Popboks - DA LI STE ČULI ZA MORGANOVE - Marc Lawrence - Nepodnošljiva limunada [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.02.2010. 13:00 · 2

DA LI STE ČULI ZA MORGANOVE - Marc Lawrence

Nepodnošljiva limunada

Sarah Jessica Parker kao Carrie, samo bez zanimljivih drugarica, i Hugh Grant kao oličenje britanskog humora, samo bez humora

Olga Dimitrijević

Ocena:
2


2/10

Originalni naziv: Did You Hear About the Morgans?
Scenario: Marc Lawrence
Uloge: Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Sam Elliot, Mary Steenburgen
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Klasičan zaplet po kom dvoje zavađenih (i u ovom slučaju razvedenih) ljudi tokom filma miri svoje razmirice i shvata da ne može jedno bez drugog, u slučaju filma Da li ste čuli za Morganove? obogaćen je jednim triler momentom: nakon što prisustvuju sceni ubistva, Morganove počinje da progoni dotični ubica, te oni bivaju primorani da se uključe u program zaštite svedoka i iz užurbanog velegrada  odu u Rej, Vajoming – mesto zaboravljeno i od Boga i od ljudi.

Obećana nam komedija situacije, u kojoj dva razmažena derišta odlaze iz Njujorka u neku američku selendru, pružala je mogućnosti za urnebesne situacije, i izrugivanje i selu i gradu tako da sve pršti. Na žalost, sav taj potencijal je u filmu Marca Lawrencea (Pesma za tebe) razvodnjen do nepodnošljivosti, i svodi se na građansko iščuđavanje niskim cenama u provinciji, panikom pred grizlijem, i iznenađujućem saznanju da i tvrdokorni republikanci puni holesterola mogu biti simpatični i imati jaki moralni kod.

Sarah Jessica Parker ponovo igra jednu Njujorčanku do srži kao što je to bila Carrie Bradshaw, samo što u ovom filmu nema toliko privlačan posao i toliko zabavne drugarice. Bolja polovina Morganovih, Meryl Morgan je agentica za nekretnine i poprilično je antipatična, mnogo više nego Carrie u svojim najgorim izdanjima: ona neprestano mora da prigovara, izuzetno je zamorna i potpuni je filmski tip „neurotične žene“  koja na kraju naravno shvata da je silno grešila.

Naspram nje stoji skrušeni Hugh Grant kao Paul Morgan, koji je iz nekog razloga bezmerno voli. Ni Grant se u ovom filmu nije preterano proslavio: on je potresno šmokljast i vidno neinspirisan, a glavni adut koji su scenaristi predvideli za njega – sarkastični smisao za humor (britanski humor, valjda?) bled je i predvidiv.

Ishod ovakve podele je taj da par njihovih light redneck domaćina (Mary Steenburgen i Sam Elliott) izgleda uverljivije i zabavnije od samih Morganovih, što, ruku na srce, i nije toliko bilo teško postići.

Film koji je potencijalno mogao biti odlična zabava izgubio se u banalnim i nemaštovitim situacijama i odnosima, kroz koje nam se poručuje da je uprkos lepotama izolovanog seoskog života Njujork ipak Njujork, a ljubav ipak ljubav.

Ukratko, nepodnošljiva limunada.



Komentari

  • Gravatar for Kršina
    Kršina (gost) | 03.02.2010. 13.04.55
    Neviđena.
  • Gravatar for fuj
    fuj (gost) | 08.02.2010. 16.45.03
    grant!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi