Popboks - ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL - TREĆI DAN - Feel free u Šapcu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.08.2011. 07:30 · 2

ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL - TREĆI DAN

Feel free u Šapcu

Šabački letnji festival je gradska manifestacija koja je ove godine održana po deveti put od 7. do 12. avgusta

Suzana Tasić

Filip Maksimović

Mesto: Tvrđava u Šapcu
Vreme:
9. avgust 2011. 

 

Šabački letnji festival je gradska manifestacija koja je ove godine održana po deveti put od 7. do 12. avgusta. Prijatni ambijent unutar i ispred samih zidina Tvrđave u Starom gradu zajedno sa nesebičnom ljubaznošću organizatora, volontera i samih građana Šapca upotpunjavao je značenje ovogodišnjeg slogana festivala: Feel free. I to je momenat u kojem mi izgleda zanimljivo izdvojiti ŠLF među ostalim gradskim manifestacijama - korespondencija izmedju onoga što vam se na startu, u reklami, nudi i proizvoda koji dobijete. Ta usklađenost rezultirala je vremenom većim brojem posetilaca, što su i organizatori osetili, pa je uz besplatan kompletan muzički i prateći program, za sve ne-Šapčane koji nemaju rođake ili prijatelje u ovom gradu, a ni para za šestodnevni boravak u hotelima ili hostelima, bio obezbeđen i besplatan kamp sa uređenom plažom, tuševima, sportskim terenima i dovoljno velikim parking prostorom u blizini samog mesta održavanja festivala, na desnoj obali Save. Ništa pretenciozno. Ali, dovoljno da se osetite prijatno.

To je atmosfera kojom je odisao grad trećeg dana festivala. Bilo je prijatno prošetati duž keja koji vodi do Tvrđave. Ispred samog ulaza u istu bio je postavljen veliki video bim sa dodatnim ozvučenjem, van prostora gde je bila postavljena bina, tako da ste program mogli da pratite i odatle, ćaskajući s prijateljima u očekivanju nastupa omiljenog vam benda. Te večeri, za 21.30h bio je zakazan koncert Nežnog Dalibora. Ovo je drugi nastup Dalibora u ovom gradu, tako da su u zakazano vreme ispred bine već bili okupljeni njihovi fanovi. Odlučan i energičan nastup Dalibora privukao je i „ekipu“ od spolja, tako da je njihovu svirku ispratilo oko trista posetilaca koji su mogli da uživaju kako u hitovima sa prvog albuma (Metronom, Vekovi, Plutaju svesti...), tako i u već prepoznatljivim numerama sa drugog (Jeste li poludeli ljudi, Strah, N.Z.O., Atom...).

Nikad dovoljno dugi festivalski nastupi... Svirka Dalibora na ŠLF-u razdrmala je posetioce da makar tokom kratke pauze između nastupa dva benda razmisle o Normalnom životu.  Oko 23h na bini su po prvi put medju Šapčanima članovi benda Eva Braun. Publika, čiji se broj konstantno povećava, je pozdravila sam izlazak benda. Nedostaje Milan Glavaški, ali su se ostali momci potrudili da se to ne oseti tokom emitovanja bečejskog, dragog nam i melanholičnog popa. Publika uzvraća pevajući gotovo sve pesme, bilo sa Goranom, bilo sa Petrom. Eva Braun je, takođe, izvela numere sa poslednjeg albuma (Istra, Okreni moj broj...), ali i već etablirane, toliko puta otpevane i napamet naučene (Lavirint, Sasvim običan dan, Aljaska, Zmajevi, Jagodna polja...). Opet, ili je to subjektivan osećaj, prekratak nastup benda s kojim godinama unazad, a kroz format pop pesme, komuniciramo o sopstvenim običnim/neobičnim danima.

Očekivano, najveći broj posetilaca sakupio se unutar zidina Tvrđave pred sam početak nastupa Nena Belana. Nekadašnji „Djavol“ je u pratnji svog benda Fiumens u besprekornom izvođenju i odličnoj komunikaciji sa publikom izveo svoje hitove: Stojim na kantunu, Pričaj mi o ljubavi, Dugo toplo ljeto, Rijeka snova, Jagode i čokolada… Poseban kuriozitet predstavljalo je gostovanje Masima Savića, koji je u duetu sa Nenom izveo hit Zar više nema nas, a nakon još dve pesme, sve uz frenetičan pozdrav publike, nije bilo moguće vratiti ga na binu.

 

Tokom šest dana trajanja festivala nastupilo je 16 bendova iz zemlje i regiona, kao i britanski rege izvodjač Macka B, a priliku da se predstave imalo je i 12 demo bendova. Koncerte su održali: Marčelo i Filteri, The Beat Fleet, Zabranjeno pušenje, Svi na pod!, Kanda Kodža i Nebojša, Macka B, Letu Štuke, Lollobrigida, Psihomodo Pop, Nežni Dalibor, Eva Braun, Neno Belan i Massimo Savić.

Za ljubitelje rok muzike organizovane su radionice, predavanja i diskusije, sa istaknutim predstavnicima rok kulture u Srbiji, predvodjeni rok kritičarem Petrom Janjatovićem. Tokom pet dana festivala bilo je organizovano i Pozorištance - prateći program u okviru kojeg se predstavilo Šabačko pozorište sa pet dečijih predstava. 

 



Komentari

  • Gravatar for jj
    jj (gost) | 19.08.2011. 14.54.57
    Nezni Dalibor! Nezni Dalibor! NEZNI DALIBOOOOOOR!
  • Gravatar for Johnny
    Johnny (gost) | 29.08.2011. 18.19.08
    U tvrdjavi i kad niko ne svira ima 300 ljudi!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji