Popboks - CRNA ZORICA - Radoslav Pavković i Hristina Hadžiharalambus - Šta je žena bez brkova [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.03.2012. 10:19 · 15

CRNA ZORICA - Radoslav Pavković i Hristina Hadžiharalambus

Šta je žena bez brkova

Crnohumorna melodrama Crna Zorica donosi bajkovitost Čarlstona za Ognjenku, ali bez snage da iskoristi sve potencijale priče o ukletoj devojci

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10

  

Scenario: Goran Mojsin i Hristina Hadžiharalambus
Uloge: Ljuma Penov, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Nikola Pejaković, Mihajlo Janketić, Olga Odanović, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Dobrila Stojnić, Mladen Andrejević, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo
Žanr: komedijar
Trajanje: 80 minuta
Proizvodnja: Srbija, 2012.

 

Crna Zorica je prvi igrani film para Radoslav Pavković i Hristina Hadžiharalambus koji su se do sada okušali u radu na televiziji (Pazi, sveže obojeno i TV Manijak na kojima je radio Pavković) i na polju kratkog filma (Hristina Hadžiharalambus, koja je radila na nekoliko kratkih filmova u Grčkoj).

Još na nivou trejlera, Crna Zorica je u štampi poređen sa Čarlstonom za Ognjenku, Uroša Stojanovića. Istina, u priči o devojci Zorici koja se vraća u svoje rodno selo (po svemu sudeći negde u Istočnoj Srbiji) da sa sebe skine kletvu koja je prati od malena, po korišćenju elemenata bajke, mitologije i začudnog ženskog rodoslova iz kog devojka potiče, podseća na Čarlston. Međutim, dok se Stojanovićeva bajka, daleko ambicioznije osmišljena na nivou priče, u realizaciji okreće hrabrijem eksperimentisanju sa žanrovima, Crna Zorica ostaje omeđena crnohumornim poigravanjem elementima svoje bajke. 

Porodica brkatih žena iz koje potiče Zorica – jedino žensko dete rođeno bez brkova, pa samim tim prokleto da svaki muškarac koji se u nju zaljubi tragično umre – u filmu je tretirana delimično kao začudan štos, a tek pred kraj filma, kada dolazi do razrešenja Zoričine sudbine, pomalo zbrzano dobija senku mitološkog, bajkovitog okvira. 

 

Dobar deo filma zapravo je potera seljana predvođenih majkom prve Zoričine žrtve (u izvođenju odlične Mirjane Karanović), koji su odlučni da se, uprkos svom sujevernom strahu, jednom zanavek razračunaju sa devojkom prozvanom „Poljubac smrti“. Uprkos odličnim komičnim momentima, autori samu poteru postavljaju kao puki okvir na papiru, unutar kog policajac Mane (Trifunović), kroz niz Zoričinih flešbekoa, saznaje pozadinu priče – njene ranije ljubavne nezgode i, zapravo, način na koji je Zorica došla na zao glas. Prevelike pauze u poteri i po malo traljava rešenja za skrivanja odbeglog para, te naprasne pojave pojedinih likova koji veštački skreću priču ka razrešenju (gatara i seoski lekar), doprinose da seljani, i tako skamenjeni u karikaturu podivljalog plemena koje traži osvetu, na momente deluju kao neuverljiva lutkarska predstava koja se pomalja onda kada je rediteljima potrebno da se potera i akcija nastave.

Uprkos ovako neujednačenom ritmu za koji se može reći da je najveći problem Crne Zorice, melodrama koja se odvija između odbačene devojke i policajca koji se u nju zaljubljuje, te dobro postavljen odnos između ovo dvoje junaka od kojih je jedan – devojka, ubeđen u svoju zlu kob i drugi – policajac, navodno podsmešljiv prema „bapskim pričama“ ali ipak uplašen da to i proveri na sopstvenom primeru, unose dobru tenziju koja donekle nadomešćuje nedostatke i propuste u poteri. Glumačka igra Ljume Penov, kojoj je ovo prva glavna uloga, i Baneta Trifunovića u velikoj meri doprinosi da se zbližavanje para i tenzija između njih ostvare u punoj snazi na platnu.  

Ipak, neka od ikonografskih rešenja za mračni, sujeverni svet iz kog izranja Zorica, ostaju na nivou bezbrižnog i odokativnog poigravanja i pošalice i velika je šteta što autori nisu za trunku više omogućili da poverujemo da svet iz kog dolazi Zorica nije samo sličica sa majica balavih hevimetalaca. Time se žanr crne komedije ne bi pokvario, a brkate žene koje su kod Živka Nikolića predstavljale iskonsko zlo, praveći obruč od dima popušenih cigara oko seoske gošće u Čudu neviđenom, imale bi svojih pet minuta jeze i u ovom ostvarenju. 

 

 



Komentari

  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 21.03.2012. 16.09.28
    A koje je to potencijale ispunio "Čarlston za Ognjenku", osim potencijala za ekspresno napuštanje projekcije nakon 1/3 filma?
  • Gravatar for Fipa
    Fipa (gost) | 21.03.2012. 19.37.43
    Obavezno pogledati ostvarenje "Libero" iz 2005 u kome se mlada glumica pojavljuje
  • Gravatar for oOo
    oOo (gost) | 21.03.2012. 23.14.10
    Zena bez brkova - Bane Trifunovic, zena sa brkovima - Sergej Trifunovic.
  • Gravatar for stanojlo milinkovic jr.
    stanojlo milinkovic jr. (gost) | 22.03.2012. 17.38.51
    bane trifunovic glumac ?!?!?!?! ljudi, nemojte me zahebavati !!!!!!
  • Gravatar for Zabac
    Zabac (gost) | 22.03.2012. 21.30.16
    Bio na premijeri. Film je odlican i Bane Trifunovic se super snasao u ulozi pandura! Vredi ga videti!
  • Gravatar for Gerila
    Gerila (gost) | 24.03.2012. 16.51.55
    Odlican je film. I zasluzuje visu ocenu. Tesko je reci da je prica Zorice neambiciozna. Naprotiv, ima puno zanimljivih obrta i iznenadjenje na kraju.
  • Gravatar for Dare
    Dare (gost) | 26.03.2012. 07.49.09
    Gledao film je ok, ne lici na Carlston, i slazem se za igru Branislava Trifunovica i Ljume Penov
  • Gravatar for kakadu
    kakadu (gost) | 28.03.2012. 06.18.15
    gledao vcrs sa drustvom i ne mogu da poverujem u ove komentare gore,mi smo se u bioskopu smejali koliko je film glup,sva sreca da traje sat i dvadeset inace bi umrli od dosade,Carlston je filmcina za ovo...
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 30.03.2012. 04.05.09
    Najgore smeće koje sam odgledao u poslednjih nekoliko godina. Čista jedinica. Priča toliko neubedljiva i bleda da je to strašno...
  • Gravatar for Zare
    Zare (gost) | 31.03.2012. 22.25.18
    Film je bas kul. Ima i dobru mjuzu. Ne razumem prethodne komentare.
  • Gravatar for Nidza
    Nidza (gost) | 05.04.2012. 07.55.26
    Gledao, zabavan je film, svi smo se smejali, ok je..
  • Gravatar for Tipe
    Tipe (gost) | 14.04.2012. 04.11.01
    Film mi je dobar, ali se i slazem sa kritikom
  • Gravatar for Koja
    Koja (gost) | 27.04.2012. 04.50.07
    Recenzija je dobra. Za film se slazem da je mogao i bolji da bude, ali stvar ukusa, ok, za glumce se isto slazem, pogotovo za glavne glumce i Karanovic.
  • Gravatar for Dobi
    Dobi (gost) | 01.06.2012. 05.11.33
    Film u redu, u granicama normale, ali kritika takodje, realna.
  • Gravatar for Eleonor
    Eleonor (gost) | 15.06.2012. 06.08.23
    Film nista posebno, kao ni vecina, najbolji su u ovom filmu Mirjana Karanovic odlicna kao uvek, i mlada glavna glumica, ostalo je sve onako, ali hajde moze da prodje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi