Popboks - BEST COAST - Crazy For You [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.08.2010. 11:42 · 6

BEST COAST

Crazy For You

(Mexican Summer)

Mislite da je smoriti se u Njujorku nemoguća misija?

Nebojša Marić

Ocena:
7


7/10

Razmislite još jednom, ili makar uzmite u obzir priču Bethany Cosentino, devojke koja je u Jabuku došla iz Los Anđelesa da studira književnost. Umesto za knjigom, vreme je provodila ponajviše u krevetu, lečeći depresiju gledanjem serijala Seinfeld i Friends koje je imala u laptopu, dok nije shvatila da je ono što joj treba zapravo povratak u grad čiju su atmosferu, između ostalog, ovekovečile pesme Beach Boysa.

To, međutim, nije neophodno predznanje da bi se došlo do zaključka da album Crazy For You nije nikako mogao da bude snimljen na Istočnoj obali, kao ni na bilo kojoj drugoj lokaciji. Svaki ton na njemu je natopljen suncem, senkama koje bacaju palme, dimom marihuane i tinejdžerskim emotivnim burama...

Ono što ga čini neodoljivim je lakoća sa kojom Bethany uspeva da nešto što se zove indie otrgne od dubioza srednje i starije generacije bendova, ogoli i vrati tinejdžerima. Drugim rečima, savršene pop melodije američkih ženskih sastava iz 60-ih i punk sirovost su u muzici tria Best Coast tako prirodno srasli, da od tzv. B delova većine pesama na ovom albumu može da vam se zavrti u glavi.

Već naslovna pesma ubedljivo pokazuje da su prava dva akorda sasvim dovoljna da se iskažu svi paradoksi zaljubljenosti, dok Our Deal zvuči kao zagubljeni dragulj Phila Spectora. Tu su i pouke dobijene od Holea, pre svega Goodbye (u kojoj se može čuti i stih I lost my job/I miss my mom) i Honey.

Sa druge strane, u slabe trenutke spadaju I Want To, kojoj manjka energije, dok Happy zvuči nesređeno i zbrzano (tom utisku doprinosi i naredna, Each and Everyday, koja ulazi u red najboljih na albumu).

Nagoveštaj zvuka koji srećemo na Crazy For You mogli smo u skorije vreme da čujemo i na izdanjima ženskog trija Vivian Girls, kod kog prekomerno korišćenje reverba često u potpunosti potire pop strukturu. Crazy For You nema to „opterećenje“ – iako poseduje sirovost i, na trenutke, lo-fi neobuzdanost, on pre svega jeste zbirka ubedljivih singlova o tinejdžerskim „mukama“.

Kao takav, on predstavlja odličan izbor za podizanje raspoloženja. Bethany nam ovde poručuje da leto još nije prošlo, kao i da je uvek pravo vreme za prepuštanje emocijama. Crazy For You se, u tom smislu, odlično nadovezuje na početak čuvenog džingla Devedesetdvojke sa briljantnim aforizmom našeg slavnog sugrađanina.

Dakle, „Kad malo bolje razmislite,...“.  



Komentari

  • Gravatar for Cheggy
    Cheggy (gost) | 24.08.2010. 11.24.08
    "Ono što ga čini neodoljivim je lakoća sa kojom Bethany uspeva da nešto što se zove indie otrgne od dubioza srednje i starije generacije bendova, ogoli i vrati tinejdžerima." Drugim rečima - da indie (ah, ta glupa kovanica) vrati recenzentu, počto se poslednjim recenzijama nije baš proslavio, dapače zvučale su kao pokučaj recenziranja od strane jednog teenagera. Nadam se da je ova kritika shvaćena kao dobronamerna. Album je blagi užas. Već viđene harmonije, kliše tekstovi kakve smo čuli milion puta, aramnžmani otužni prosek...možda se recenzent oduševljava ovim, ali kad već spominje New York, ovakvih izvođača ima svaka ulica i u St. Louisu, a New Zork da ne spominjem, ovo govorim iz ličnog iskustva :-)
  • Gravatar for hello
    hello (gost) | 24.08.2010. 11.32.57
    ne znam za smoriti se u njujorku, ali smoriti se na popboksu postaje sve lakse...
  • Gravatar for tijana
    tijana (gost) | 24.08.2010. 15.11.28
    ne slažem se... ja volim da čitam nebojšine tekstove, a i ovaj bend mi je ok, sad sam malo poslušala
  • Gravatar for gelba
    gelba (gost) | 24.08.2010. 16.09.39
    album sa prekidima slusam vec dva meseca ,bas je lep,tj. sve lepsi...
  • Gravatar for je l znate onu stvar
    je l znate onu stvar (gost) | 25.08.2010. 10.10.38
    I wish you was my boyyyyfriend...boyfrieeend odlična pesma :)
  • Gravatar for ada
    ada (gost) | 25.08.2010. 11.03.50
    "da indie (ah, ta glupa kovanica) vrati recenzentu, počto se poslednjim recenzijama nije baš proslavio, dapače zvučale su kao pokučaj recenziranja od strane jednog teenagera." ti ga bas pretera. Nikad mi nijedna autorova recenzija nije zvucala tinejdžerski, bas naprotiv. i intervjui su mu zanimljivi. ja nisam bila u NY ili St Louis-u, pa mi se eto muzika svidja na prvo slusanje...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.