Popboks - NE OSVRĆI SE – Marina de Van - Oči Monice Belucci [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.04.2010. 13:23 · 7

NE OSVRĆI SE – Marina de Van

Oči Monice Belucci

Marina de Van je imala na raspolaganju odlične karte: glumačku podelu i intrigantni zaplet, ali je na žalost podbacila na samom kraju

Olga Dimitrijević

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: Ne te retourne pas
Scenario: Jacques Akchoti, Marina de Van
Uloge: Sophie Marceau, Monica Belucci, Andrea Di Stefano, Thierry Neuvic
Žanr: drama, horor, misterija
Trajanje: 111 min
Proizvodnja: Francuska/Italija/Luksemburg/Belgija, 2009.

Beli buržoaski brak koji zapada u krizu, ili preciznije, žena u krizi u buržoaskom braku česti je motiv brojnih francuskih filmova. Za njim je ovaj put posegla i Marina de Van, višestručna filmska radnica (glumica, scenaristkinja i rediteljka) te je kastovala dve uber-zvezde francuskog glumišta, izabrala psihološki triler/horor za žanr i upustila se u filmsko oblikovanje intrigirajućeg zapleta.

Jeanne (Sophie Marceau/Monica Belucci) je uspešna spisateljica petparačkih biografskih romana, ima svog dragog muža i anđeosku decu, kojoj kada počne da piše roman o svom ranom detinjstvu život počinje da se izvrće naglavačke: prvo se menja svet oko nje a onda i ona sama i to fizički. Jeanne jednostavno postaje neko drugi.

To sve odlično funkcioniše u prve dve trećine filma. Marina de Van uspešno gradi tenziju i poigrava se pre svega sa percepcijom gledalaca. Baš kao i Sophie Marceau, i mi smo zbunjeni promenama prostora i preispitujemo svoje sećanje viđenog na ekranu što sve zajedno uspešno kreira uznemirujuću amosferu. Veliku ulogu igraju i začudni specijalni efekti, od kojih je nesumnjivo najatraktivniji momenat u kom se lice dve glumice ukršta: Sophie Marceau prvo dobija oko Monice Belucci, a uskoro potom i celu polovinu lica. Sama Marceau je vrhunski ubedljiva u svojoj paranoji, tako da smo i sami uvereni da Jeanne nije prosto pomerila pameću već da joj se dešava nešto zaista neobjašnjivo.

Na žalost, problemi nastaju u poslednjem delu filma, kada Jeanne, ovaj put u telu Monice Belucci odlazi da pronađe razrešenje misterije. To razrešenje je neubedljivo i zbunjujuće, nekako nakalemljeno na tok filma i pre svega banalizuje ovde samo zagrebane a inače potentne motive pitanja identiteta i odnosa identiteta i tela, kao što ispušta i mogućnost eventualne suptilne hanekeovske kritike poretka.

Šteta, jer je cela stvar mnogo više obećavala, i možda bi bilo bolje da nam rešenje nije ni ponuđeno. Ovako, Marina de Van je imala na raspolaganju odlične karte: glumačku podelu i intrigantni zaplet, ali je na žalost podbacila na samom kraju, što je automatski spustilo, i to poprilično, utisak o ovom filmu.



Komentari

  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 15.04.2010. 14.15.59
    nadrealna scena kad ulazi u prostoriju u kojoj svi plesu... pomahnitale ciganke sa juga Italije
  • Gravatar for Mačak Obama i FCS
    Mačak Obama i FCS (gost) | 15.04.2010. 18.49.06
    Da li se Monika i Sofi poljube u filmu?
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 15.04.2010. 22.02.33
    cuj "mozda bi bolje bilo da nam rjesenje nije ni ponudjeno"??? ah, da..onda bi to bio umjetnicki dojam par ekselans... zasto, pobogu, neki ljudi vole te nedovrsene misli, smatrajuci ih vrhuncem umjetnosti, po onoj staroj urbanoidnoj - "cim ne razumije vecina, znaci odlicno je"?! film ima, uslovno receno, dovoljno realan kraj...ponudjen je jedini moguci odgovor, a da se pritom ne zagazi dublje u sfere paranormalnog. po meni pobjeda ovog filma i jeste u tome sto se sve vrijeme vrti oko neke naizgled paranormalne price (da ne kazem bas horora jer to nije) i navodi na tu stranu, da bi na kraju rasplet bio apsolutno neocekivan, samim tim sto je prost, jednostavan i normalan..tj realan. uvjerljiva gluma, odlicna kamera, mozda na par mjesta scenario skripi u ogledu dijaloga, ali sve u svemu 8 od 10 bez razmisljanja..
  • Gravatar for Laura Mars
    Laura Mars (gost) | 16.04.2010. 09.11.52
    Vrtite mi moje OČI!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 17.04.2010. 07.25.39
    Vrhunski snimljen film, cak ni prica nije toliko losa, odlicna Sofi Marso, sve cini ovaj film malko drugacijim od ostatka ponude. Nije spektakularno ostvarenje, ali vredi tih 100 minuta zivota koje zahteva...
  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 17.04.2010. 11.18.53
    Razresenje nije ni neubedljivo ni zbunjujuce, vec jedino moguce i krajnje logicno. Film je odlican. 10
  • Gravatar for martin idn
    martin idn (gost) | 21.04.2010. 17.55.18
    FIlm nije vrhunski, ali ono sto sam mogao da pogledam od francuske kinematografije u poslednjih 5-6 godina, ovo predstavlja pravo osvezenje. Upravo je kraj, zacinjava film i nudi jedino realno reshenje, koje je vec neko spomenuo. Ono sto predstavlja iskorak u odnosu na ostala ostvarenja ove tematike jeste kraj, koji nije niti banalan niti usiljen. Imamo jednu fino zaokruzenu prichu, shto je bio veliki nedostatak kod ostalih filmova...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi