Popboks - PAPRIKA - Satoshi Kon - I Frojd i Tarzan, i košmar i san [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.08.2010. 11:43 · 4

PAPRIKA - Satoshi Kon

I Frojd i Tarzan, i košmar i san

Iako je Cinema City skoro dva meseca iza nas, bilo bi nepravedno ne osvrnuti se na najbolji anime u selekciji Animatrixa

Nikola Gocić

Ocena:
10


10/10

Originalni naziv: Papurika
Scenario: Satoshi Kon, Seishi Minakami (prema istoimenom SF romanu Yasutake Tsutsuia iz 1993.)
Uloge: Megumi Hayashibara, Akio Ohtsuka, Tohru Furuya, Katsunosuke Hori, Kouichi Yamadera, Yasutaka Tsutsui, Satoshi Kon
Žanr: naučna fantastika, misterija, triler
Proizvodnja: Japan, 2006.

Zahvaljujući posebno dizajniranom uređaju (DC-mini), u bliskoj budućnosti je psihijatrima omogućeno da ulaze u snove svojih pacijenata, analiziraju ih i primenjuju u lečenju psihičkih poremećaja. Međutim, jedan primerak ove zgodne, ali opasne (i nedovršene) alatke dospeva u ruke misterioznog zločinca koji ga upotrebljava u ataku na ljudski um, čak i onda kada žrtve ne spavaju.

Zajedno sa svojim kolegama iz neimenovanog instituta, dr Tokitom i dr Shimom, a uz pomoć (noir) detektiva Konakawe, doktorka Atsuko Chiba i njen alter ego Paprika, pokušaće da stanu na put psiho-teroristi i zaustave spajanje stvarnosti i sveta rođenog u kolektivnoj podsvesti.

Paprika se može smatrati najuspešnijim delom Satoshia Kona, jer u sebi objedinjuje sve kvalitete rediteljevih prethodnih ostvarenja i dovodi ih na viši nivo – psihoanalitičku (frojdovsku) analizu iz debitantskog filma Perfect Blue, poremećenu filozofičnost i misterioznost serijala Paranoia Agent, suptilnu duhovitost Tokijskih kumova (Tokyo Godfathers) i hipnotišuće, nadrealno prožimanje svakodnevnice i fantazije iz nekoliko puta nagrađivanog Sennen joyū (Millenium Actress).

Slojevita priča je istovremeno koherentna i nekoherentna, zabavna i inteligentna, svetla i mračna, normalna i luda, kristalno jasna i dvosmislena, samoj sebi kontradiktorna, a vođena košmarnom logikom. Savršen je primer međusobnog dopunjavanja dijaloga i hiperdetaljne, visokostilizovane vizualizacije, u čemu je prati i vremenom ograničena, ali složena karakterizacija (neretko ekscentričnih) likova.

Podsmevajući se potrošačkom društvu (pa i samom sebi), umetanjem brojnih referenci na pop-kulturu, i pritom razbijajući četvrti zid, Kon se lagodno poigrava sa narativnim tkivom i oblikuje ga prema sopstvenom nahođenju, sa ciljem da podstakne gledaoca na razmišljanje.

Od Konakawinog “tarzanisanja”, preko Paprikinih bajkovitih transformacija, do monstruozno urnebesne parade kućnih aparata, žaba-dobošara i porcelanskih lutaka sa jezivim piskutavim glasićima, autor vas konstatno bombarduje raskošnim i nezaboravnim slikama, uokvirenih orijentalnim elektro-popom, tišinom ili dramatičnim melodijama, primerenih  situaciji. I nijednu scenu nije moguće zamisliti u drugačijem muzičkom ruhu od onog koje je iskomponovao Susumu Hirasawa (Berserk, Millenium Actress, Paranoia Agent). Fantazmagorične orgije impresioniraju ne samo originalnim dizajnom i tečnošću animacije, već i sjajnom montažom koja učestvuje u konstatnom vitoperenju vaše percepcije.

Egzotična, enigmatična i veličanstveno haotična, Paprika zahteva da bude odgledana (tj. odsanjana) više puta, jer spada u grupu onih animea koji na postavljena pitanja daju nepotpune odgovore i još jedan je u nizu dokaza da animirani filmovi nisu isključivo namenjeni najmlađim naraštajima. Ispod naizgled vesele, šarolike površine, skrivena je uznemirijuća slagalica…



Komentari

  • Gravatar for ubipax
    ubipax (gost) | 12.08.2010. 11.10.51
    Odlican film, ali recenzija kasni 4 godine...
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 12.08.2010. 16.07.42
    Alal vera, alal vera... Tacna recenzija, film WOW!
  • Gravatar for weljko
    weljko (gost) | 13.08.2010. 19.56.25
    nikad nije kasno..
  • Gravatar for lajlak
    lajlak (gost) | 25.08.2010. 13.43.15
    recenzija me je jako lepo podsetila da treba da odgledam ovaj film koji mi se u međuvremenu zagubio negde na hardu. trejler je stvarno za 10.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi