Popboks - SINOĆ U VIENU, VEČERAS KOD NAS - Jazz leto dve hiljade i peto [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.07.2005. 00:00

SINOĆ U VIENU, VEČERAS KOD NAS

Jazz leto dve hiljade i peto

Zašto da idete na koncert... McCoy Tyner: Summertime Festival, Sava centar, Beograd

Dragan Kremer

mesto: Vienne, Francuska
vreme: 1. jul 2005
produkcija: Jazz A Vienne Festival
Jazz A Vienne je već godinama među vodećim evropskim jazz festivalima, i verovatno najveći festival te vrste pod otvorenim nebom u Evropi. U gradiću Vienne nedaleko od Liona u Francuskoj već 25. godinu se održava ova dvonedeljna muzička zabava koja se vremenom, kao i slični festivali širom kontinenta, sa jazza proširila i na funk, soul, rock, etno/world music...
No, zadržimo se ovom prilikom baš na jazzu u najužem smislu jer je sinoć zvezda programa bio jedan od najvećih živih majstora ovog izraza - McCoy Tyner, pijanista, kompozitor, aranžer i vođa orkestra - koji baš večeras nastupa i u Beogradu, na Summertime festivalu u Sava centru.
McCoy Tyner
Tyner je u istoriji jazza upisan zlatnim slovima: ranih 60-ih je - i pre svoje 25. godine - briljirao u ključnom sastavu saksofoniste Johna Coltranea, ali i zato što je u decenijama sopstvene karijere nastavio da održava kvalitet i inovativnost kakvi se retko sreću.
Višestruki gost Beograda i dobro poznat našoj jazz-publici, Tyner je vidno ostario od poslednje posete `98, ali je u odličnoj muzičkoj kondiciji. Jazz A Vienne je ove godine baš njemu posvetio jednu od tematskih večeri - McCoy Tyner Story - da bi ga predstavio u kompletnom rasponu njegovog raznolikog delovanja. U ogromnom, lepom amfiteatru ostalom od Rimljana, na pozornici koja bez greške može da opsluži i puno glomaznije rock-festivale, Tyner je najpre izveo nekoliko solo tačaka da bi mu se potom pridružila izvrsna ritam-sekcija Charnett Moffett/kontrabas i Eric Gravatt/bubnjevi. Malo iznenađenje je da su u zvaničnom programu najavljeni drugi, beli muzičari, ali, naravno, nije bilo ama baš nikakvog razloga za žaljenje.
Sledio je deo sa sekstetom ali se šesti svirač takođe ne pojavljuje (?), no više je nego dovoljan tandem saksofonista-veteran Gary Bartz i nova zvezda Ravi Coltrane. Bartz je radio s Milesom Davisom u nekim od njegovih ključnih razdoblja, a Ravi je sin Johna i Alice Coltrane, te samim tim svet od njega previše očekuje i nadajmo se da će izdržati. Zasad uspeva, set je briljantan, publika oduševljena...ali nažalost prekratko, jer u poslednjem delu Tyner nastupa s big bendom, u poslednje vreme s razlogom visoko kotiranim Brussels Jazz Orchestra.
McCoy Tyner
Na kraju, zašto bi valjalo da i Vi večeras prisustvujete muziciranju McCoy Tynera i njegovih pratilaca, čak i ako niste ljubitelj jazza ili to još nikad niste ni slušali? Dajte sebi priliku, jer je ovo jedna od najboljih šansi, kakva Vam se u Beogradu ne pruža često. Čućete punokrvni jazz u besprekornom izvođenju, na razmeđi standardnog i modernog, osetićete odakle su došli soul i funk, videćete prave macane kao sto su g-din Tyner, kočoperni Bartz, izvanredni Moffett...
Malo upozorenje, pošto Tyner ovog leta po Evropi nastupa s raznim postavama a domaći organizator je - hm - najavio McCoy Tyner All Stars: prema onom što sam saznao ovde posle svirke, u Beograd dolazi samo kvartet, nažalost bez Ravija. Ipak, ne propustite.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji