Popboks - POČETAK – Christopher Nolan - I pre svega projekcija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.09.2010. 12:06 · 35

POČETAK – Christopher Nolan

I pre svega projekcija

Nolanova vizija kroz koju se gledalac isprva probija kao guska kroz maglu ostavlja utisak sveprisutnog autora, ali se sa tim prisustvom naposletku pretera

Kristina Đuković

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: Inception
Scenario: Christopher Nolan
Uloge: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Marion Cotillard
Žanr: triler, fantastika
Trajanje: 148 min
Proizvodnja: SAD, Velika Britanija, 2010.

Tajanstvenost na kojoj je Christopher Nolan insistirao tokom snimanja svog novog filma, podigla je nivo očekivanja i uzbuđenja jer je, u tom smislu, Holivud obrnuto proporcionalan, pa se obično trese gora a rodi se miš. U velikoj meri, kada se konačno pogleda, Početak ostavlja utisak brižljivo pravljene relikvije.

Priča o kradljivcu ideja koji ulazi ljudima u snove sa za to posebno obučenom ekipom arhitekata, prevaranata i narkodilera regrutovanih, kako među kockarima Mumbaja tako po univerzitetima, omogućava Nolanu da se bavi suvim kvascem filmskog medija – scenografijom, projekcijom (hvala, Ellen Page), filmskim vremenom i rezovima. Priča na kojoj je Nolan dugo radio, po svojoj prirodi (snovi, snovi u snovima) lepi se kao tanki sloj masti na ovu filmsku kost, pa reditelj, zidarski zasukanih rukava, gledaocu ubrizgava čistu filmsku konstrukciju i iluziju bez ikakve sterilizacije. Rezultat je blagotvorno hipntišuće propadanje kroz brižljivo građeni svet.

Po tom oduševljenju filmskom mašinerijom, Početak podseća na legendarni Titanik, a sličnim poigravanjem porubima filmskog sveta, Nolan se bavio u Mementu, na skromniji i, do kraja Početka će se ispostaviti, uspešniji način. Jer, u slučaju novog filma, kada halucinacija filmskim derivatima popusti, pada se među zupčanike autoreferentnog mehanizma priče, u kojem nivoi svesti kroz koje junaci prolaze, usled neprestanog objašnjavanja svakog segmenta akcije, prerastaju u nivoe video igre.

Za razliku od filma Dark City sa kojim Početak deli noar glazuru i u kojem se, na sličan način, preko arhitekture i prostora, grade i međusobno razgrađuju različite percepcije stvarnosti, vođeni smenom stanja budnosti i sna, u ovom slučaju, ideja preterano glođe svoj mehanizam. Prekomplikovana pravila po kojima akcija junaka funkcioniše, umesto da budu prevaziđena ili kao u svetovima Williama Gibsona samodovoljna, tokom filma se formiraju u set pravila koja, kada bi morali da znaju i neprestano ponavljaju, žrtve Freddyja Kruegera nikada ne bi izvukle živu glavu.

Ovo telefoniranje najpre obavlja arhitekta lavirinta za manipulaciju podsvešću snevača, koju tumači Ellen Page. Zamaskirana karakternim crtama ažurnog racionaliste koji je tu da ukroti podsvest glavnog junaka (mada nikada ne saznamo zašto joj je do toga baš toliko stalo), ona poprima ulogu šaptača pod daskama koji enigmatičnost cele postavke, sasvim suvišno, prevodi na jezik priručnika za psihoanalizu.

Sa druge strane, Nolan preterano insistira na sinhronizaciji svakog delića akcije u završnoj trećini, pa film do kraja gubi gleđ priče-opsene, tako da se zabelasa čist mehanizam koji se hrani sam sobom.

Ako se izuzme ta iscrpljujuća telefonska senilnost ("to je projekcija", "ono je opsena", "ne idi tamo", itd) usled čega gledalac oseti da se film brani od samog sebe i svog haosa koji je ranije toliko prilježno gradio, uporan da održi euforiju, tragičnost i svetski nivo, Početak je u dobroj meri poseban film.

Ono što ga čini posebnim je predanost misiji zavođenja gledaoca, kao težnja prvobitnoj prirodi samog medija – hipnotisanje gledaoca slikama tako da je samo padanje u san vrednije od buđenja koje, kao što Početak i pokazuje, retko kada predstavlja nešo posebno.



