Popboks - AHIL I KORNJAČA – Takeshi Kitano - Umetnost kao potreba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.12.2009. 12:05 · 12

AHIL I KORNJAČA – Takeshi Kitano

Umetnost kao potreba

Retko ko zna da ponudi svoje srce na dlanu na tako prefinjen način kao Takeshi Kitano. Izgarajuća želja za priznanjem (ponajviše od rodne japanske grude) uobličena je u intimni filmski esej o umetnosti

Mario Eterović

Ocena:
9


9/10

Naslov originala: Akiresu to kame
Scenario: Takeshi Kitano
Uloge: Takeshi Kitano, Kanako Higuchi, Yurei Yanagi...
Žanr: Drama, komedija
Trajanje: 119 min
Proizvodnja: Japan, 2008.

Završni deo Kitanove triologije o umetnosti je ujedno i najbolji. Dok je u prethodna dva filma iz "art and me" triptiha (Tachesis’ i Glory to the Filmmaker!) mogao da se delimično prekrije simboličnim preispitivanjima konflikata unutar umetničke ličnosti, pitanjima filmske industrije i smisla rada unutar nje, sada je Kitano ostao potpuno sam sa sobom (i svojim slikama) na terenu lične ambicije i shvatanja sopstvene uspešnosti.

Biografska potka filma je podeljena na tri segmenta života slikara Machisua: detinjstvo, mladost i zrelo doba.

Bezbrižno detinjstvo u bogatoj preduzetničkoj porodici koja podržava i učvršćuje Machisuovu želju za slikanjem biva prekinuto iznenadnim krahom porodične firme koji prouzrokuje samoubistvo oba roditelja. Nakon života kod surovih rođaka Machisu završava u sirotištu posle kojeg ga upoznajemo kao smirenog i tihog mladića opsesivno navučenog na slikanje.Drugi deo filma je posvećen umetničkim istraživanjima mladog slikara u okvirima savremene umetnosti i začetku porodičnog života sa  devojkom/budućom ženom koja ga bezuslovno podržava u kreativnom radu.

Finalni deo filma se bavi zrelim, starijim Machisuom (kojeg igra sam Kitano) u beskonačnim kašnjenjima za aktuelnim umetničkim trendovima/teškoći pronalaženja sopstvenog stila i samim tim – komercijalnim neuspehom.

Kitano ima vrhunski osećaj za tempo. Ceo film teče u besprekornom zen tajmingu gde imate utisak da se svaka scena završava upravo kad i treba. Perfektno precizna filmska struktura koja se naslanja na najbolje momente francuske filmske škole naglašava lepotu promišljenih statičnih kadrova koji nas fokusiraju na dešavanja unutar slike. A unutar nje se odvija egzistencijalna drama koja tragikomičnim Kitano stilom razotkriva samog autora.

Dok se periodično smejemo nespretnim i često suludim pokušajima slikara da udovolji konstantno promenljivim zahtevima art dilera u službi najvećeg maestra - tržišta, istovremeno osećamo talase nežnosti podstaknute  dirljivošću i nevinošću samih aktera koji su determinisani na luzersku poziciju do kraja. Kao i Ahil u filozofskoj trci sa kornjačom. Želja za priznanjem uz kvalitativno zacrtane ciljeve je motiv koji snagom trajektnih turbina pokreće samog Kitana da iznova pravi ni-manje-ni-više-nego-odlične filmove.

U svojoj detinjoj neposrednosti on ličnu priču postavlja na nivo univerzalnih emocija i (još jednom) uspešno dodiruje ljudsko u svima nama. A sam art/ist je shit u terminima kupoprodaje (setite se Warholove konzerve tog naziva – Kitano je sigurno zna). Ono što je suštinski bitno je unutrašnji imperativ rada koji opstaje i bez šuški.



Komentari

  • Gravatar for Bata
    Bata (gost) | 08.12.2009. 14.09.02
    Moram da gledam... hvala.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 08.12.2009. 15.10.03
    Iz ovih stopa krecem u potragu za filmom. 10x za info.
  • Gravatar for Dr.D
    Dr.D (gost) | 08.12.2009. 22.21.41
    Rekli su mi da obavezno pogledam.Hvala za opis filma
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 08.12.2009. 23.45.25
    Ovo je jedini od pet filma koje sam gledao na FAFu a da mi se nimalo nije dopao. A najviše sam očekivao baš od njega. Obećavajući početak, zanimljiva tema... i ništa više od toga. Zadnjih pola sata (najmanje) sam jedva izdržao. Sve što je autor nameravao da kaže rekao je mnogo pre kraja i film traje najmanje 50% predugo.
  • Gravatar for carlos rodriguez suarez corrante blanca
    carlos rodriguez suarez corrante blanca (gost) | 09.12.2009. 09.34.08
    film je sjajan. zanimljiv. jednostavan i vrlo efektan. Preporuka
  • Gravatar for Biljana
    Biljana (gost) | 09.12.2009. 11.23.52
    Slažem se sa Milošem, film mi se uopšte nije dopao, a baš sam polagala nade u njega, pogotovo s obzirom na to da mi se film "Dolls" istog reditelja veoma dopao. "Ahil i kornjača" je pun nepotrebnih scena, gde svaka sledeća liči na prethodnu i time gubi svaku poentu.
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 09.12.2009. 14.09.52
    ali ovaj film je gRRRozan, Kitano je tolko hteo da pretera da je previshe preterao u svakom smislu
  • Gravatar for bojan
    bojan (gost) | 09.12.2009. 17.04.05
    vaistinu kitano. za sve koji "ne mogu", neka predju na kusturicu.
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 09.12.2009. 22.31.20
    umetnost kao smor
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 10.12.2009. 21.21.58
    2/10
  • Gravatar for Novak Grozni
    Novak Grozni (gost) | 29.12.2009. 03.16.39
    Totalno razocarenje...uprkos nekolicini briljantnih scena na tragu Kitanovog genija...I prije sredine se pogubio, pretjerao sa miksom zanrova i neodlucnostu Autora, (jedi)no ako tako posmatramo film-kao paralelu glavnom junaku koji traga za slikarskim stilom, izrazom, sobom, cime vec-onda je AHIl remek-djelo...Ako zaista zelite vidjeti vrhunski ESEJ O FILMU onda uzivajte u poslednjem Almodovaru, koji, za razliku od dobrog, starog Beat Takeshija (josh) nije posenilio...
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 18.02.2010. 18.59.29
    potpuno se slazem sa prikazom izuzetno iskricavog filma,takvo osvezenje,kojeg nije bilo na autorskom festivalu,za tri koplja bolje od izvikanog hanekea,toliko puno duha u filmu,uopste preporucujem jos bisera iz japana,pre svega Tokijsku sonatu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi