Popboks - BRAĆA – Jim Sheridan - Drama bez neizvesnosti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.05.2010. 09:30 · 1

BRAĆA – Jim Sheridan

Drama bez neizvesnosti

Kroz ovaj rimejk istoimenog danskog filma sugeriše nam se kako osim bradatih krvožednih Talibana ništa nije crno-belo

Olga Dimitrijević

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: Brothers
Scenario: David Benioff, Susanne Bier, Anders Thomas Jensen
Uloge: Jake Gyljenhaal, Tobey Mcguire, Natalie Portman
Žanr: drama, triler, ratni
Trajanje: 104 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Zaplet ovog rimejka istoimenog danskog filma Susanne Bier ostao je isti kao u originalu: dva brata uživaju različiti status u porodici i dok je Sam (Tobey Mcguire) uzorni vojnik, Tommy (Jake Gyllenhaal) upravo izlazi iz zatvora.

Te striktne pozicije bivaju uzdrmane kada Samov helikopter prilikom jedne akcije u Avganistanu biva oboren, on proglašen mrtvim a Tommy postaje sve bliži i intimniji sa bratovljevom ženom Grace (Natalie Portman) i dvoje dece koje je ovaj ostavio iza sebe. Međutim Sam se ipak vraća iz rata, doduše potpuno ruiniran, i sada kroz ludačke manifestacije PTSD-ja on postaje glavni negativac familije.

Dalje se tokom filma pokušava plasirati nekakva antiratna i antivojnička poruka, što preko poludelog Sama što preko njegovog oca bivšeg oficira a sada alkoholičara (Sam Shepard) čiji je uticaj po familiju takođe poguban.

Glumačka izvedba je mahom dobra, i svo troje glavnih glumaca (Mcguire, Gyllenhaal, Portman) igraju, što bi se reklo, za sve pare. Uprkos tome, ova porodična drama izgleda kao da je samo skicirana, i deluje prilično hladno, i to ne zbog zime na kojoj se u filmu insistira. To se najpre dešava zbog načina na koji reditelj Jim Sheridan vodi priču, potpuno lišenu svake neizvesnosti: od samog starta znamo da je Sem ipak živ negde u avganistanskim gudurama, znamo da će se vratiti, i znamo da će biti itekakvih posledica.

Film otvara još neke sporedne lične drame koje ne razrađuje dovoljno, a najveća od njih je priča oko udovice vojnika kog je Sam morao da ubije ne bi li ostao živ, a koju tumači odlična Cassey Mulligan, čiji je dramski i glumački potencijal ovde ostao nedovoljno iskorišćen.

Takođe, iritantna je karikaturalnost kojom su predstavljeni Talibani.

Sve ove manjkavosti čine Braću filmom koji se ne izdiže iznad proseka, ali ruku na srce, i dalje ostaje prihvatljiv za gledanje.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 04.05.2010. 13.05.51
    Odlicna glumacka ekipa, ali osrednji film.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi