Popboks - THE RADIO DEPT - This Past Week - EP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.04.2005. 00:00

THE RADIO DEPT

This Past Week - EP

I Don't Like This je jedna od lepših pesama ove godine. A ko su prethodni radovi Radio Dept bili zaljubljivanje, ovo je već ozbiljna veza. Sa svim dobrim ili lošim trenucima koje sa sobom nosi.

Gaša Petrović

Ocena:
7
7/10

Postoji samo jedna grupa koja dosledno nastavlja rad, delo i EMOCIJU Kevina Shieldsa (My Bloody Valentine): to su Šveđani Radio Dept. Ne mislim na one koji uz pomoć današnje visoke tehnologije prave zidove buke za koje su nekada bile potrebne desetine hiljada dolara, meseci provedeni u studiju, gomila studijskih muzičara i slični zahvati. Svaka čast M83, ali oni su, ipak, neka druga priča. A i zvuče isuviše apstraktno za lična tvrdokorna gitarska i rock usmerenja, bar u ovom slučaju.
Kada su pre dve godine Radio Department za malu izdavačku kuću Labrador izdali svoj debi Lesser Matters, niko (osim možda Pop depresije) nije očekivao da će postati toliko bitne figure u srcima mnogih širom Internet planete. A kada se još setim kako je ceo album nesrećno snimljen, i neisproduciran ccc... No, to je neka druga priča, a i svih 20 ljudi koje to zanima su CD već uveliko nabavili, preslušali ga i zavoleli. Ako neko slučajno nije, možda još uvek nije kasno.
MP3:
  1. Pulling Our Weight
  2. Why Won't You Talk About It?
A sad nešto za novih 20 fanova.
Ovogodišnji EP je njihovo drugo izdanje od kada su postali nešto poznatiji, nakon što su prešli granicu hladnog severa. Naravno, nikako se ne sme preskočiti njihov prošlogodišnji EP Pullin Our Weight sa nezaboravnim hitom I Don't need Love, I've Got My Band - pesmom koja može zvučati blisko bilo kome ko je ikad uzeo gitaru u ruke.
Čini se da je lepo to što je jedan ovakav bend u moru post-brit-pop manije i garažne nordiko histerije, stigao i do hvalospeva NME -ja (top 10 prošle godine). Dosta je diskutabilno koliko se može suditi o nekoj grupi na osnovu pet pesama, ali se definitivno može nazreti pravac u kom se sada kreću.
Na žalost, meni to baš i ne prija previše. Izgleda da je prošlo vreme od kada su decibelima merili svoju melanholiju. Ili je ovo samo zatišje pred buru? Možda su se utišali i konačno izašli iz red zone, pruživši nam šansu da najzad u potpunosti razumemo njihove stihove, a pri tom da ne ogluvimo. Vidno spuštajući loptu, oni sada dotiču i neke stilove koji se na prvi pogled ne čine preterano bliski njihovom gitarskom poreklu i prosto mame na remiks. A voleo bih da DJ kultura pruži adekvatan odgovor, p a da ono sto pi še u jednoj recenziji (... more laidback, airy, emotional and electronic...) dobije na smislu.
I Don't Like This je jedna od lepših pesama ove godine. A ko su prethodni radovi Radio Dept bili zaljubljivanje, ovo je već ozbiljna veza. Sa svim dobrim ili lošim trenucima koje sa sobom nosi.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.