Popboks - 30 ROCK - Iza kulisa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.09.2009. 12:00 · 1

30 ROCK

Iza kulisa

Poslednjih godina uočljiva je promena u uređivačkoj politici velikih televizijskih mreža. Porodične sitkome sa smehom u pozadini zamenile su zahtevnije komedije. Taj novi talas (The Office, Entourage i Californication) izrodio je i sitkom 30 Rock

Jasna Obradović


Naslov originala: 30 Rock
Tvorac: Tina Fey
Uloge: Tina Fey, Alec Baldwin, Tracy Morgan, Jane Krakowski, Jack McBrayer, Scott Adsit, judah Friedlander, Katrina Bowden, Keith Powell, Lonny Ross...
Žanr: komedija
Trajanje epizode: 30 min
Broj sezona: 4
Proizvodnja: SAD, 2006.


30 Rock duguje svoj naziv adresi na kojoj se nalazi NBC, Rockefeller Plaza broj 30, u kom je i smeštena radnja. Tvorac i protagonistkinja ovog sitkoma Tina Fey je dugogodišnji scenarista čuvenog varijetea Saturday Night Live, široj publici poznata po imitaciji Sarahe Palin. Fey glumi Liz Lemon, glavnog scenaristu i koproducenta The Girlie Show, osrednjeg varijetea koji po mnogo čemu podseća na Saturday Night Live.

Kada mreža odluči da na čelo produkcije postavi Jacka Donaghyja (Alec Baldwin), „potpredsednika televizije i programiranja mikrotalasnih rerni za Istočnu obalu“, koji pod parolom „moraš promeniti nešto što savršeno funkcioniše da bi ga učinio svojim“ unajmi crnog komičara Tracyja Jordana (Tracy Morgan), Liz je prinuđena da u svakoj epizodi savlada niz prepreka. Mora da podnosi Jackov mentorski elitistički stav kako prema njenom poslovnom, tako i (nepostojećem) privatnom životu, da kontroliše haos koji donosi ekscentrični Jordan, kao i opsesiju slavom bivše zvezde šoua, stereotipne plavuše Jenne Maroney (Jane Krakowski).

30 Rock kombinuje različite stilove komedije - fizički i verbalni humor prožet popkulturnim pošalicama. Humor ne nastaje iz predvidivog ponašanja likova, već iz apsurdnosti situacija u kojima se nalaze. Serija je karakteristična po brojnim kameo pojavljivanjima; kroz nju su prodefilovala imena kao što su Oprah Winfrey, Isabella Rossellini, Steve Martin, Jennifer Aniston, Whoopi Goldberg i mnogi drugi.

Tina Fey je skrojila ulogu po sopstvenoj meri i dokazala da, pored toga što ume da piše, ume i da glumi (Zlatni globus za najbolju glumicu u seriji u kategoriji komedije ili mjuzikla), a idealan komičarski par dopunjava  maestralni Alec Baldwin, čijem Jacku Donaghyju je gotovo nemoguće odoleti.

Lepršav humor ove serije podstiče na razmišljanje ne ostavljajući gorak ukus u ustima. Prava tridesetominutna terapija pozitivnom energijom!



Komentari

  • Gravatar for Fantasticna serija
    Fantasticna serija (gost) | 09.09.2009. 01.10.24
    a Jack McBrayer koji igra Keneta je apsolutno komicarsko otkrice. Gde se krio do sad?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi