Popboks - LJUBAVNICE – James Gray - Dobra stara depresija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.10.2009. 12:10 · 1

LJUBAVNICE – James Gray

Dobra stara depresija

Niko u skorije vreme nije tako uverljivo prigrlio depresiju kao James Gray u svojoj ovlašnoj adaptaciji Belih noći

Kristina Đuković

Ocena:
5


5/10

 

Naziv originala: Two Lovers
Scenario: James Gray, Ric Menello (prema motivima novele Fjodora M. Dostojevskog)
Uloge: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw
Žanr: drama
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: SAD, 2008.

Da je voleti nekoga baš zato što taj ne uzvraća ljubav boljka kojoj nije otkriven lek, pokazao je, kako niz romantičnih i tragičnih filmova na ovu temu, tako i zavidan broj adaptacija Belih noći, Dostojevskog.

Međutim, u Holivudu se, kao i mnoge druge, i ova kuga uspešno leči, pa su ljubavni jadi uglavnom prešli na operacioni sto romantičnih komedija gde se svi nekako udome i spare. A, ko izvisi ume s humorom da ponese titulu trinaestog praseta i ponudi se za kuma ili deverušu.

Otuda je sama pomisao o ljubavnom, a pravoverno depresivnom filmu bez trunke stoicizma, egzotična.

Joaquin Phoenix u ulozi od života i, razume se, žena, potučenog čoveka bolno je uverljiv na pozadini od mokrih bruklinskih ulica. U trenutku kada, nakon bračnog brodoloma, blatnjavim cipelama sina povratnika isprlja besprekorno čiste tepihe rodne kuće, njegova depresija postaje još izraženija spram krutog porodičnog plana da se ova šteta što pre sanira, a momku nađe razonoda i, po mogućstvu, unosan brak sa ćerkom partnerske, jevrejske porodice.

Teskoba pri ponovnom privezivanju ovog otpalog ivera uz porodično stablo i uklapanje u feštu svečanih večera i namontiranih susreta opipljivi su koliko i Fenixova nelagoda i potraga za izlazom.

Ali, u trenutku kada u život ovog momka uđe rastrojena komšinica, mačkastim pokretima jedne Holly Gollightly, da ga izvede iz porodične dušegupke na klizav krov, brižljivo satkana podloga pod njim propada urušavajući i tek načetu romansu sa pouzdanijom izabranicom roditelja.

Od ovog trenutka, Ljubavnice funkcionišu kao priča o ljubavnom trouglu, a potom i četvorouglu, kada se u kolo prihvati komšiničin ljubavnik, oženjeni biznismen. Scenario, pažljivo vođen kroz stihiju duševnih stanja glavnog junaka ne uspeva da izdrži pod teretom svih ovih interesenata pa se rasipa u vodviljske scene.

Iako savršeni (prelepi!) Fenix uspeva da trčanje sa vodviljske pozornice na kojoj se skriva ispod kreveta kad naiđe ljubavnik komšinice u salonsku dramu gde prosi ćerku porodičnih prijatelja pretoči u frustriranost i rastrzanost svog junaka, ne uspeva da zadrži rastakanje priče koja se svodi na romkom dilemu: koju li će odabrati.

Slika bivše verenice koja se s vremena na vreme pojavljuje u kadrovima, kao objašnjenje prvobitnog pada u depresiju glavnog junaka suvišna je poput beleške, prilepljene na marginu scenarija, budući da lik verenice nikada ne silazi iz rama slike kao duh koji opseda junaka, već se, poput uzrečice samo prebacuje iz pasusa u pasus priče.

Neveštom montažom aljkavo adresiranih ljubavnih razglednica i lekarskih recepata, autori ostaju zaglavljeni između poštene, a postiđene romantične komedije i sućutne drame bazirane na činjenici da, što bi rekao Meša Selimović, „nikada nema onoga koga tražiš“. U ovom slučaju – odličnog filma, kakav su Ljubavnice mogle biti.



Komentari

  • Gravatar for WN
    WN (gost) | 06.10.2009. 15.36.49
    Uh, isprva sam pomislio da se radi o adaptaciji Dostojevskog. Dobar naslov teksta, he he.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi