Popboks - Art & Music proslavlja 20 godina postojanja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 22.08.2013. 10:18

Art & Music proslavlja 20 godina postojanja

Verovatno najznačajniji regionalni festival posvećen neafirmisanim bendovima, Art & Music iz Pule, ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a značajan jubilej biće obeležen koncertima, objavljivanjem knjige "Ajme & Majko – Art & Music festival 1993-2013." i radionicama.

"Ajme & Majko" je inače naslov članka/izveštaja Zlatka Galla sa četvrtog izdanja festivala Art & Music (1996. godina) za čuveni časopis Feral Tribune.

Program startuje radionicama stripa i novinarstva koje će trajati od 24. do 27.08.2013. u Strip klubu Epidemija u Puli. Voditelji strip radionice su ilustratori i strip crtači Krešimir Certić Mish i Ivan Prlić.  Voditelj novinarske radionice je Ante Perković, dugogodišnji novinar i trener novinarstva.

U utorak, 27.08.2013. u 19 sati, u Caffe baru Foška u Puli održaće se promocija knjige "Ajme & Majko – Art & Music festival 1993-2013."

Koncepciju knjige najbolje objašnjava njen uvodnik:

Dvadeset godina uzbrdo
Nema što se nije dogodilo Art&Music festivalu: o glavi su mu radili rat, biblijski potop, erupcije vulkana (na Islandu), zamor materijala (povremeno), manjak sredstava (uvijek), frakcijske borbe u žiriju (da, rock'n'roll je devedesetih toliko značio), prostor i vrijeme (nekad i zajedničkim snagama). Skoro da nema mjesta u Puli koje A&M kroz ova dva desetljeća nije označio svojim programima (Arena? To be announced, kako se to kaže u biznisu). Nema baš ni puno važnih bendova iz Hrvatske (i puno šire) koji se barem jednom nisu popeli na njegovu scenu od 1993. naovamo. Konačno, a to smo htjeli i pokazati ovom knjigom, nema što o Art&Musicu i njegovih 20 godina nije napisano i objavljeno. Imate obične vijesti, obične vijesti koje danas izgledaju neobično, nadrealne vijesti u kojima je sve pogrešno, starinske novinske izvještaje u kojima je sve točno, odlaske na festival koji završe ratnom reportažom, ispovijesti naručitelja ubojstva garažnog rock'n'rolla, neke od najboljih intervjua napisanih na znanim nam jezicima, dnevnike i nekrologe, komedije situacije i analize slučaja. I baš zato što se ovakve knjige ne rade o ovakvim festivalima, i baš zato što je nagib uspona opet narastao i baš zato što Sizifa više nitko ne pita kako mu je – javljamo svojima da nismo uzalud podmetnuli ruke pod taj kamen. Iz priloženog se vidi da ima i drugih koji tako misle.
A vi – pročitajte, pa sami odlučite.

Nakon promocije knjige na mestu gde je Art&Music festival i započeo,  dakle istog dana samo 20 godina kasnije, 27. avgusta od 21.30h u Rock klubu Uljanik u Puli zasviraće će dva pobednika  Art&Music festivala i to Samoborci DIK O'BRAZ  (pobednici 1994. godine) i Repetitor iz Beograda (pobednici 2007. godine).

Uz DIK O' BRAZ i Repetitor iste večeri sviraće i jake domaće snage Udav i Sake, te stari prijatelji festivala okupljeni u riječkom bendu Nairobi Wilkomen. Tokom večeri svoje nove video radove promovisaće će pulske grupe Sake i Audio Remains.
    
Ulaz je slobodan, a dress code je, kako navode organizatori u šali "majica Art&Music festivala!"

Art & Music na Popboksu:

 

 

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.