Popboks - 40 godina Džuboksa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 05.05.2006. 00:00

40 godina Džuboksa

pogledajte sliku u punoj veličini
40 godina Džuboksa
Trećeg maja pre tačno četiri decenije u Beogradu je objavljen prvi broj časopisa Džuboks. Taj magazin je do danas smatran našim najvažnijim muzičkim magazinom, koji je još 60-ih godina prošlog veka na velika vrata uveo rock 'n' roll u Jugoslaviju.
Izdavač Džuboksa bilo je NIP Duga, a za prvog glavnog urednika izabran je novinar i internacionalni šahovski majstor Nikola Karaklajić.
Prvi broj je na naslovnoj strani nosio fotografiju mlade i već slavne grupe The Rolling Stones, a primerak je koštao 1,50 novih ili 150 starih dinara.
Gladnoj publici najveće zadovoljstvo su predstavljale neobične gramofonske ploče, takozvane folije sa udarnim hitovima tog doba. Ploče su bile za kratkotrajnu upotrebu i bacale su se posle određenog broja slušanja.
U prvom navratu Džuboks je izlazio od 1966. do 1969 i tada je objavljeno 39 brojeva.
Posle pauze Džuboks je obnovljen jula 1974. godine (na naslovnoj strani tog broja su bili Milena Dravić i Zdravko Čolić) u izdavačkoj kući Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Zaključno sa 1985. godinom izašlo je 196 brojeva.
pogledajte sliku u punoj veličini
Džuboks je doživeo procvat baš u tom periodu, tačnije u vreme YU Novog talasa koji mu duguje dobar deo postignutog.
Osim što je bio prvi jugoslovenski magazin koji se ozbiljnije pozabavio pop muzikom, Džuboks je postavio temelje za buduću tinejdžersku (dopisivanje, klubovi obožavalaca, posteri…) kao i muzičku (tablature, pojačala…) štampu.
Objavljivanje kolekcije brojeva iz drugog serijala Džuboksa (1974-1985) na Popboksu je prvi slučaj u našoj zemlji da je jedan časopis iz predinternet doba u potpunosti objavljen na Internetu.
Redakcija Popboksa ima planu i online objavljivanje 39 brojeva iz prve serije Džuboksa (1966-1969).
Vašoj pažnji preporučujemo Sećanja jednog običnog konzumenta u „priči o Džuboksu“.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.