Popboks - Sahranjen Dušan Prelević [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 02.08.2007. 00:00

Sahranjen Dušan Prelević

Poznati pevač i pisac juče je kremiran na Novom groblju u Beogradu

Sahranjen Dušan  Prelević
Sahranjen Dušan Prelević
Poznati pevač i pisac juče je kremiran na Novom groblju u Beogradu.
Prelevića je na kremaciju ispratio veliki broj prijatelja, rođaka i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima glumci Dragan Nikolić i Nenad Jezdić, muzičari Oliver Mandić, Kornelije Kovač, Željko Nikolić iz Roze Poze, novinar Peca Popović i mnogi drugi.
Dušan Prelević je preminuo u subotu, 28. jula, u 59. godini.
Rođen je 1948. godine u Beogradu, bio je fudbaler Crvene zvezde i hokejaški golman Partizana, a profesionalno se bavio muzikom od 1965. godine.
Krajem 60-ih je kratko bio član Korni Grupe, a potom i solista.
Kao upečatljivi soul vokal snimio je nekoliko ploča, pisao tekstove za rok i džez pesme, pevao u zemlji i inostranstvu, a u istoriji Ateljea 212 – zlatnim slovima ostaje upisano da je igrao, naročito pevao, u legendarnoj predstavi Kosa.
Pre nekoliko godina je sa glumcem Petrom Kraljem objavio CD sa potresnom soul obradom pesme Santa Marija della Salute Laze Kostića.
Poslednjih dvadesetak godina objavljivao je priče i eseje u Ninu, Književnim novinama, Dugi i drugim listovima, a napisao je tri knjige pripovedaka.
Scenarista je filma Poslednji krug u Monci, za koji je napisao i još nesnimljeni nastavak.
Politički angažman Prelević je manifestovao članstvom u DEPOS-u početkom 90-ih i u DSS-u, a bio je uhapšen u demonstracijama 9. marta 1991. godine.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.