Popboks - VELIKA LJUBAV - Full House [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.01.2010. 12:00 · 4

VELIKA LJUBAV

Full House

Samo je jedna epizoda serije Big Love potrebna da se rasprše sve eventualne iluzije o poligamiji

Jasna Obradović

Naslov originala: Big Love
Tvorci: Mark V. Olsen, Will Scheffer
Uloge: Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn, Chloë Sevigny, Ginnifer Goodwin, Amanda Seyfried, Douglas Smith...
Žanr: drama
Trajanje epizode: 60 min
Broj sezona: 4
Proizvodnja: SAD, 2006.

Sirovi, životni likovi, odsustvo izveštačenosti i glamura i odlična gluma čitave postave neke su od karakteristika još jedne u nizu HBO-ovih „porodičnih“ serija (Porodica Soprano, Šest stopa pod zemljom), još jedne sage o disfunkcionalnoj porodici koja se krije među zidovima sasvim obične kuće iz predgrađa...

Preciznije, sasvim običnih kûća iz predgrađa, jer ih Bill Henrickson (Bill Paxton) ima tri, i u svakoj po jednu ženu. Muške gledaoce će ovaj podatak možda obradovati, posebno ako se ima na umu da je u pitanju nesramežljivi HBO. I, zaista, u porodici Henrickson seksa ima na pretek, ali, uz tri puta više seksa ide i tri puta više bračnih briga (pa nije ni čudo što Bill konačno poseže za vijagrom).

Iako ovakav patrijarhalni aranžman deluje ponižavajuće po žene, čini se da je situacija, zapravo, posve obrnuta; čovek ne može a da se ne sažali na Billa koji zadovoljava fizičke, emocionalne i ekonomske potrebe svojih supružnica. I, kao da mu to nije dovoljno, na grbači su mu i roditelji (Grace Zabriskie i Bruce Dern, kao rođeni za ove uloge) koji žive u sred nedođije (geografske i duševne) u nekakvoj poligamijskoj komuni zaustavljenoj u vremenu.

Srž serije je odnos između Billovih žena. Naizgled se besprekorno slažu i njihovo je razumevanje neiscrpno; ali, ispod površine kuvaju ljubomoru, netrpeljivost i večita ogovaranja one treće, a nategnuta atmosfera koju stvaraju dovoljna je da natera čoveka da izjuri iz prostorije.

Mada je u tom pogledu daleko od  Porodice Soprano, serija ima i mračnu notu: vođa komune Roman (Harry Dean Stanton) je samoimenovani božiji čovek koji se služi verbalnim arhaizmima, a vozi blindirani džip, propoveda o bogougodnom životu, a ženi 15-ogodišnju devojčicu, i „podjednako voli svoju mnogobrojnu decu i unučad“ (a, da li im zna imena?); zapravo, najobičniji hohštapler i kriminalac koji (zlo)upotrebljava religiju kao sredstvo manipulacije.

Iako su elementi poligamije ponekad bizarni uz suptilnu dozu komike (utvrđivanje Billovog rasporeda, poseta prijatelja, takođe poligamista...), tvorci serije nijednog momenta ne izvrgavaju ruglu ovaj model porodice, niti ga osuđuju. Ovde se, zapravo, i ne radi o poligamiji (baš kao što se ni u Porodici Soprano ne radi o mafiji), već o umešnom istraživanju veza jednim dosta usporenim tempom koji u početku zahteva strpljenje, ali, za koji kasnije ne marite jer su vam se Henricksonovi potpuno uvukli pod kožu.



Komentari

  • Gravatar for Roberto
    Roberto (gost) | 27.01.2010. 11.38.08
    Sjajan tekst, odmeren, precizan, sadržajan. Odlično opisuje seriju.
  • Gravatar for Jasna...
    Jasna... (gost) | 27.01.2010. 16.43.55
    ...je izrasla u sjanu kritičarku! Sve je bolja i bolja.
  • Gravatar for Ed Wood
    Ed Wood (gost) | 30.01.2010. 10.01.32
    jel' zna neko da li se emituje na nekom od domacih kanala?
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 31.01.2010. 13.34.40
    Na domaćim ne, HBO Srbija, jedino
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi