Popboks - THE BESNARD LAKES - The Besnard Lakes Are The Roaring Night [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.04.2010. 14:50 · 2

THE BESNARD LAKES

The Besnard Lakes Are The Roaring Night

(Jagjaguar)

Kanadska družina se na trećem albumu igra sa miksetom na kojoj je snimljen Physical Graffyti, melodijama, bukom i kratkim talasima

Nebojša Marić

Ocena:
7


4/10
 

U nekim drugim vremenima bi spoj Beach Boysa, My Bloody Valentinea i Led Zeppelina verovatno bio otpisan i proglašen za anomaliju. Jer, logično bi bilo zapitati se šta spaja savršenu pop harmoniju, zidove buke i pompeznost rock dinosaurusa?

Treći album Kanađana Besnard Lakes nudi besramno jednostavan i ubedljiv odgovor na ovo pitanje, a on bi u najkraćem glasio – cilj je savršena pesma, ona zbog koje će vam se zavrteti u glavi. Kanadski sastav je u potpunosti svestan činjenice da je potrebno sklopiti mnoge kockice radi dosezanja zacrtanog cilja, te stoga na albumu The Besnard Lakes Are The Roaring Night ruku pod ruku idu grandiozne prog gitarske linije i višeglasje (Like the Ocean, Like the Innocent pt. 1: The Innocent), orkestarski aranžmani i dream pop (Chicago Train), najlepše melodije i zidovi buke…

THE BESNARD LAKES

Sve dok negde pri sredini ne dođe konačno do velikog praska u vidu pesme Albatross, koja se valjda pravi samo jednom u životu. U njoj na vrhu gitarske kakofonije treperi savršena melodija, dok naslage zvukova ispunjavaju prostor oko slušaoca, uvlačeći ga ošamućenog u svoj svet.

Zatim se sve ruši, i potraga počinje ispočetka (Land of Living Skies pt. 1: The Land), da bi se završila šapatom (The Lonely Moan).

Dvoje ‘zaluđenika’ najodgovornijih za ovu avanturu, Jace Lasek i Olga Goreas (uz u međuvremenu pristigle saborce), većinu vremena provode u studiju, pokušavajući da dođu do savršeno usnimljenog kanala. Zapravo, The Besnard Lakes izrastaju u bend tek kada su Jace i Olga potpuno zadovoljni snimcima koje načine. A ovoga puta im se dogodila i jedna neverovatna stvar - uspeli su da kupe miksetu (“konzolu frankenštajna”) na kojoj je snimljen ni manje ni više nego Kashmir.

Jace je svoje ushićenje opisao sledećim rečima:“Kada smo je nabavili, izgledalo je kao da je deo Pageovog duha zlokobno šaputao: ‘Svirajte više gitaru!’”.

Zbog svega toga će najviše poteškoća prilikom slušanja ovog albuma imati publika odrasla na digitalnom formatu. Sa druge strane, ako ih The Besnard Lakes Are The Roaring Night ne ubedi da vinil ima smisla, teško je zamisliti da je to uopšte izvodljivo.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for WGoWiLLiTzA
    WGoWiLLiTzA (gost) | 14.04.2010. 14.25.02
    Stvarno sjajan album, ali ipak mislim da je ocena sasvim na mestu, i da zaslužuje jednu solidnu sedmicu.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 14.04.2010. 22.59.44
    Bogami, meni je solidna osmica, album je predobar.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.