Popboks - DEFTONES - Diamond Eyes [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.05.2010. 12:00 · 5

DEFTONES

Diamond Eyes

(Warner Bros)

Na stranu dilema koliko je za bend zdravo da inspiraciju crpi iz loših stvari koje ga pogađaju, ali Diamond Eyes zaista jeste jedan od najboljih albuma u bogatoj karijeri sastava iz Sakrementa

Nenad Milosavljević

Ocena:
7


4/10
 

Zbog personalnih trzavica i pesimističnih najava o mogućem razlazu, delovalo je da će album Saturday Night Wrist (2006) biti labudova pesma američke šestorke.

DEFTONESTo se ipak nije desilo, ali je taj album doživeo vrlo oprečne reakcije publike i kritike -  od lovorika i dizanja na pijedestal, do guranja u najgore blato. Bez obzira da li vam se intimno dopadne, Deftones su na njemu očigledno napravili priličan zaokret u odnosu na ranije albume i a pojmu alternativno ponovo su dali kredibilitet.

Razmirice su potom prividno splasle, a u potpunosti su nestale nešto kasnije, usled jednog prilično dramatičnog i gotovo tragičnog događaja. Basista Chi Cheng doživeo je 2008. godine tešku saobraćajnu nesreću, od tada je u komi, i to je (ma kako to morbidno zvučalo) ponovo homogenizovalo ostatak benda.

Snimanje albuma Eros, koji je trebalo da bude naslednik Saturday Night Wrista, obustavljeno je tada do daljnjeg, a objašnjenje je glasilo da on u tom trenutku ne predstavlja na odgovarajući način Deftonese ni kao ljude ni kao muzičare.

Da li je ta odluka dobra ili loša, teško da ćemo ikada saznati, osim ako Eros u nekom trenutku ipak ne ugleda svetlost dana. Kako god, njegova, uslovno rečeno zamena sasvim dobro nastavlja evolutivni pravac Deftonesa i nadovezuje se na album Saturday Night Wrist u najpozitivnijem smislu (mesto basiste zauzeo je Sergio Vega iz benda Quicksand).

Diamond Eyes neretko zvuči možda čak i zanimljivije od svega što je bend do sada snimio. Potmuli izlomljeni Meshuggah rifovi (Diamond Eyes, You’ve Seen The Butcher), beskompromisno udaranje po instrumentima svom snagom (Rocket Skates), hardcore na Helmet način (CMND/CNTRL), eksperimenti na ivici lenjog stoner/southern metal zvuka (opet You’ve Seen The Butcher), morfijumski umirujući zahvati (Sextape, 976-EVIL), te post-rock/metal psihodelične vožnje (Beauty School), ponovo definišu Deftones kao bend koji u isto vreme ima neverovatno istančan osećaj za aktuelni trenutak, ali i za snažno utiskivanje sopstvenog identiteta u kom god smeru da krene.

DEFTONES

Chino Moreno je oduvek bio pevač širokih mogućnosti, ali je to sada, kao i na Saturday Night Wristu, mnogo artikulisanije i bolje iskorišćeno. U rasponu od oštrih screamova do izuzetno nežnih clean vokala, Chino pokazuje da žestina i umerenost ne moraju da budu striktno prijatni ili neprijatni, već da različite tehnike kod slušaoca mogu da proizvedu i potpuno suprotne efekte od očekivanih. Stoga se nemojte iznenaditi ako neka clean deonica potera jezu uz vaša leđa, kao što nije isključeno ni da će vam neki opaki scream navući kez na lice.

Elektronika, Team Sleep (Chinov side projekat - prim.aut) momenat koji se tako dobro primio u Deftones zvuku, na Diamond Eyes funkcioniše besprekorno. Potcrtavajući rifove i vokale tačno gde treba, gotovo subliminalne elektronske deonice su zapravo najzaslužnije za specifičnu atmosferu kojom odiše Diamond Eyes.

Zbog svih okolnosti koje su pratile njegov nastanak, Diamond Eyes je prilično mračan, težak i zlokoban, uprkos tvrdnjama China Morena da su Deftones posle svega što se desilo Chi Chengu želeli da naprave pozitivan i optimističan album. Štaviše, čak i u trenucima kada je album energičan, čini se da optimizam izostaje. Nije da je on ikada bio zaštitni znak Deftonesa, ali se na Diamond Eyesu oseća doza oporosti veća nego inače. Verovatno je, između ostalog, i to jedan od razloga zašto je ovaj album tako dobar.

Na kraju, izgleda da misao o tome da najbolje kreacije izviru iz najvećih frustracija, ako i ne važi bezuslovno, u ovom slučaju i te kako funkcioniše.

Pitanje je samo da li je Deftones toliko čvrst da može da izdrži sve udarce i pretoči ih u muziku. Ako je rezultat čak i jedan Diamond Eyes, cena je, čini se, ipak previsoka.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Pole
    Pole (gost) | 07.05.2010. 12.02.38
    Izuzetna ploca. Jako zdrava, na nezdravo vreme za bend. Nema hitova, ali srce i testisi su tu. Kapa dole. (a kad ce popboks da da nekoj teskogitarskoj ploci vise od 7, cesto imam osecaj da kriticar jako nahvali plocu, a onda kao da namerno spusti ocenu?)
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 07.05.2010. 12.16.53
    iznenadjenje! lepo ste me obradovali sa ovom recenzijom :) slazem se sa celom recenzijom. fantasticna atmosfera, mnogo hladno, uopste ne ide uz ovaj prolecni datum izdavanja. Diamond Eyes uzima 2. mesto iz Ponija.
  • Gravatar for jamie thomas
    jamie thomas (gost) | 07.05.2010. 15.38.07
    prethodni deftones je dobio osmicu http://www.popboks.com/tekst.php?ID=4346
  • Gravatar for milan
    milan (gost) | 08.05.2010. 09.25.03
    meni jedino, ali ne u malo, smeta produkcija albuma, previse je to ostro, narocito zvuk gitare. znam da carpenter voli meshuggah-a (ko ih ne voli:) i da sad svira osmozicanu gitaru, al' to ih je udaljilo dosta od njihovog tradicionalno rasplinutog zvuka koji je meni bio oduvek posebno drag. sve u svemu, zvuk mi je malo sterilan, suvonjav. a pesme k'o pesme su poprilicno dobre. slozio bih se na kraju sa ocenom albuma, mada ako pogledamo sta se sve danas izdaje u mainstream rock muzici, mogla bi biti ocena i relativno veca:)
  • Gravatar for Joe
    Joe (gost) | 14.05.2010. 09.50.09
    Vrlo dobar album. Slusace se i posle nekog vremena poput ponija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.