Popboks - PRVA DAMSKA DETEKTIVSKA AGENCIJA - Neka Druga Afrika [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.10.2009. 11:24 · 3

PRVA DAMSKA DETEKTIVSKA AGENCIJA

Neka Druga Afrika

Popularnost romana Prva damska detektivska agencija podstakao je mreže BBC i HBO da udruže snage i naprave televizijsku adaptaciju

Jasna Obradović

Naslov originala: The No. 1 Ladies’ Detective Agency
Tvorci: Alexander McCall Smith, Robert Jones, Nicholas Wright
Uloge: Jill Scott, Anika Noni Rose, Lucian Msamati, Desmond Dube, Thabo Malema
Žanr: drama, misterija
Trajanje epizode: 60 min.
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 7
Proizvodnja: VB/SAD/Južna Afrika/Bocvana, 2008.

Snimanje serije Prva damska detektivska agencija na samom početku je prekinuto iznenadnom smrću Anthonyja Minghellae, reditelja dvočasovne pilot-epizode i Sydneyja Pollacka, izvršnog producenta, ali je stvari u svoje ruke preuzeo scenarista Richard Curtis, te je projekat uspešno završen.

Ljubiteljima McCall Smithove knjige zaplet je poznat: napuštajući nasilnog muža, Precious (Jill Scott) otvara prvu žensku detektivsku agenciju u Bocvani.

Na putu ka osamostaljenju upoznaje uštogljenu, ali efikasnu sekretaricu Grace (Anika Noni Rose, Dreamgirls), poslovično poštenog automehaničara JLB-ja (koji brzo postaje njen najveći obožavalac) i frizera širokog osmeha BK-ja.

Veliki deo pohvala odlazi na račun direktora kastinga za odabir američke džez pevačice Jill Scott za glavnu ulogu. Scott je uspela da oživi toplu i pravdoljubivu Precious, snažnu i ranjivu istovremeno, koja svoju moć opservacije i sposobnost razumevanja ljudske prirode koristi u humane svrhe.

Interesantno je da je glumica morala da se ugoji za ulogu kako bi dostigla „tradicionalne proporcije“ žene iz Bocvane, pa i pored toga nosila posebne umetke.

Prva damska detektivska agencija nije namenjena ljubiteljima nasilja, kojeg gotovo da i nema. Ubistva su retka, a slučajevi se uglavnom svode na sitne krađe i prevare, nestale osobe, ili razmirice i nesporazume. Idilu povremeno pokvari poneki istinski mračni lik ili događaj, čime je izbegnuta preterana sladunjavost.

Topla atmosfera, nalik onoj iz gradića na američkom srednjem zapadu, ukazuje na nameru tvoraca serije da prikažu drugu stranu Afrike. Fantastična fotografija (ekipa je snimala u glavnom gradu Gaboroneu, kao i u nekim ruralnim delovima Bocvane), šarmantan govor (engleski prošaran tswana jezikom) i raznovrsna lokalna muzika prenose gledaoca u jednu novu afričku svakodnevicu, onu koja, za promenu, nije centralna tema krvavih vesti.



Komentari

  • Gravatar for Marina
    Marina (gost) | 19.10.2009. 21.13.53
    Super je serija. Jill Scot je bila pravi izbor.
  • Gravatar for Gospić-Zlokić do pobede!
    Gospić-Zlokić do pobede! (gost) | 20.10.2009. 12.50.07
    Još jedan lo-fi, štur prikaz sveden na gole informacije iz pera ove vaše recezentkinje. Čemu? Bolji tekstovi se daju pročitati na poleđini kiosk DVD izdanja, a ova serija, kao višestruki pop-fenomen (popularna knjiga, Jill Scott, Richard Curtis...), zaslužuje mnogo bolji i sadržajniji tretman od ovog tekstića.
  • Gravatar for ilaria
    ilaria (gost) | 11.11.2009. 14.48.14
    @ gospic-zlokic do pobede! ne razumem u cemu je tvoj problem. postoje razlicite vrste prikaza i ovo je jedan sasvim legitiman pristup. vecina ljudi na netu ne trazi kritike filmova tipicne za kulturne dodatke, vec bas ovakakve tekstove, informativne i pitke. na stranim sajtovima su ovakvi tekstovi uvek najcitaniji i najkorisniji potencijalnim gledaocima.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi