Popboks - NEPOBEDIVI – Clint Eastwood - Mandela kao pehar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.03.2010. 12:00 · 3

NEPOBEDIVI – Clint Eastwood

Mandela kao pehar

Vizionarski pokušaj Nelsona Mandele da preko ragbija pomiri ostrašćenu naciju u rukama Clint Eastwooda je doživeo filmsku adaptaciju koja podseća na glavno pravilo ovog sporta - lopta se uvek baca iza sebe. Ovaj put nije došlo do "eseja", već je lopta završila par linija iza u odnosu na startnu poziciju

Mario Eterović

Ocena:
7


6/10

Naslov originala: Invictus
Scenario: Anthony Peckham (prema knjizi Johna Carlina)
Uloge: Morgan Freeman, Matt Damon
Žanr: biografski, drama, sportski
Trajanje: 133 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Nepobedivi pokazuje da staromodni, umereno konzervativan i melodramski Eastwoodov pristup i dalje ima svoje draži, ali ta vrsta principijelne doslednosti starom holivudskom modelu donosi i određenu dozu autističnosti koja ne komunicira sa aktuelnim trenutkom. Na taj način Mandelina priča postaje arhivski deo kolektivne prošlosti, udaljena od osećaja realnosti, što u velikoj meri otežava poistovećivanje gledaoca.

Početak filma je maestralan. Kroz seriju brižljivo izabranih i montiranih dokumentarno-igranih snimaka potenciran je značaj ukidanja aparthejda i harizmatičnog državnika koji više nalikuje svecu – Nelsona Mandele. Suptilna muzička pozadina Kylea Eastwooda izuzetno doprinosi građenju uzvišene emocije koju je Mandela u tom trenutku predstavljao - nade.

Nažalost, Nepobedivi svakim narednim kadrom klizi prema klasičnom sportskom filmu. Dok pratimo Mandelu kako razrađuje i primenjuje strategiju građansko-rasnog pomirenja, nagoveštaji višeslojne intenzivne drame su još uvek prisutni. Fokusiranjem u potpunosti na ragbi tim uz rabljenje motiva "malog tima za koji navijamo, iako nije najjači", film se žanrovski sužava i time osiromašuje. Dodatno, Matt Damon kao Francois Pienaar deluje prilično ambivalentno u svojoj ulozi kapitena ragbi ekipe koji inspirisan Mandelinim pristupom predvodi južnoafrički nacionalni tim do prvog mesta svetskog kupa 1995.

Dragulji ovog filma koji nisu adekvatnije upotrebljeni su harizmatična ličnost samog Mandele i kompleksnost političko-istorijskih okolnosti. Iako je Morgan Freeman prilično uverljiv, njegovov lik je pojednostavljen izbegavanjem privatne strane Mandeline ličnosti (njegov konfuzan odnos sa Winni Mandelom je skoro skroz izostavljen iz filma). Na samom kraju filma izgleda kao da se potpuno pretvara u pehar koji predaje belom kapitenu Springboksa.

Nategnuta rešenja koja govore o žanrovskoj konfuziji i nejasno izdefinisanoj viziji samog režisera uočljivi su na primeru nepotrebne paralelne priče koja prati razvoj odnosa Mandelinog rasno mešovitog telohraniteljskog tima, kao i nabijanju veštačke triler tenzije kroz nametnuto iščekivanje atentata.

Bez obzira na pobrojane nedostatke koji proističu najpre iz nedoslednosti scenarija koji epsku biografsku dramu nepotrebno relaksira sportskim žanrom, Clint Eastwood ipak sa sigurnošću drži dramsku strukturu filma, praveći postepen prelaz iz duhovne prosvetljenosti ka navijačkim strastima. Njegova zanatska veština je vidljiva u pravilnom osećaju za tempo filma, sigurno snimljenim kadrovima i montaži koja je hirurški precizna. Naposletku, ljubitelji sporta će uživati u adrenalinski sirovo snimljenim scenama ragbi utakmica.

Čini se da je inspirativnost istinitih događaja zavarala duo Morgan/Clint da će sa lakoćom dočarati taj izuzetan civilizacijski trenutak. Umesto strastvenog, emotivno raskošnog ostvarenja koje će nam uliti nadu u postojanje boljeg načina života među ljudima, ponudili su solidan dramsko/sportski film koji će ostati upamćen po vanserijskom početku, dobrim sportskim scenama i nerealizovanim potencijalima.



Komentari

  • Gravatar for Rat spermatozoida
    Rat spermatozoida (gost) | 19.03.2010. 08.30.50
    drang nah klint osten!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 20.03.2010. 01.52.28
    Dosadnjikavo, otuzno pateticno i nadasve neuverljivo, na celu sa brojem dva vecite liste glumackih katastrofa, Metom Dejmonom... Da nema solidne muzicke podloge, ovaj film bi bio idealan za lecenje insomnije...
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 04.04.2010. 13.41.00
    tako je IL,Met Dejmon je katastrofa...Ne razumem koga može da ubedi njegova uveksamskenjanalineznamzasto faca?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi