira veoma dinamičnu i energičnu verziju ethno jazza.

NIŠVILLE '09Poslednje veče festivala otvorio je nastup Nade Pavlović i Mobe dok je dobitnik pet Grammy nagrada Randy Brecker odradio više nego rutinski nastup sa Big Bandom Sofijskog radija. Brazilski gitarista Danile Marques je sa svojim triom malčice umorio publiku. Potom je na binu izašla Yildiz Ibrahimova iz Turske čiji moćni glas je izazvao prave ovacije.

Naravno, najveće interesovanje izazvali su Incognito kojima je ovo bio drugi nastup na Nišvillu. Njihov energičan i furiozan nastup publika je dočekala sa oduševljenjem tako da je šteta što je beogradski bend E-75 morao da nastupi tek posle njih.

Sve vreme festivala radio je jazz workshop čiji je glavni organizator bio Pity, gitarista benda Goribor. Candy Dulfer je držala workshop u Sali Simfonijskog orkestra (za saksofoniste i duvače), a Mihaela Rabitsch i Rober Pawlik za gitariste, vokale i trubače.

NIŠVILLE '09

Ovogodišnje izdanje Nišvilla je možda i najbolje u dugoj istoriji ovog festivala, besprekorna organizacija, atraktivni gosti, odlično osvetljenje i zvuk, kvalitetni workshopovi učinili su ga manifestacijom broj jedan u gradu na Nišavi, daleko ispred degradiranih Filmskih susreta i nesrećne Nisomnie.

Zato se u godinama koje slede očekuje ekspanzija ovog festivala kao manifestacije od nacionalnog značaja na kojoj publika sa pravom očekuje da vidi zvezde svetskog formata. Zbog toga bi nadležni kerberi koji čuvaju državne kase mogli malo da razmisle o tome da Nišvill konačno dobije budžet koji odgovara njegovom značaju i preraste u jedan od najbolji jazz festivala u Evropi, za šta svakako ima dovoljno potencijala.



Komentari

  • Gravatar for hmz
    hmz (gost) | 17.08.2009. 18.26.02
    hahaa, kakva crna besprekorna organizacija :D ali da, definitivno: najbolji nišville do sada - divno se provedoh! :) :)
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 17.08.2009. 21.11.15
    podrska za nisville!
  • Gravatar for Beogradžanin
    Beogradžanin (gost) | 18.08.2009. 02.51.33
    Prosto neverovatno! Dižemo galamu oko gostovanja u regionu U2, Madone, Santane, Simpli Red, Incognito ... A onda dođe "fanki slatkiš" Kendi Dalfer, u dva sata svirke razbuca Nišku tvrđavu ko svinja masnu kesu i ništa! Bez velike pompe, skupocene bine i scenografije, plesača u pozadini i ostalih džidža-bidža, Kendi je održala daleko najbolji koncert ove godine u Srbiji! I to još u Nišu! Uspela je čak da izbaci iz cipela i Nišlije koji su potpuno nenaviknuti na ovakve spektakle i ne umeju da se opuste uz dobru muziku. Da je ovakav koncert održan, na primer, u Sava Centru, od ovog objekta bi ostali samo dugmići, takvo bi ludilo napravila publika! I zato jedan veliki minus raznoraznim menadžerima što pored Incognito, u Beograd nisu doveli i Kendi i nadamo se da će ispraviti tu grešku! I organizacija festivala je pokazala da Nišlije nisu dorasle ovakvom događaju. Prve večeri nisu radili frižideri pa su pića (voda, pivo i sokovi) bili mlaki. Kada su na binu izašli Mingus dinastija, čekali su na sceni jedno desetak minuta da počnu, pošto su na video bimovima morali da se izređaju reklamni spotovi svih mogućih sponzora festivala. Ali s obzirom da su debelo ošljarili, možda je i trebalo tako! I još jednom: DOVEDITE KENDI U BEGIŠ!
  • Gravatar for nis
    nis (gost) | 18.08.2009. 10.00.05
    Komenatar Beogradzanina mene vredja kao Nisliju! Zasto samo koncerti da budu u Bg????? Otkud vam to da ne umemo da se zabavljamo? Kao Candy bi napunila Sava Centar? Sumnjam. Vi ste razmazeni sto sve imate pa ste i zaboravili da cenite pravu muziku. Nama je svaki koncert poklon i umemo da ga cenimo. Dodjite da se uverite! Nisville ce biti sve veci!!
  • Gravatar for qwerty
    qwerty (gost) | 18.08.2009. 11.17.00
    dosta vise sa tim medjugradskim prepucavanjima, kao da zivite u velikoj zemlji pa vam je tesko da dobacite iz beograda u nis i obratno.
  • Gravatar for slacala
    slacala (gost) | 18.08.2009. 14.16.24
    Opa ... emancipovanje najveceg sela u srbijici! I to ni manje ni vise nego džezom... smoriste li se nislije!?
  • Gravatar for Eros Ramacoti
    Eros Ramacoti (gost) | 18.08.2009. 14.39.21
    Lepo neko reče da je prvi korak ka unormaljivanju Srbije zabraniti lokal-patriotizam i svako upražnjavannje istog kažnjavati doživotnim gledanjem onog jed(i?)nog spota predosadne Kendi Dalfer koji se svaki dan vrteo na 3K.
  • Gravatar for kada je...
    kada je... (gost) | 18.08.2009. 16.07.57
    ...BG onda je to velika jabuka,teniseri su beogradski,ne srpski,kada je drugi grad,e,onda je to lokal-patriotizam...bez-veze...a sto e tice toplog pica,secam se prvog-drugog exita,kada je pivo ili bilo mlako,ili je nestajalo,a nedaj boze BG festivala EHO,dobro da se nismo udavili...
  • Gravatar for (pirotjanac kojem nije padalao na pamet
    (pirotjanac kojem nije padalao na pamet (gost) | 18.08.2009. 16.54.31
    Nislije, mozete da se vredjate kolko ocete, ali da na dogadjanju koje traje od 8 do pola 4 prve veceri : 1. nije moglo da se nadje nista ladno da se popije, niti 2. bilo sta da se pojede i okrepi se covek ..... 3. posle 26 festivala publika ostaje "drvena" i staticna, A, da bude jedno 20 standova za svakakve gluposti ( mts, dunav, nevladine parazitske i partizanske organizacije .... org.... ) da masiraju izmedju izvodjaca po 5-10 minuta ... Samo budala ne moze da previdi!
  • Gravatar for care...
    care... (gost) | 18.08.2009. 18.09.00
    ...nemoj da se vrđš. ali, gdje je taj Niš, rekti?
  • Gravatar for Zli
    Zli (gost) | 18.08.2009. 22.04.50
    Ove komentare ostavljaju samo ljudi bez elementarnog znanja i/ili vaspitanja. Sa ovako malo para, za ovako siromasne ljude, napraviti odlican muzicki dogadjaj je ogromna stvar. "Razmazeni Begis" i SC, kao takav, nisu dorasli sami sebi! Poenta je da ogroman deo Srbije nema priliku da vidi NIJEDAN koncert tokom godine. Zato ne sudite nego hvalite, sledeci put ce biti bolje!
  • Gravatar for Ramacoti Eros
    Ramacoti Eros (gost) | 18.08.2009. 23.16.19
    A komunisti što su iz Niša tramvajske šine počupali i u Beograd posadili?
  • Gravatar for F
    F (gost) | 18.08.2009. 23.28.11
    Srbija je jedna mala zemlja i treba da budemo srecni sto uopste imamo manifestacije ovakvog tipa. Zivim u NY i odavde se vidi koliko je i Bg mali grad u svakom smislu i iz ovog ugla razlika izmedju Bg, Nisa i NS ne postoji. Zato, drzite se zajedno. Pozdrav
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 19.08.2009. 13.19.37
    Ovi prestoničani, umesto da budu zahvalni Blagojeviću i kompaniji što je, iz sažaljenja, rešio da im pokloni jedan koncert, iz urođene sebičnosti i razmaženosti ne mogu Nišu da oproste što je domaćin jednog svetskog festivala... Bio sam i ja na neke vaše festivale i koncerte i mogu da kažem da je mlako pivo bilo poslednje na listi zamerki. Sem toga, pošto ionako državni budžet koristite kao priručnu kasu, što ne biste od naših para napravili i sopstveni džez festival, pored par već postojećih, a da Nišvil ostavite na miru...
  • Gravatar for Žena sa kesom
    Žena sa kesom (gost) | 20.08.2009. 12.32.53
    ''Ovi prestoničani, umesto da budu zahvalni Blagojeviću i kompaniji što je, iz sažaljenja, rešio da im pokloni jedan koncert, iz urođene sebičnosti i razmaženosti ne mogu Nišu da oproste što je domaćin jednog svetskog festivala...'' Beograd je godišnje domaćin bar dva festivala sa relevantnijim i modernijim imenima iz sveta džeza nego što je to Nišvil.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 21.08.2009. 19.44.32
    Baš tako. Barem dva. Ali nikako bolja i nikako posećenija. A mogla, kad si već toliko upućena, bi taman i da se raspitaš koliko se za te vaše festivale izdvaja iz budžeta Srbije i uporedi to sa sredstvima koje se daju Nišvilu. Tu ćeš, valjda, pronaći odgovor zašto su "relevantniji i moderniji". A zašto sviraju pred par stotina prestoničana iako ih građani Srbije plaćaju, to neka ostane otvoreno pitanje...
  • Gravatar for Žena sa kesama
    Žena sa kesama (gost) | 22.08.2009. 12.59.03
    Npr. ovogodišnji, verovatno najkvalitetniji Belef ikada nije finansiralo Ministarstvo za kulturu, već samo Grad Beograd. Ali džaba ja ovo pišem kada ćete vi sad da uhvatite mantru o tome kako je državni budžet zapravo beogradski i ode mast u propast. Nema tu rasprave dok sa jedne strane sikće nepatvorena zadojenost mržnjom. U poređenju sa čardaš džezom poput Kendi Dalfer ili Inkognito, festival (iako čak ne ni prvenstveno jazz orijentacije, kamoli ne komercijalne) itekako nosi šnjur i imao je posetu kakvu zaslužuje.
  • Gravatar for Beogradžanin
    Beogradžanin (gost) | 23.08.2009. 00.16.16
    Ako sam u Niš otputovao zbog Nišvila, to je najbolji dokaz da nama iz prestonice nije gadljivo da posetimo srpsku provinciju ako imamo razloga za to. Utoliko pre što su pljeske u Nišu jeftinije od onih u Begišu. Ovo je valjda bio 26. Nišvil i poređenje u organizacionom smsislu sa prvim ili drugim Egzitom je neumesno. Treba porediti onda prvi ili drugi Nišvil sa prvim ili drugim Egzitom! Nišvil je ove godine imao najjače sponzore, uključujući i Ministarstvo kulture, što se lako može proveriti pregledom banera na zvaničnom sajtu festivala, tako da ta "kalimero" priča o nepravednom zapostavljanju Nišvila od strane sponzora i države Srbije ne drži vodu.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 24.08.2009. 01.27.44
    Uh, sad mi je pao kamen sa srca, nismo dali pare za Belef... Alo bre, ljudi, a gde su vam Bemusi, Bitefi, Festovi i još 150 kojekakvih manifestacija? Nemojte mi reći da se svi oni finansiraju samo od strane grada? A onih desetak institucija od nacionalnog značaja? Pa samo Narodno pozorište jede iz budžeta Srbije milijardu dinara godišnje i još posluje sa gubitkom, a svi mi lebom ranimo bezmalo hiljadu tamo zaposlenih parazita... I posle govorite o nekoj "nepatvorenoj" mržnji i kalimero kompleksu a zatvarate oči pred činjenicom da ste zaštićeni više nego pande, orke i beli medvedi zajedno. Inače, za vašu informaciju, Nišvil je od Ministarstva kulture dobio "neverovatnih" 20 hiljada evra (što je duplo više nego prošle godine!!!), a toliko, valjda, košta neki od minornijih izvođača na jednom od vaših festivala. A iz razgovora sa direktorom Nišvila znam koliko je energije morao da utroši da bi uopšte privukao nekog od sponzora, pogotovo ako se zna da javni nam servis nije imao "tehničkih mogućnosti" da prenosi festival. Pretpostavljam da još uvek nisu dovukli kamere iz guče... I da, budžet, barem po imenu, nije beogradski, ali po tome ko i koliko grabi iz njega, razlika i dalje ostaje samo nominalna.
  • Gravatar for Žena i kesa
    Žena i kesa (gost) | 24.08.2009. 11.46.28
    Gospodbože, zašto bi javni servis prenosio jedan, u najboljem slučaju, prosečan jazz festival? To je kao kad bi prenosio Beerfest. Pritom RTS ne prenosi ni ostale slične prigode, već samo Exit i Guču. Sumnjam da su ga prenosili i TV5 i slični bastioni decentralizacije sa kojih nonstop penušaju oni bijesni i potlačeni hiphoperi - sve im se obrve u V namrštile.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 25.08.2009. 00.00.51
    Wow, ala si mi odgovori(o)la... Pa jeste, bolje da gledamo Exit, Guču, Selo Gori, Žikinu šarenicu i beogradsku hroniku... Bolje ti meni reci šta je sa ostalim be-festovima, pošto, jelte, ovogodišnji Belef nije finansirala država, šta je sa letnjim, zimskim, prolećnim i kakvim god festivalima, šta je sa preostalih dvadesetak, koliko već, pozorišta, je l' i njima iz budžeta nije dato ni dinara?
  • Gravatar for Kesa i žena
    Kesa i žena (gost) | 25.08.2009. 12.13.25
    Ali ja uopšte nemam nameru da raspravljam o drugim manifestacijama, jer nisam stručan da lečim decentralizacione frustracije opšteg tipa, već o onima koje imaju veze sa Nišvilom po stepenu očekivane posećenosti i programskoj orijentaciji. O drugima ćemo na tekstu o Filmskim susretima, koji željno iščekujem, iako nemam šareni kišobran. Hejt prema Žikinoj šarenici i Selu koje gori je više netrpeljivost Beograđana i Nišlija spram neurbanog (štagod to 2009. značilo), nego što su u pitanju proizvodi sumnjivog ili lošeg kvaliteta. A pretpostavljam da bi moje objašnjenje da grad u kome obitava četvrtina stanovništva Srbije zaslužuje 45-ominutnu emisiju na državnoj televiziji naišao na neki ciničan komentar? Pa hajd da ga čujemo.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 25.08.2009. 14.10.15
    Pa kad nisi stručnjak za "lečenje" onda nemoj da lupaš o "nepatvorenoj zadojenosti mržnjom"... Konstantno pričate o tome kako provincija neosnovano optužuje beograd, o nekakvoj mržnji, kompleksima i slično. Ponavljam ti još jednom, proveri koliko se prestoničkih manifestacija i sa kojim iznosima finansira iz državne kase, saznaj koliko se para izdvaja za kulturu glavnog grada i to uporedi sa sredstvima koje se daju ostatku Srbije bez Vojvodine, pa će ti valjda biti jasno da se ne bunimo bez razloga. Ili te je, kao i većinu tvojih sugrađana, baš briga, što me uopšte ne bi iznenadilo. Ali onda nemaš prava da se čudiš našim reakcijama
  • Gravatar for ivan b.
    ivan b. (gost) | 25.08.2009. 20.23.58
    izvinjavam se sto upadam u raspravu, buduci da sam iz kragujevca koji je za razliku od oba navedena grada dolina gladi bez ikakvog kulturnog zivota, ali to sto se izvesni festivali i ustanove odrzavaju ili nalaze u beogradu ih ne cini iskljucivo beogradskim, niti ja tako dozivljavam jugoslovensku kinoteku, recimo. kosta, vasa podela je jako pogresna.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 26.08.2009. 13.41.52
    Uz svo poštovanje, dragi Ivane, ne bih mogao da se složim sa vama. Ako se neki festivali nazivaju Belef, Bitef i Bemus, teško će biti da su nacionalni. Ali poenta je u nečemu drugom. Beograd je postao centar svega, finansija pogotovo, i ubedljivo je najveće i najatraktivnije tržište i organizatorima iz prestonice je baš iz tog razloga mnogo lakše da dođu do sredstava koje će na osnovu reklame da daju velike firme, što državne što privatne. Apatinska pivara će, recimo, dati mnogo više para za festival piva u Beogradu nego u Kragujevcu ili Nišu jednostavno zato što im se to, marketinški gledano, više isplati (ovo navodim samo kao primer). Da ne pominjem to da se sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću nalaze upravo tamo i da one sve to redovno prate. A iz sopstvenog iskustva znam koliko je nama iz provincije teško, maltene nemoguće, da dođemo do nekih većih sponzora. I baš zato smatram da je neophodno da se iz budžeta Srbije (p)održavaju manifestacije u mestima koja velikim firmama nisu toliko atraktivna, a ne obrnuto. Kao što je, recimo, slučaj sa Egzitom ili Gučom, manifestacijama čiju kulturnu vrednost ne želim da komentarišem i koje su više nego profitabilne, a opet, dobijaju velike pare iz budžeta, iako bi tim sredstvima itekako mogla da se obogati kulturna ponuda u manjim sredinama (pritom ne mislim na Niš, već na mnoge gradove koji u sličnoj situaciji poput Kragujevca). Inače, za tvoju informaciju, iako imate značajno manji broj stanovnika, u poslednjih par godina budžet Kragujevca je veći od budžeta Niša, što, naravno, ide na dušu ovih mojih nesposobnjakovića i politikanata...
  • Gravatar for ivan b.
    ivan b. (gost) | 26.08.2009. 17.25.24
    postovani kosta, kanski festival nije kanski, vec francuski. ne vidim zasto bi bitef bio beogradski, a ne srpski. mnogi beogradski muzeji cuvaju zajednicku bastinu svih nas, pa samim tim su beogradski koliko i moji.
  • Gravatar for Kosta
    Kosta (gost) | 26.08.2009. 19.24.58
    Ja ne znam da li ste, Ivane, pročitali moj prethodni komentar, a ako jeste, dali ste ga razumeli. I mnogi festivali koji se održavaju po unutrašnjosti su Srpski, a ne provincijalni i drugorazredni, pa se ponovo za njih izdvajaju mnogo manja sredstva u odnosu na ove prestoničke. Pominjete muzeje i arhive, ali mi recite kakvu to baštinu čuva dolepomenuto pozorište pa da ua njega moramo da izdvajamo milijardu dinara godišnje? Jeste li svesni šta se sa tim parama može učiniti u gradovima u provinciji, u Kragujevcu, recimo? A ne ovako, zakititi ga epitetom pozorišta od nacionalnog značaja, pa na narodnu grbaču. Zašto se, recimo, pozorište u Zaječaru ne proglasi nacionalnim, a ne da se svakomalo nalazi pred gašenjem... Sem toga, lepo ste rekli, Kanski a ne Pariski festival. Ali dobro, možda sam ja nepatvoreno zadojen mržnjom, te ne mogu da shvatim potrebu za bacanjem tuđih milijardi...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji