Popboks - ASTRO BOY - (Ne) Podseća na svemir... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.04.2010. 13:37 · 2

ASTRO BOY

(Ne) Podseća na svemir...

Niko nije zaslužio da mu se prema delu odnose na ovaj način, pa ni "otac mange", jedan od dvojice "japanskih Disneyja", Osamu Tezuka

Nikola Gocić

Ocena:
4


4/10

Originalni naziv: Astro Boy
Scenario: Timothy Harris, David Bowers, prema ideji Osamua Tezuke
Režija: Timothy Harris
Uloge: Freddy Highmore, Nicholas Cage, Donald Sutherland, Bill Nighy, Elle Fanning, Charlize Teron, Samuel L. Jackson
Žanr: akcija, naučna fantastika, dečji
Proizvodnja: Hong Kong / SAD / Japan, 2009.

Osnovni problem CGI verzije Astro Boy-a je to što su njegovi autori odlučili da originalnu ideju rasterete svega što bi moglo da aktivira sive ćelije u mališana i svedu je na prosečnu zabavu, u čijoj je srži borba dobra i zla, ispraćena pompeznim orkestracijama (i jednim iznenađujućim Supergrass momentom), simpatičnim pošalicama i nezaobilaznim referencama na pop kulturu.

Čak i da niste gledali neku od anime adaptacija Tezukine mange (a od 60-ih se naovamo dosta skupilo), sve u ovoj šarenoj laži deluje već viđeno, jer nalik ostalim lažama, i ona stalno pozajmljuje, ne trudeći se skoro uopšte da unese bar mrvicu originalnosti. Priča o dečaku koji igrom nesrećnog slučaja postaje robot, sa željom da opet bude obično dete (nešto kao Pinokio u rikverc, pa unapred) deluje zbrzano i površno, kao i svi prateći detalji, prisutni poput začina za spašavanje neukusne čorbe. Za apsolutno svaku situaciju moguće je predvideti ishod, a u prvih petnaestak minuta kristalno je jasno da sve vodi ka srećnom kraju. (Jedino što nije jasno je šta je Bowers hteo da postigne onom dodatnom "I was made ready!" završnicom...)

Dijalozi su poprilično kruti i zvuče kao prepisani iz kakvog holivudskog priručnika za generičke scenarije, a protagonisti i antagonisti smešteni u crno-beli šablon, koji se samo povremeno otopi i proizvede koju nijansu sive. Njihovi odnosi okićeni su veštačkim emocijama, što je najbolnije očigledno u relaciji doktor Tenma, kao otac – Toby/Astro Boy, kao sin, dok je iskrenost gurnuta u pozadinu, odakle tek povremeno zablista i injektira im malo ljudskosti. Ona, međutim, ne pripada ljudima, već robotima, kao što je slučaj u godinu dana starijem (i, po mišljenju autora ovih redova, precenjenom) Voliju.

Glasovna gluma je, uprkos velikim imenima, u većini slučajeva nenadahnuta (naročito smušeni Nicholas Cage u ulozi Tenme), tako da ne pomaže u bojenju bledunjavih likova.

Slamka spasa za dečaka Astra jesu atipični lik predsednika-idiota, koji ne uskače u letelicu da se bori sa vanzemaljcima i ne spašava putnike aviona od otmičara-terorista, i pristojna kompjuterska animacija koja donekle uspeva da uhvati draži Tezukinog dizajna.

Osavremenjeni izgled pleni sve dok se baci pogled na predivno zastarelu, tradicionalnu lepotu Tetsuwan Atomua (recimo verzije iz 80-ih), koji pokazuje da je slatkasto-mračna atmosfera, prilagođena deci, ovde zamenjena šljaštećim specijalnim efektima, koji su, izgleda, neizbežni u procesu ulagivanja novim generacijama. Osim toga, u dvadeset i pet minuta koliko traje jedna epizoda sadržano je mnogo više nego u ovih devedeset minuta, a bleskasti koncepti, koji su kod Japanca funkcionisali besprekorno, umetnuti su kao predmet sprdnje.

Za razliku od Tezuke, koji je tekovine zapadnjačke kulture vešto inkorporirao u svoju mangu, Bowers i ekipa razvodnjavaju jednostavan koncept, čineći ga banalnim. Klinci će verovatno uživati, ali kad odrastu, teško da će im ostati u sećanju.  



Komentari

  • Gravatar for dusman
    dusman (gost) | 26.04.2010. 20.44.03
    Ko je drugi "japanski Disney"? Ovaj opisni epitet se koristi uglavnom samo za Tezuku. Nadam se da autor teksta ne misli na Mijazakija.
  • Gravatar for NGboo
    NGboo (gost) | 27.04.2010. 16.13.07
    Mislim na Miyazakia, jer i njega često nazivaju "japanskim Disneyem". :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi