Popboks - FRANK OCEAN - Channel Orange [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.08.2012. 08:38 · 6

FRANK OCEAN

Channel Orange

Poznavaoci r&b-ja iskreno neće naći veliku razliku između Franka i ranog Dwelea ili nekog ko je više r&b - D’Angela, na primer, ali je Frenkov uspeh u tome što je uspeo da zainteresuje i one koji inače nisu ni najmanje naklonjeni ovoj vrsti muzike

Ana Eraković

Ocena:
8


6/10

 

Samo par dana pre nego što će izdati svoj debi album Channel Orange, Frank Ocean se deklarisao kao biseksualac. Ukoliko je zaista tako ovo će biti prekretnica u istoriji hip hopa u kom do sad nije bilo javnih ,istupanja iz ormara’. Jedini razlog da mu ne verujemo je odlični marketing koji je njegovu ekipu talentovanih klinaca iz Los Anđelesa, Odd Future, izbacio direktno iz skejt parkova na MTV. Isti onaj marekting koji je vođu grupe repera Tylera The Creatora predstavljao kao silovatelja i homofoba.

Naravno, usledila je lavina optužbi da su neverovatne prodaje albuma u prvoj nedelji rezultat njegovog novoobjavljenog opredeljenja, koje su ubrzo presrele izuzetno visoke ocene publike i kritičara. Ipak, ova bitna informacija naterala nas je da još jednom razmislimo ne samo o onome što ćemo čuti na Channel Orange već i o onome što smo slušali do sad na njegovom mikstejpu Nostalgia, Ultra, jer Frank je oduvek zvučao kao tipičan R&B izvođač koji peva ženama na uvce.

 
Prva stvar koja vam zapada za oko je ponovo Frenkova omiljena narandžasta boja koja je bila prisutna i na omotu mikstejpa Nostalgia, Ultra na tada Frenkovom omiljenom automobilu BMW M30 E3. Ukoliko i ovde potražimo značenje, ovaj omot na neki način najavljuje da je muzika koja se nalazi unutra jednostavna ali upečatljiva. Potom ćete primetiti da je album sa svim svojim introima osmišljen kao neka celina, kao i da Frenk ne peva samo o ljubavi i ženama već o kompletnom društvu koji okružuje jednog dvadesetneštogodišnjaka, što je u r&b svetu glupavih instant klupskih hitova postala prava retkost.
Odlična Thinkin About You, koja je kružila internetom poslednjih godinu dana, će vas u samom startu potpuno oduševiti ne samo stihovima koje je citiralo pola Tvitera .- "..or do you not think so far ahead cuz I’ve been think ’bout forever", nego i zaraznom melodijom koja je nešto između hip hopa i idma. Frank priča o imućnim klincima koji su od rođenja imali sve u sintisajzersko-klavirskoj Sweet Life ("You’ve had a landscaper and a house keeper since you were born, The star shine always kept you warm") i Super Rich Kids ("Super rich kids with nothing but lose ends, Super rich kids with nothing but fake friends") na kojoj gostuje vunderkind Earl Sweatshirt iz njegove ekipe Odd Future. Ove dve pesme, opet, preseca intro Not Just Money sa manifestom o novcu mame jednog od Frenkovih ortaka.

Umesto o analgeticima (pesma Novacane sa mikstejpa) slušamo pesmu o najpopularnijim drogama među afro-amerikancima Pilot Jones i Crack Rock sa lepim opisom silazne linije kojom ide život korisnika kreka otpevanom preko, a čega drugog, nego hip hop bita. Pyramids traje celih 10 minuta, ali je uprkos tome interesantna, na šta je Frenk veoma ponosan. Bad Religion je odlična oda neuzvraćenim ljubavima u kojoj se Frenk ispoveda taksisti - "if it brings me to my knees it’s a bad religion… it’s a bad religion to be in love with someone who don’t love you". U pesmama Fertilizer i Pink Matter nalaze se neke ne tako duboko skrivene erotske metafore.
Najbolja stvar kod Channel Orange albuma je što je potpuno spontan ili bar ostavlja takav utisak. Pesme zvuče kao da su pisane i pevane u hodu, kao da je Frank imao nejasan plan kako bi one trebalo da zvuče na kraju ili nije imao plan uopšte. 
Poznavaoci r&b-ja iskreno neće naći veliku razliku između Franka i ranog Dwelea ili nekog ko je više r&b - D’Angela, na primer, ali je Frenkov uspeh u tome što je uspeo da zainteresuje i one koji inače nisu ni najmanje naklonjeni ovoj vrsti muzike.


Komentari

  • Gravatar for Black Metal
    Black Metal (gost) | 06.08.2012. 16.35.38
    idm je prevazidjen pojam
  • Gravatar for Planet Mu will never die
    Planet Mu will never die (gost) | 06.08.2012. 19.15.46
    ipak ne kapiram toliko ludilo oko ovog albuma.
  • Gravatar for 8134
    8134 (gost) | 06.08.2012. 19.27.37
    slušo nešto malo. brate, pa pre desetak godina je ovakvih r'n'b albuma bilo na kilo i bili su bolji od ovog.
  • Gravatar for dr ndoje
    dr ndoje (gost) | 07.08.2012. 06.55.48
    kako se sad kaze idm?
  • Gravatar for Rather Interesting Records
    Rather Interesting Records (gost) | 08.08.2012. 13.14.50
    "Remember: Only Stupid People Call It "Intelligent".
  • Gravatar for prouuujalo s viorom
    prouuujalo s viorom (gost) | 09.08.2012. 09.33.20
    FRANKly my dear I don't give a dime...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.