Popboks - Gola istina – Robert Luketic - Ko se bije taj se voli [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.09.2009. 14:23 · 1

Gola istina – Robert Luketic

Ko se bije taj se voli

Ovaj film otkriva samo jednu golu istinu – da je Holivud seksistički nastrojen kao što je oduvek bio

Olga Dimitrijević

Ocena:
4


4/10

 

Originalni naziv: The Ugly Truth
Scenario: Nicole Eastman, Karen McCullah Lutz, Kirsten Smith
Uloge: Katherine Heigl, Gerard Butler, Bree Turner, Eric Winter
Žanr: komedija
Trajanje: 96 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Abby (Katherine Heigl) je producentkinja uspešna u svom poslu i nesrećna u ljubavi; Mike (Jerard Butler) je mačo svinja za koga ljubav, sudeći po onome što priča, ne postoji. Mike vodi emisiju Gola istina, koja se manje-više svodi na tvrdnju da su svi muškarci seksualni predatori, a sve žene bi trebalo, ako žele da osvoje muškarca, da budu kurve.

Dakle, Mike predstavlja sve što samosvesna i feministički nastrojena Abby mrzi, ali zbog pada rejtinga biva prinuđena na saradnju sa njim. Dodatno smlavljena neuspešnim dejtovima za koje je samo ona kriva, ona na kraju prihvata pomoć i u privatnom životu od Mikea, ne bi li uspela da smuva svog Mr Savršenog služeći se zavodničkim forama i fazonima na koje, prema Mikeu, padaju svi muškarci.

Kada pogledamo ovaj sinopsis, prvo što se očekuje je još jedna klišeizirana romantična komedija o muško-ženskim odnosima. Opet, nadu je davalo to što Robert Luketic u svom opusu ima film poput Pravne plavuše, u kom je stereotip glupe plavuše izvrnuo naglavačke na urnebesno zabavan način. Ukratko, očekivalo bi se da se u najmanju ruku i u ovom slučaju stereotipi obezvrede, i da se mizoginija imanentna ovakvim zapletima kada je noviji holivudski film u pitanju raskrinka, zaobiđe i subvertira.

Ipak, mada priča počinje sa Abby, film se zapravo vrti oko Mikea. Dok Abby na startu ne može da ga podnese zbog toga što on predstavlja i doslovno propagira ultimativni mačo stereotip, na kraju će se pred crvenom lampicom kamere, uživo u programu, raskrinkati i izvrnuti cela njegova gruba medveđa fasada: videćemo Mikea kao suštu suprotnost – zaljubljenog emotivca.

Ispostavlja se da tokom celog filma ono što stoji kao prepreka romansi Abby i Mikea zapravo nisu njihovi karakteri, već stereotipi o ženama i muškarcima koje oboje gaje. Problem je samo što je ceo taj razvoj događaja do krajnjih granica predvidljiv. Od momenta kada Abby uspeva da smuva svog Mr Savršenog, jasno nam je da od te romanse neće biti ništa jer je on previše savršen, sladunjav i plastičan kao pravi prototip Kena, i da će ona na kraju završiti sa Mikeom, po odavno poznatom principu "ko se bije taj se voli".

Međutim, dok kod Mikea vidimo neki razvoj i otkrivamo nešto o njemu, Abby je sve vreme ista. Frustrirana i stegnuta, predstavlja još jednu u nizu chick flick junakinja kojima je potreban pravi muškarac da im otopi led, i taj savršeni muškarac je po pravilu neko koga ona prezire na samom početku.

Dok je najškakljivija situacija za lik Mikea otkrivanje njegovih emocija, za Abby su tri scenaristkinje predvidele javna poniženja (npr. vibrirajuće gaćice kojima preko daljinskog upravlja desetogodišnji dečak dovode je do orgazma pred šefovima u restoranu).


The Ugly Truth - Official UK Trailer - Click here for more amazing videos

Može biti da je inicijalna ideja filma bila da se podriju stereotipi, ali na kraju Gola istina ostaje 90-ominutna razbibriga koja, kako je jedna feministički nastrojena kritičarka lepo primetila, otkriva samo jednu golu istinu – da je Holivud seksistički nastrojen kao što je oduvek bio.



Komentari

  • Gravatar for flip
    flip (gost) | 27.09.2009. 11.26.22
    retko izlazim sa projekcije kada platim kartu, ali ovo je jedan od lošijih i besmislenijih filmova 2009.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi