Popboks - THREESOME, THE SCHTREBERS I STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ U AMERIKANI DOMA OMLADINE - Pucanje od zdravlja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.01.2013. 09:03 · 8

THREESOME, THE SCHTREBERS I STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ U AMERIKANI DOMA OMLADINE

Pucanje od zdravlja

Za sve koje to zanima, jedna lepa vest - nema mesta brizi za budućnost beogradskog rocka. Trio, za širi auditorijum novih, prestoničkih kaznenih trojki iskoristio je ponuđenu koncertnu šansu pred ohrabrujućim brojem pristalica

Marko Nikolić

Marko Nikolić
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Amerikana, Dom omladine Beograda
Vreme: 16. januar, 2013.

 

Ideja da se putem akcije Misija Beograd zainteresovanima omogući Raspust za Dž i vrati smisao imenu beogradskog Doma omladine, ustanovi kulture koja svoje goleme neiskorišćene potencijale arči na mahom nezanimljiva i gotovo uvek neposećena predavanja, ima svoje pozitivne i negativne strane. Naravno, pozitivno je što je tako nešto nekome uopšte palo na pamet. Negativno je to što se došlo u situaciju da se akcija ovog tipa smišlja. S tim u vezi, nije zgoreg napomenuti da sinoć na koncertu tri perspektivna beogradska sastava nisu primećene veće količine raspuštene dece - možda i čitavih 300 duša pre su iz redova standardne koncertne publike koja produžava veliki odmor u svojim životima bar na nekoliko sati nedeljno (dakako, ima ih i sa dužim vremenskim intervalima).

Srbija nema izlaz na more, ali to nikako nije prepreka da se u njoj svira kvalitetan surf. Threesome su zahvaljujući žanrovskoj čistoti poznatiji van granica matice nego u njoj, baš zato što ovaj muzički stil ima jasne i univerzalne karakteristike, lako prepoznatljive na svim meridijanima, pa ko voli nek izvoli. Sa zakašnjenjem od pola sata u odnosu na najavljeni termin početka koncerta, ovaj trio je u polusatnom nastupu demonstrirao zavidnu sviračku disciplinu koja se vremenom preokreće u svoju suprotnost, osim ako niste tvrdokorni fan ovog zvuka. Bend kao da je ovog ograničenja svestan, pa svoj primarni muzički izbor mestimično kombinuje sa tvrđim rock zvukom i bržim ritmovima.

Threesomeu se tehnički nema šta zameriti (toncu svakako ide na dušu brujanje i previše nabijen zvuk na samom početku nastupa), jer je kvalitet svirke u tom segmentu zasigurno na svetskom nivou, no kao da mu za uspravniji palac gore fali osmišljeniji idejni meta-narativ koji bi ga jasnije diferencirao od srodnih kolega, kao što je, recimo, opsednutost science fictionom zaštitni znak tata-mata ovog zanata, velike grupe Man or Astro-Man?, čiji opus nije nepoznanica za Beograđane. U tom smislu, ako su instrumentali sa debija Adriatica solidan temelj, svežina i raspojasanost sinoć odsvirane nove teme je odlučniji korak napred u budućnost i dalju razradu ove, za Srbiju stilski unikatne priče.

Drugi trio na sinoćnoj reviji, grupa The Schtrebers gaji svaštarskiji pristup instrumentalnoj materiji, dakako u tvrđem ključu, tako da su silni svirački citati pokupljeni sa raznih strana razbacani po urgentnim, blic iskoracima kuljajuće energije. Pop format njihovih instrumentala budi daleke asocijacije na japanski post-rock sastav te', mada je najbliže istini da je žanrovski šareniš koji The Schtrebers nude na svojoj koncertnoj tezgi nesvodiv na druga imena.

Istini za volju, svirka od 45 minuta kojima dominiraju teme trajanja do 180 sekundi trenutno je, sudeći po pojačanoj mobilnosti publike kako je koncert odmicao, preveliki zalogaj za ovaj sastav, kome na ruku nisu išla ni arhivska dešavanja na video bimu, primerenija muzici grupe Threesome. Ipak, govorimo o grupi koja još uvek nema zvanično izdanje, koje bi u paru sa pojačanim koncertnim aktivnostima u nastupajućem periodu moglo da izbrusi solidne polazne tačke, te stoga nema razloga da se ne bude optimista po pitanju krajnjih dometa ove nepretenciozne ekipe.

U prethodnih šest i kusur meseci, Straight Mickey and the Boyz  vredno su stažirali kao predjelo na koncertima iskusnijih kolega, i u relativno kratkom roku sasvim zasluženo izborili mesto retke poslastice u srcima pravih (retkih) ljubitelja istinske rokačine. Dobar glas se, ako ga dovedemo u vezu sa pojačanim prilivom zainteresovanih, očigledno proširio poput požara, a zaista je dirljiv i redak prizor videti u prvim redovima toliko etabliranih gradskih muzičara na jednom mestu (članovi grupa Plejboj, Repetitor, Veliki prezir, KKN, Jarboli, Petrol... garant je neko izostavljen, ali prisustvo gospodina Kostića poznatijeg kao Cane neće biti), i to na koncertu benda koji još uvek nema čestit studijski zapis.

To prisutnima nije bila nikakva prepreka da se u narednih sat vremena mahnito giba uz pulsirajuće bas linije, geometrijski iskošene rifove i nemilosrdno, prvoklasno udaranje po malo-malo pa raspadajućem setu bubnjeva, čime je ove noći zaključena spektakularna promenada fantastičnih muzičara na ovom instrumentu. Po mnogo čemu jedinstveni (ne pamtim harizmatičniji domaći bend, možda i zato što su svi članovi i vokali i frontmeni i šrafovi u mašini), Straight Mickey and the Boyz su jedan od onih specijalnih sastava čija se muzika može opisati na nekoliko desetina načina, i opet bi svi bili ispravni a nedovoljno precizni. Jer pred tim stepenom angažovanosti, prolivenim hektolitrima znoja i neusiljenim ali frapantno artikulisanim glasom otuđene ljudskosti reči polažu oružje, dok srce i duša imaju samo jednu želju - da magijska transmisija energije sa kinetički okupirane bine nikada ne prestane.

Za razliku od svojih prethodnika, poslednja trojka u nizu nije imala problem da ostvari živu komunikaciju sa publikom i natera je na učešće u trampi dobrih vibracija (od 1 do 5, Threesome za ovaj segment zaslužuju 2+, a The Schtrebers će morati da zagreju stolice). Ubica dečijeg lica Boško čereči svoje četiri žice u teško opisivom epileptičnom zanosu sa sve neizostavnim zaraznim osmehom na licu, gitarista Miodrag silazi u publiku kako bi združenim snagama otpevao stih "Opušten i slobodan" (neko sa lošim smislom za humor dodao je "Milošević") koji odzvanja Amerikanom i po završetku pesme. U razularenom finišu bubnjar Danilo i definitivno otkravljuje poslovično drvene Beograđane podvikujući "Je l' smo dobri jebote? Ako smo dobri, pokažite nam to!", posle čega se nižu nadrealne scene tapšanja i skakanja.

Ovakav raspust sigurno niste doživeli. Ko nije bio, ima za čim da žali.



Komentari

  • Gravatar for Mili Vukašinović
    Mili Vukašinović (gost) | 17.01.2013. 15.18.33
    Stalo je "čitavih 300 duša" u dvoranu u koju se može nagurati njih 1.000? Sjajno! Kakva razvala! Možda je ulaznica bila skupa?
  • Gravatar for Sunce
    Sunce (gost) | 17.01.2013. 16.30.21
    Žao mi što sam propustio SM&TB, ali sam ih zato gledao pre Obojenog programa kad sam se sledio koliko su bili dobri i oni i 16-8-23, a nisam znao ni za jedan od ta dva banda da su koncertno kidanje. Sada znam i ubuduće ne propuštam. Sunce je na raspustu..
  • Gravatar for frust nejebica
    frust nejebica (gost) | 17.01.2013. 19.02.45
    nista to ne valja... prva 2 benda bez vokala, bez reci, uzas - kao i ona 2 pre neko vece, a onda Miki kralj loseg teksta, ispod srednjoskolskog nivoa...
  • Gravatar for slobodan i otpušten
    slobodan i otpušten (gost) | 17.01.2013. 20.12.54
    strejt miki pokazuje kako se roka bez alkohola i vutre. energija čist sport i rokenrol. ne slušam mnogo njihove snimke, ali uživo, bez premca. svi srođeni sa svojim instrumentima. samo napred. štreberi treba da se bruse i više posvete bendu, trisom su dobri ali malo suviše vrte iste chord progressions sto bi se reklo, bez obzira na 'granice žanra'. j***š žanrove, uostalom. i zašto moraju one cice na plaži što su đuskale na video bimu da se vežu samo za surf mjuzu, to je dosadno i predvidivo. meni su bile baš kul na štreberima, a na trisomu predvidivo
  • Gravatar for n.
    n. (gost) | 17.01.2013. 21.08.45
    Zbilja, miki end d bojz i nije naročita zabava slušati kod kuće- snimke. Ali zato uživo - prava zabava i radost. Imalo se šta čuti. A i videti.
  • Gravatar for Miki je kralj gitare
    Miki je kralj gitare (gost) | 17.01.2013. 21.51.10
    a sve ostalo je manje bitno
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 18.01.2013. 09.39.14
    nisam poznavalac sva tri benda, ali ako je bilo 300 ljudi u prostoru za 1000 pa neka je! kako je uzasna situacija sa rnr-om u Srbiji i ovo je neki pomak nabolje. @ frust: otkad je imanje ili nemanje vokala merilo za kvalitet benda?
  • Gravatar for boban
    boban (gost) | 18.01.2013. 23.24.28
    a koncert je bio za dz
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi