Popboks - ERYKAH BADU - New Amerykah Part Two (Return of the Ankh) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.04.2010. 12:10 · 32

ERYKAH BADU

New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)

(Universal)

Erica Abi Wright je peti album opisala kao "veoma analogan", a vokal za singl Window Seat je snimila u tuš kabini

Darko Delić

Ocena:
5


4/10
 

Eryku Badu sam oduvek smatrao dosadnjikavom autorkom i pored toga što je, po vokaciji „ljubitelja crnog zvuka“, trebalo da ludim za njenom ekscentričnošću, „socijalnom svešću“, tim jakim nagonom prema crnoj samoprezervaciji u jednom represivnom društvu kakvo je američko. No, ako je reč o favoritima među crnim američkim izvođačicama, u bilo koje doba dana i noći bih pre izabrao Lil' Kim.

ERYKAH BADUInteresantni su mi i fanovi Eryke Badu, kada pričamo na primer o tome zašto baš ona, a ne Kelis ili Missy Elliot. Za većinu njih, Erykah je boginja, carica, kraljica, guru, medijum, šta već treba. Pomenuti bilo kog drugog ženskog rap izvođača nikako nije dovoljno, jer vaša omiljena raperka je najverovatnije „arogantna, vulgarna kurva“ ili muškarača, dok je gđica Badu pre svega – dama i umetnica.

Verovatno se osećaju vrlo posebno i produhovljeno, verovatno i fanki (!), crno i pomalo „mačkasto“ kad je slušaju, i to je ono što Erykah Abi Wright sjajno prodaje loše informisanim belcima i crncima koji su u međuvremenu izgubili svoj „badself“.

Gđica Abi Wright je arhetip moderne new age figure: na svim mogućim alternativnim religijama i kultovima, misticizmu svih vrsta, veganka, socijalno angažovana na milion praktično beskorisnih stvari, zabrinuta za ekologiju, oštar kritičar „svetskog otuđenja“ i pomanjkanja vere, nade, ljubavi, saradnje i optimizma na ovom svetu.

Na sve to, meni se utroba okrene kad je neko spomene u kontekstu „hip hop princeze“. Za ime sveta, pa Ksenija Pajčin je u svoje vreme imala više fanka u sebi od Eryke Badu, ponosnog simbola crne srednje klase koja se od početka ’90-ih brine da se u matičnoj (crnoj) zajednici promovišu „prave vrednosti“. Ne slušaj gangsta rap, slušaj Commona ili Taliba Kwellija, nauči nešto. Ne slušaj Lil' Kim, uzmi lepo Eryku i oseti pravu snagu „crne žene“.

Pitati me sada o njenom novom albumu bi bilo deplasirano. Oni koji bi ruku dali za gđicu Abi Wright su ga najverovatnije proglasili remek-delom i pre nego što je izašao. Oni koji je pak ne vole, lagano će album mimoići, jer ova izvođačica već gomiletinu godina unazad pakuje iste priče, iste motive, pokušava da prenese „istu emociju“. I nije problem u tome. Problem je što je ta „istost“ po svom kvalitetu najotrcanija u istoriji pop muzike, ko god da je rabi.

ERYKAH BADUMalo ličnih priča (uglavnom vezanih za mnogobrojne raskide i sastavke, prisutnih i ovde), malo „svetskog bola“ oko stanja u svetu (kitova koji ne mogu da plivaju kroz rasuto ulje sa tankera ili broja gladnih u Ruandi), malo pozivanja na „stare dobre dane“ kad je sve bilo sjajno u crnoj zajednici i nije bilo toliko krekpajpova i pištolja, malo priče o tome kako muzika danas „nema dušu“ i tako to ide. E upravo ti koji će da vam prospu tu najprazniju, najotrcaniju priču o muzici koja „ima dušu“ su oni koji će vam reći da je Erykah Badu nešto najlepše i najdivnije na svetu.

Samo jedan primer, kada smo već kod socijalne svesti. Na prošlom albumu, prvom delu ove epopeje pod imenom New AmErykah (2008), Erykah u jednom trenutku “pozdravlja” ministra Nacije Islama Luisa Farakana (konsultovati Wiki). I sad, je li, imate sa jedne strane Eryku Badu, navodno jaku crnu, svesnu ženu koja stremi ka tome da crna žena napusti svoje “mentalno ropstvo” itd. itd. – koja pozdravlja g-dina koji predstavlja simbol crnačke konzervativnosti. I baš me zanima šta bi joj on rekao u vezi emancipacije crne žene. E da, moglo bi tu da se prodiskutuje i o “semitskom pitanju”.

Pritom, ovo je samo jedan od primera “socijalnog senzibiliteta” koji ova umetnica forsira.

Prvi album iz ove serije, 4th World War jeste bio "politički i digitalan", rasuti, polupsihodelični, zvučni kolaži “dezintegrisanog sveta”. Nakon burnih “emocionalnih turbulencija”, sada autorka navodi da je namera bila “da se koristi dosta analognih instrumenata: harfi, gudačka sekcija, bubnjevi, klavir, čak i teremin, da bi album imao taj zvučni osećaj”. “Postoji jako prisustvo ‘dna’, mumlanje u ovim pesmama koje mi se dopada. Kao neki zagrljaj je” (sic!).

I ovde je dakle taj kliše jako vidljiv – ako želite da uradite agitativan, napet, “socijalan” album koji treba da vam ostavi osećaj dezorijentacije, onda posegnete za “digitalnim tehnologijama”. Ako pak želite da da ostavite utisak da ste u prošlosti imali jako burne veze, da ste mnogo puta bili razočarani, da ste se osećali usamljeno i nezainteresovano, a da u vama vaš sadašnji partner budi sva usahla osećanja i da se ponovo osećate svojim - onda pravite mekan, paperjast, nežan album sa "soulful vibeom" na kome zvučite nežno i samopouzdano.

Treba reći i da sa čisto instrumentalne strane, nije loše puštati ovaj album u pozadini. Naravno, obavezan je jedan beat pokojnog J Dille, a i Madlib daje svoj doprinos.

Andy Gill, muzički komentator londonskog Independenta je, u recenziji ovog albuma, rekao da je “ovo pristojan seduktivni r’n’b, koji vas, ne vređajući vašu inteligenciju, tera da ipak mrdate glavom”. Ja bih vam ipak rekao sledeće i tu me držite za reč: tek kada izvođaču dozvolite da vam “uvredi inteligenciju”, na putu ste da shvatite crni muzički izraz.

Pitajte Jamesa Browna negde s kraja ’60-ih.



Komentari

  • Gravatar for brate,
    brate, (gost) | 21.04.2010. 12.04.38
    koja missy eliliott?je l slusas ti hip hop uopste ili si pisao ovo na osnovu wikipedije?
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.04.2010. 13.11.55
    ovo je najopuštenije jedna od najboljih recenzija na našem jeziku ikada. ako ne u domenu celokupne pop muzike onda sigurno u domenu "crne" muzike. (naravno, mislim na recenzije u širem smislu jer se ovde ne secira album kao takav nego kao jedno od otelotvorenja samog izraza autora) sve napisano stoji čvrsto kao da je na dijamantskim stubovima. nemam šta esencijalno ni da dodam ni da oduzmem. u stvari, mogu samo da dodam to da vrednosna procena ovog albuma ne govori ništa o njegovoj slušljivosti. dakle, nije blam slušati ovaj album, kao što nije blam slušati ni operu ni neku elevator muziku, samo je blam zaklinjati se u ovo kao u rad koji pokazuje kako (crna) muzika treba da zvuči i na koji način treba da bude angažovana da bi se u pozitivnom smislu reklo da je "angažovana" i "svesna".
  • Gravatar for superoperater
    superoperater (gost) | 21.04.2010. 13.31.22
    "Eryku Badu sam oduvek smatrao dosadnjikavom autorkom"... Već u prvoj rečenici se vidi da je autor teksta pogrešna osoba za pisanje recenzije o novom albumu Eryke Badu. Ako je recenzentu njena muzika oduvek bila dosadnjikava, onda je ovaj tekst irelevantan za fanove. I još nešto, kada je u pitanju "crni zvuk", na prvom mestu je energija muzike, pa tek onda na red dolaze sporedne stvari kao što je "socijalna svest"... Da li slušate muziku da bi uživali u njoj ili da bi bili socijalno svesniji? Btw, album je fenomenalan.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.04.2010. 14.43.36
    pa autor recenzije je upravo objasnio zašto je smatra dosadnjikavom. što se tiče "energije" crne muzike, ima i o tome reči u recenziji, samo pročitaj pažljivije.
  • Gravatar for telo
    telo (gost) | 21.04.2010. 14.51.07
    objasnio je!
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 21.04.2010. 15.00.26
    Nevezano za to kakav je ovaj album, recenzija je potpuno promasena i ne zasluzuje nijednu pozitivnu rec, a kamoli neke drugarske ovacije tipa "najopuštenije jedna od najboljih recenzija na našem jeziku ikada". Od prve recenice je jasno koliko je doticni recenzent kompetentan da pise o ovom albumu, a da ne pominjem citiranje drugih medija, koje je uglavnom svojstveno mladim i neiskusnim recenzentima. Ukratko, najopustenije totalna nula od teksta, voleli ili mrzeli album.
  • Gravatar for AsBlackAsUgly
    AsBlackAsUgly (gost) | 21.04.2010. 15.02.17
    svako ko ozbiljno misli kad kaze "ruku na srce", priznace da se od baduizamA na ovamo nije nista spektakularno desilo, jednako kao i da je ovo jedna od najboljih recenzija ikada napisanih. way to go, dd! btw, muziku slusamo i da bismo bili socsvesniji. je l' to nesto cudno mozda?!
  • Gravatar for ova recenzija
    ova recenzija (gost) | 21.04.2010. 15.12.31
    je dosadnija od albuma
  • Gravatar for G. Realni
    G. Realni (gost) | 21.04.2010. 15.19.51
    totalno subjektivna recenzija od strane osobe koja je ni ne slusha,znaci sve ovo sto je navedeno kao u nekoj ironiji je u stvari hejt bez jednog pravog argumenta...popboks c c c a sto se tice kao tog nekog ponavljanja albuma...pa sta se desava sa muzikom zadnjih 10 dina!!! "soulful vibeom" ---ubi se
  • Gravatar for kruki
    kruki (gost) | 21.04.2010. 15.31.23
    Analiza Luisa Farakana masi poentu... malo je "belacka" :) ali dobra recenzija
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 21.04.2010. 15.59.45
    Nidje veze, sto bi rekli. Kakva Lil Kim, Missy i Erykah, kruske i jabuke... Slozicu se da je Baduizam jedan i neponovljiv, ali ovo je jedan sasvim solidan (nu)soul album, (ne)pretenciozno i slusljivo. Samo mi smetaju ovi marketinski trikovi poput striptiza na ulici, kao da sama muzika nije dovoljna. Izgleda da nije...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.04.2010. 16.09.29
    ne govori se ovde o prijatnosti i slušljivosti nego o vrednosti albuma. a to je bitno naglasiti posebno u vezi sa erykahom jer je ona samoproklamovana korifejka istinskog "blacknessa" u savremenoj popularnoj muzici. i ne samo samoproklamovana nego i, nažalost, prepoznata kao takva od strane ljudi koji su uglavnom bliski medijima, koji žvaću tu žvaku i prosleđuju je daljim konzumentima.
  • Gravatar for Kristina
    Kristina (gost) | 21.04.2010. 16.12.33
    Kako neverovatno glupa recenzija. Darko Deliću, to što si potkovan svim postojećim, u muzičkom smislu elokventnim izrazima, što si pročešljao biografiju i eventualno ispratio par stvari iz karijere dotične, ne znači da treba da budeš drčan, pa čak i bezobrazan pri pisanju komentara, kritike, nazovi kako hoćeš. Osim što je to neprofesionalno, i nevaspitano je; valjalo je, dakle, prosledeiti ovaj zadatak nekom kolegi, umesto pljuvati beskompromisno po nekome ko je odličan umetnik, muzičar, i u principu, JESTE sve ono što si ti u tekstu naveo da nije. U potpisu, ako ti tako više odgovara radi neke apologije, u potpisu stavljam luda fanatična obožavateljka Erike Badu koja lepi njene sličice u dnevnik i isl.
  • Gravatar for dzoni
    dzoni (gost) | 21.04.2010. 18.53.35
    sjajan tekst
  • Gravatar for M
    M (gost) | 21.04.2010. 19.37.08
    Odlican album. A recenzija ako se ovo moze nazvati recenzijom je nesto najsmesnije sto sam procitao u skorije vreme.
  • Gravatar for Britni
    Britni (gost) | 21.04.2010. 19.43.59
    Uf, uf, ala od autora ovog presmesnog teksta izbijaju frustracije na sve strane. Darko se izgleda opasno plasi zena, ili bar onih pametnih. Na sve to izgleda da ne pravi razliku izmedju hip hopa repa soula rnb i dzeza. Ovo je jedan od najboljih albuma ove godine.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 21.04.2010. 21.50.37
    Recenzija je bezvezna i iz nje se jedino vidi da se recezent ne razume u muziku o kojoj piše (ako se razume u bilo koju). A prijatelji koji hvale po narudžbi tek deluju patetično.
  • Gravatar for Rista
    Rista (gost) | 21.04.2010. 23.49.45
    Album je lsualjiv i album ce se slusati, ali hajde malo da demistifikujemo doticnu. Previse je postala Zulu i od svoje muzike i pojave pravi ono o cemu Delic pise. Nije poenta kako slusalac dozivljava njenu muziku, vec kako autorka dozivljava da ce je dozivljavati
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 22.04.2010. 02.13.45
    malo ste u raspadu sa protivargumentima da se primetiti. sem en gros optužbi ne vidim da je bilo ko osporio recenzentove prigovore. krenimo unazad ka '60im, muzičar po muzičar, izraz po izraz, pa da konačno kažemo jasno i glasno šta je to CRNA MUZIKA i da odvojimo žito od kukolja, si si... a ako niste iz fazona mislim da bi bilo bolje da pozovete tajrona da vam pomogne i to... :***
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 22.04.2010. 06.57.06
    90% recenzije je neki, nemam pojma cim izazvan, obracun sa "fanovima" Erike. I to prilicno nemust. Zaista jedna od najlosijih recenzija koju sam procitao ovde.
  • Gravatar for Kristijan
    Kristijan (gost) | 22.04.2010. 07.33.37
    Ni najmanje se ne ložim na EB, pa sam kao neutralan u ovoj priči... A recenzija jeste loša, jer je puna kvaziintelektualnih konstrukcija kkakve se tovare EB na leđa. To šta je jeste crni zvuk i šta treba da bude, i da li je EB u očima ovih i onih pravi ili lažni predstavnik crnog zvuka... Kakva gomila predrasuda! Ja kapiram da je novinarima lakše da naprave tako neke fiokice i pregradice po kojima sortiraju žanrove koji, ako ćemo pravo, postoje samo u tim njihovim pregradicama, i da onda tako i izvođače i autore postroje, ali ne vidim zašto bi se čitaoci večito zračili na taj način. Ova recenzija je daleko dosadnija od albuma EB.
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 22.04.2010. 09.21.11
    "tek kada izvođaču dozvolite da vam “uvredi inteligenciju”, na putu ste da shvatite crni muzički izraz." Šteta što nemaju svi kapacitet da razumeju ovo! U stvari, nije to ni kapacitet, to se vežba! ...ali boginja, kraljica, carica, GURU, medijum... hahahahahahah :D konačno je neko nazvao pravim imenom...
  • Gravatar for bas kako treba...
    bas kako treba... (gost) | 22.04.2010. 09.27.34
    ... mislim na njenu guzu u spotu, uh. Džaba ti jaka žena bez jake guze.
  • Gravatar for malditamujer
    malditamujer (gost) | 22.04.2010. 09.28.30
    kol'ko "istinskih crnaca" u srbiji?!!!
  • Gravatar for brate,
    brate, (gost) | 22.04.2010. 10.28.13
    crnji su od erike same..pitaj ih sve..ko je sad kvaziintelektualno crna,a?!?blek pover
  • Gravatar for shushumigga
    shushumigga (gost) | 22.04.2010. 13.13.07
    cemu trpanje erike u hip hop kos??da li je autor recenzije slusao album ili je analizirao licnost??jel mora biti funk da bi bilo crno???soul nije crna muzika???upotrebu xenije ne bi komentarisao jer je to verovatno glupost milenijuma,ima jos 90 godina ali ne verujem da ce bilo ko lupiti tako jako
  • Gravatar for jayelectronica
    jayelectronica (gost) | 22.04.2010. 14.28.58
    problem sa pristupom u recenziji je sto sve po cemu je osuta paljba, a u vezi sa doticnom, nema nikakve veze sa ovim albumom i motivima oko kojih se okrecu pesme na njemu... Sad, mozda bi takav pristup bio adekvatniji za analizu prethodnog albuma, ali problem je sto je prethodni album zapravo odlican, pa bi onda recenzija bila jos veci promasaj...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 22.04.2010. 14.50.29
    ukratko delić kaže: "Treba reći i da sa čisto instrumentalne strane, nije loše puštati ovaj album u pozadini. Naravno, obavezan je jedan beat pokojnog J Dille, a i Madlib daje svoj doprinos". ovde uopšte nije poenta da album nije slušljiv, prijatan za slušanje, stručno odrađen i sl. kapiram da je odatle i ocena 5. stvar je u tom "višku značenja" u tome oko čega erykah uspostavlja svoj identitet i što ona sama fura a i što gomila kritičara preuzima zdravo za gotovo kao istinsko ispostavljanje "crnog". to je problem i to je jasno konstatovano u ovoj recenziji. svaki pojedinačni album kao takav je kod likova kao što je erykah - likova koji pokušavaju da prodaju svoj brend - samo jedno od otelotvorenja temeljne priče koju furaju. delić ovde kritikuje tu temeljnu priču kao šuplju i samom albumu pod nogama izmiče tlo. posle ove kritike albumu ostaje samo da visi u vazduhu kao "prijatna, slušljiva muzika", kao ok soundtrack. to je cela priča. iskreno, iako mi prija da slušam i starije i ove nove pesme erykahe ja ne vidim interpretaciju rada erykahe badu koja stoji čvršće i jače odoleva prigovorima od ove delićeve. dajte malo bre ljudi razmislite pre nego što komentarišete, nemojte sve da vam crtam :*
  • Gravatar for shushumigga
    shushumigga (gost) | 22.04.2010. 16.14.14
    @djape.isti autor guta zdravo za gotovo kad raekwon plasira sebe kao dilera droge sto mi cini smesnijim njegov problem sa erikom.da li mora biti funk??da li neko ko ocigledno ima jako uzak pogled na muziku treba da pise recenzije??sad ispada da je ono smece od alicie keys bolje od ovog albuma,recenzija je na istom portalu i kad gledas sa strane izgleda jako smesno
  • Gravatar for superoperater @ djape
    superoperater @ djape (gost) | 22.04.2010. 19.49.56
    Pročitavši tekst pretpostavljam da recenzent najverovatnije nije ni preslušao albume Baduizm i Mama's Gun. A što se tiče novog albuma, najgotivnije je što na prvo slušanje deluje kao ništa specijalno, a onda se svakim sledećim slušanjem sve više zavlači pod kožu. Ali o tome u recenziji ni reči. Ovde je u pitanju iznošenje subjektivnog stava o tome kako autora teksta zapravo nervira ovaj žanr. A tek Lil Kim i Missy Elliot?!!! Poštovani Darko Deliću, da ste spomenuli npr. D'Angela, poverovao bih da ste upućeni u tematiku.
  • Gravatar for erika nije guru
    erika nije guru (gost) | 24.04.2010. 10.45.52
    ...guru je umro!:(
  • Gravatar for dzoni
    dzoni (gost) | 26.04.2010. 13.10.09
    e ovaj left je genijalac majke mi
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.