Komentari

  • Gravatar for Tarkovsky
    Tarkovsky (gost) | 01.09.2010. 11.43.04
    Filmcina 10/10
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 01.09.2010. 11.49.19
    Osnovna poenta ovog filma je njegov scenario, i sama hrabrost da se neko uopste upusti u ekranizaciju sveta snova, ideje i samog stvaralackog procesa, koji je ovde fascinantno prikazan, je vec posebna. To je po meni ono sto je revolucionarno kod ovog filma i ono sto pomera granice SF-a napred, kao sto je to poslednji put uradio prvi deo Matriksa. Nolan je definitivno najbolji reziser komercijalnog Holivuda, uvek pazljivo balansirajuci na ivici noza astronomskih budzeta, komercijalnosti i umetnickog dojma. Sa zanatske strane, ovo je savrsen film, ciji se vizuelni identitet vrlo lako urezuje gledaocima u secanje. Glumacka ekipa je solidno odradila posao, ali ovo i nije film o njima, vec o samoj ideji. Nolan je opet iskoracio. Napred. Daleko. Duboko. Ono sto samo mogu reci na kraju je da jedva cekam 2012. i njegov sledeci projekat, novog Betmena. Ako je ovo uradjeno sa ''Pocetkom'', mogu da zamislim sta ce uraditi sa tom fransizom. P.S. Ovaj film je jedan od onih koji trebaju da se pogledaju barem dvaput, jer taj drugi put sve legne na svoje mesto, i tada se izbegava eventualni zamor nepripremljenog gledaoca i cela prica jasno i jednostavno sagledava, a to su i osnovne zamerke ove recenzije. Tako da, Kristina, pohitaj u bioskope i mozda ugrabis poslednji voz da odgledas jos jednom ovaj film, koji mozda i nije tako zamoran i maniristicki kao sto to izgleda u prvi mah.
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 01.09.2010. 11.56.58
    Koja je poenta filma?
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 01.09.2010. 12.07.19
    @ plastikmen plasticni: Da ne duzim o intelektualnom segmentu filma, mislim da je neka zivota poenta filma kako je: a) lako samozavaravati se, graditi gradove od peska, citave virtuelne svetovi koji sustinski ne postoje i predstavljaju samo nas beg od realnosti b) tesko krenuti dalje u zivotu posle traumaticnih dogadjaja
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 01.09.2010. 12.28.20
    @IL Ne druze/drugarice. Nisam mislio na poentu zivota uopste i kakve sve nesrece nosi i koliko je tesko stanje prevazilazenja istih. To je opste mesto, potpuno u skladu sa neoliberalinim koncepotom da je sve - nista. Nihil. Mislio sam na poentu u smislu: Da ja sam otisao u bioskop i od filma ocekujem da me zabavi, oraspolozi, ubedaci, da o njemu razmisljam nedelju dana, da se tresem i smejem posle projekcije i odusevljeno komentarisem neku scenu koja mi je posebno ostala u pamcenju. Jednom recju da u meni izazove neko jako osecanje koje koliko - toliko traje, ne prolazi odmah. Prva stvar koja mi je pala na pamet posle izlaska iz taka mi je bila kako da stignem na prevoz, a da nije nocni. Mislim, vec sam se dovoljno otrosio za nesto sto vredi 2 pisljiva boba.
  • Gravatar for Kain
    Kain (gost) | 01.09.2010. 12.56.42
    @plastikmen plasticni Gledah film tri, cetiri dana nakon premijere, u prepunoj sali 6 Koloseja. Skoro su svi, ukljucujuci i mene, bili na ivici svojih sedista gotovo citav film. Kada se isti zavrsio, jedva sam izasao iz Koloseja; bio sam apsolutno pogubljen, ocaran - negde drugde, a ne tu i tada. Cini mi se da nisam bio jedini. Mislim da je problem u tebi. Ukusi su razliciti, mozda ti, jednostavno, film nije odgovarao. Od mene dobija desetku i titulu najomiljenijeg filma, nasilno zgrabljenu iz ruku Borilackog Kluba. Cekao sam ga ihahaj, doputovao do Beograda iz Nisa samo da bih ga odgledao u bioskopu, puk'o svu ustedjevinu... Vredelo je. Mogu da opisujem do prekosutra zasto, kako, sta je probudio u meni, kojim se delicima, scenama, metaforama i simbolima divim, ali, opet, nakon tolikog trabunjanja, ne bih izneo niti procenat onoga sto film za mene predstavlja. Po mom misljenju, upravo u tome lezi njegova najveca lepota.
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 01.09.2010. 13.05.42
    @kain Bas me nasmeja sa Borilackim klubom. Ok, nema potrebe da vise pisem. Na ovom mestu, ocigledno, niko nije gledao neki stariji film od pre , recimo, 15 ili 20 god.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 01.09.2010. 13.18.21
    ne kapiram neciju potrebu da dva puta odgleda film kad se sve moze pohvatati uz malo paznje...ocena na mestu
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 01.09.2010. 13.39.36
    @ 1.5v: Ocigledno da mora da se gleda, kad ljudima nista nije jasno, i kad im izmice i sama ''poenta'' filma, kad im je film ''konfuzan'', ''pretenciozan'', ''naporan'' i ''bucan''. Ja uvek volim da pogledam film koji me zaintrigira vise puta. A ovaj me propisno zaintrigirao. Ocena nije na mestu, jer je jedan ''Prorok'' ovde dobio cistu 10-ku, a cak su i ''Placenici'' dogurali do 7.5
  • Gravatar for AP
    AP (gost) | 01.09.2010. 13.50.55
    @ 1.5v Neke filmove mozes gledati 10 puta a da svaki put otkrijes nesto novo...Ako si "uhvatio/la" Inception iz prvog gledanja, svaka cast. Ja sam dan posle prvog gledanja otisao da pogledam jos jednom i tek tad mi je sve leglo kako treba... pozz
  • Gravatar for In_Rainbows
    In_Rainbows (gost) | 01.09.2010. 13.53.17
    9/10. Ideja na prvom mestu, pa produkcija koja je revolucionarna. Nolan i dalje neprikosnoven.
  • Gravatar for lep prikaz
    lep prikaz (gost) | 01.09.2010. 14.39.13
    odlican film
  • Gravatar for Mačak Obama & FCS
    Mačak Obama & FCS (gost) | 01.09.2010. 14.49.59
    Ništa naročito. Već viđeno. Ziheraški postavljeno. Lažno intelektualno. 4/10
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 01.09.2010. 15.21.10
    @ Maca Obama & FCS: Sta je vec vidjeno i gde? Sta je ziheraski postavljeno u ovom filmu i zbog cega? Sta je lazno intelektualno?
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 01.09.2010. 15.25.19
    @ plastikmen plasticni: Neprecizan si u pisanju. Pitao si sta je poenta, a onda krenuo da govoris o svom licnom dozivljaju, blateci pritom one kojima se film dopao. Za mene je poenta poruka filma. Za tebe je poenta da li ti se film dopao. To postujem. Ali posto je ovo ipak ozbiljan sajt, sa recenzijama koje teze ozbiljnosti, ja smatram da ovaj film zasluzuje postovanje, dopao ti se ili ne. Film je neobican. Film prica o neobicnoj temi (vec pisah, da ne gnjavim) Film prica o neobicnoj temi, na neobican nacin Film nije plitak (i o tome pisah) Film je odlicno snimljen To je za postovanje. A ako cemo vec o zabavi i raznodi, u tome nije uspeo. Mene nije zabavio. Mene je potpuno obuzeo i odusevio. Naterao me da razmisljam. Da vrtim segmente filmova, pokusavajuci da ukacim sve sitne detalje, koji cine skladnu i intelignetnu celinu. Diskutovao sam sa ljudima sa kojima sam ga gledao. Imali smo oprecna misljenja. Ali je izazvao rekaciju u nama. Zestoku. Nismo mislili isto. Nas je film rastresao, prodrmao i naterao da ukljucimo vijuge, jer nije bio dosadna reciklaza ideja. A to moze samo veliki film. Dovoljno veliki da stane rame uz rame sa klasicima SF-a. Cak i sa tvojim filmovima ''od pre 15, 20 godina''. Filmcina. Klasik. P.S. I jedan ''Blejdraner'' nisu uopste skapirali 1982, vec mnogo, mnogo kasnije. Nista im nije bilo jasno, ni poenta, ni prica, ljudi su ostali mlaki i ''pozurili na prevoz''
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 01.09.2010. 15.47.07
    "Naterao me da razmisljam." Vazi, kad smislis javi.
  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 01.09.2010. 17.25.12
    Jedina zamerka mi je nasilno ubacena akcija pri kraju. Mislim da je film bio dovoljno uzbudljiv i bez pucacina po snegu. Iskreno, omelo me je i nevoljno sam poceo da se koncentrisem na to ko koga "roka" i ko je pa sada ovaj pod kapuljacom. -.- Ali svakako, sjajan film. Kao sto je vec neko napisao, izasao sam iz sale razmisljajuci o filmu, pun emocija. Okej, nisu to emocije bile ne znam kakve, vise sam osecao recimo Donnie Darko-a, ali to je vec subjektivno. 9.5/10 realno.
  • Gravatar for zakk
    zakk (gost) | 01.09.2010. 17.46.33
    Šta je bilo teško skopčati u PROSTANJU? Sve su REKLI i PONOVILI tokom filma, ništa nisu ostavili da ZAKLJUČIŠ, sve su servirali — sa sve repetama. Ako je nešto bilo teško pohvatati, to je samo zbog brzine i količine. Ta silina iznošenja može da zanese čoveka da zameni kvantitet iznesenog za kvalitet, ali to je to. Daleko bilo da je meni ovo loš film, naprotiv, uživao sam, ali sam ga zaboravio 3 minuta nekon izlaska iz bioskkopa.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 01.09.2010. 23.05.54
    Nakon odgledanog trejlera, film me ni malo nije privukao.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 02.09.2010. 11.22.34
    @ plastikmen plasticni: Ja razmislio. Javio se. Sve takstativno nabrojao. Argumentovao. Nisam isprazno lamentirao o nihilizmu... @ zakk: Sto se tice kvantiteta na racun kvaliteta, i sam sam tako mislio, dok nisam uradio ono sto si ti kritikovao, tj. odgledao ga po drugi put. Tada sam shvatio da je film savrseno uravnotezen, da nema nijednog suvisnog kadra, kao sto mi se to u prvi mah ucinilo, te da je predamnom suvi kvalitet price, scenarija i zapleta. Zato film treba da se odgleda vise puta, cak i ako si uspeo da skapiras najbitnije stvari iz prve...
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 02.09.2010. 12.00.34
    odlican film,prica u sebi ima i malo Dicka,preporucujem visestruko gledanje,najbolji mejnstrimas jos od...zadnjeg Nolana!!!
  • Gravatar for Elle
    Elle (gost) | 02.09.2010. 18.54.14
    Inception je pravo filmsko remek delo kakvo se retko snima u hollywood-u.Moze se slobodno svrstati medju najbolje naucno-fantasticne filmove svih vremena, a narocito pshiholoske naucnefantastike.Jedno od osnovnih pitanja ovog filma nije samo pitanje realnosti-snova, vec i pitanje pojma vremena, koliko vremena postoji? i da li teku uporedo ili ne.Ovo pitanje otvara i Tarkovsky u Solarisu koji je najbolji film ovog zanra.Nolan drugacijim konceptom i pricom uspeva bas kao i Tarkovsky da se vesto poigrava nasim mozgovima tokom, ali i posle gledanja filma.Inception zaista zasluzuje da postane filmski klasik.
  • Gravatar for @ Tarkovsky i ostale:
    @ Tarkovsky i ostale: (gost) | 02.09.2010. 21.43.52
    "Sinoc sam SANJAO da sam gledao Inception. Kada sam se probudio - i dalje je trajao..."
  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 02.09.2010. 22.31.01
    Ako se recimo uzima celokupni filmski opus u obzir, sve što je ikada snimljeno onda ovaj film od mene dobija 7,8. Ako se ovaj film stavi u kontekst kinematografije 21.veka, onoga što dobijamo i onog što nas čeka, ja mu dajem 8,6. Ne bih da ovde pišem hvalospeve, uz Pisca iz senke ovo je nešto najbolje što sam gledala a da dolazi sa zapada posle dugo dugo vremena. Medjutim nisam uspela da se otmem utisku da mu nešto nedostaje da bude masterpiece. I msm, možda će mnogi reći da je banalno, ali msm da mu nedostaje jak negativac, a da to nije realnost, nedostaje bad guy, i malo više hemije izmedju Lea i Marion (ovo vidim muškarce kako šize, ali te sitnice su ono vezivno tkivo, jer režija je nevidjena, scenario je izuzetan, muzika, montaža - sve je perfektno a opet nešto fali, fali ljubavi i borbe za dobro)
  • Gravatar for Ekser
    Ekser (gost) | 03.09.2010. 08.15.31
    Dobar akcioni film, nista vise - nista manje. Neku veliku poruku nisam uocio a ovima sto jesu od srca cestitam. @jelena bolje se koncentrisi na romanticne komedije sa Hju Grantom.
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 03.09.2010. 08.49.41
    10, kao vrata. Za film.
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 03.09.2010. 11.09.17
    http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/deception.881.html?news_id=198438
  • Gravatar for neme goreg filma ove godine...
    neme goreg filma ove godine... (gost) | 03.09.2010. 11.14.25
    ...od Pisca iz senke...ne mesati frogs and grandomothers,rece Vucko!
  • Gravatar for Mozgovi
    Mozgovi (gost) | 03.09.2010. 15.57.26
    Molimo Vas, ne igrajte se sa nama!!!
  • Gravatar for @Ekser
    @Ekser (gost) | 05.09.2010. 16.10.54
    Neka si mi rekao ;)
  • Gravatar for miljan
    miljan (gost) | 07.09.2010. 18.05.14
    Skinuo sam film sa torrenta ali ga ne mogu pustiti posto nemam vid player,a ne znam gde mogu da ga skinem.(ostali programi ga ne mogu pustiti celog samo sampler).Potrebna pomoc
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 17.09.2010. 08.24.26
    stvarno ne znam ko odobrava ovakve tekstove o ovako ozbiljnom filmu.. šta autorka napriča?!?! izgleda da njezino lično pražnjenje trenutnih metafora koje joj su padale na um ima veću prevagu od onog šta treba da bude cilj /tema njenog teksta: evaluacija i opravdanje ocjene koju je dala filmu kroz analizu poruke koju nosi film, tehnike glume i režije, fotografije, muzike... svih tih elemenata koji su doprinijeli da film dobije kod nje 8.5! tako o filmu inception vise mozemo saznati od kometara. narocito IL je sve dobro odmjeririo i napisao. inception jeste dublje i dalje u ekspoataciji bodrijarovskih tema sta je to realno a sta mašta. medjutim meni on ne pada ni na domenu ljudskog (odnos Capria i supruge), radi se o sasvim novom postupku prevazilaženja gubitka voljene osobe - kroz egzorcist u podsvijestiti. Ne smatram da je Kaprio bio na nivou zadatka. Uz to, njegov lik nije autentičan, živ. Kad pogledamo naslijeđe koje ostavio, može se reći da je Inception još jedna potvrda da Holivud se guši u prosječnim glumcima i nemaštovitim karakterima..
  • Gravatar for miki
    miki (gost) | 19.09.2010. 22.19.52
    Uvek sam bezrezervno verovao recenczijama sa Popboxa. Ocekivao sam od ovoga filma mnogo, a dobio prilicno malo. Ja sam od onih koji vole da razmisljaju u bioskopu, ali ovaj film me i nije preterano napregao. Mozda sam ja od Nolana a i filma vise ocekivao... Daleko je od toga sto je ovaj IL napisao da je duboko iskoracio. Bas je preterao. Problem ovog filma je sto ozbiljnijoj publici, na koju ocigledno puca, u sustini ne nudi nista novo. Bas nista. Sama tema filma je stara prica, a sam film nista novo nije rekao, cak mislim da je vrlo povrsno dohvatio temu, baveci se spektaklom i vizuelizacijom. Povele su me ocene da je cista desetka, a sada bih cak mislio i da je ova osmica jedva. Najveci problem filma je sto ga sutradan potpuno zaboravis, a to, u sustini, najvise govori o njemu. Malo je kvalitetnih filmova, pogotovu SF, cekas ih godinama, i kada pomislis, evo ga, napokon, odes u bioskop... i razocaras se... Dobar film i nista vise od toga.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 20.10.2010. 05.51.04
    aaaaahahaha pa poenta filma je da moras ostaviti zenuda bi video decu. kakvo sranje, boze sacuavj...
  • Gravatar for suppa saki
    suppa saki (gost) | 18.01.2011. 16.07.46
    ja sam i dalje u neverici da su ljudi odusevljeni ovim filmom.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi