Popboks - MAJA CVETKOVIĆ – E-Play - Vidi vidi vidi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 31.08.2005. 00:00

MAJA CVETKOVIĆ – E-Play

Vidi vidi vidi

Pesme su, naravno, „ženske“. Postoji par jakih poruka upućenih muškom rodu, što je uglavnom i bilo zastupljeno na prvom albumu, pa je tradicija samo nastavljena

Goran Tarlać

Od kako se pojavio pre 5-6 godina, ovaj dominantno ženski bend predstavlja izuzetan pomak na domaćoj sceni kad je u pitanju upravo takvo – žensko – poimanje rock ‘n' rolla: naročito je prvi album E-Play krasio jasan stav i, uz dinamičnu energiju, ignorisanje stereotipnih izliva bespomoćnosti u džungli patrijarhata.
E-Play
I ne samo to: još od Boya smo čekali muzički i vizuelno sjajnu žensku grupu u žestokoj fizičkoj kondiciji, u kojoj dve članice prate svoj unutrašnji naboj i udružuju ga sa ostalim članovima (E-Play sada čine i dva nova, muška faktora) i, naravno, publikom. A sve to, na prvom mestu, kroz efekat dostojan motiva da se sa gitarom izađe na scenu.
Nakon pobede na Urban Demo Festu i finog prijema prvog albuma, bend je ambiciozno krenuo sa koncertima, gostovanjima u inostranstvu (Italija, Hrvatska...), a neke od važnih tačaka njihovog dosadašnjeg rada su saradnja sa Kojom u obradi pesme EKV Zemlja i nastup na novosadskom koncertu Asian Dub Fondation.
„E-Play je posle pobede na Urban demo festivalu ubrzo izašao iz okvira demo bendova“, rekapitulira Maja E-Play karijeru. „Puno smo svirali i to uglavnom na velikim festivalima, rame uz rame sa ostalim velikim beogradskim bendovima. Tako je i počela saradnja sa Kojom. Koja je uvek bio moj idol i bilo mi je jako drago kada nas je pozvao da gostujemo u obradi EKV pesme Zemlja. Pošto ga i previše cenim, tom prilikom sam sve prepustila njemu, tako daje to zapravo Kojino viđenje Zemlje“.
Elem, novi album se zove Crime, ima 12 pesama, izdavač je PGP, a u prodavnicama se zvanično nalazi od danas, 1. septembra. Promocija je planirana za 6. septembar u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Kratak komentar novog albuma – tecnho-garažna melodičnost, duži komentar čitajte OVDE.
E-Play
Pitali smo i ovo: iako bend, tehnički gledano, više nije prioritetno ženski, čini se da pesme i dalje poseduju izvesni autentično ženski senzibilitet. Maju smo pitali da li je reč o svesnoj nameri.
„Pesme su naravno ženske, što bi ti rekao, zato što smo autori nas dve, ali ne bih to baš tako okarakterisala. Postoji par jakih ženskih poruka upućenih muškom rodu, što je uglavnom i bilo zastupljeno na prvom albumu, pa je tradicija samo nastavljena“, kaže ona.


Sledi ad hoc razglednica sa novog albuma:
1. IN THE MIDDLE
Pesma nastala tokom 2002, snimljena dve godine kasnije. Od celog materijala prva je snimljena u studiju. In the middle predstavlja početak drugog dela stvaralaštva grupe E-Play, pre svega mislim na period sa novim bubnjarem Damjanom Dašićem. To je bila prva stvar na kojoj je on praktično pokazao da može da se uklopi u bend i da deo sebe.
2. GOOCHA
Jedina snimljena obrnutim redom (obično pesme nastanu tako što sve počinje od bas linije). Dakle, postojao je jedino lup i sempl truba na koji se dalje bend nadovezao muzikom i energičnim pevanjem.
E-Play
3. PRAVA STVAR
Refren sa jakom porukom, Biljanino melodično pevanje, preokret na basu u sredini pesme, dobra tema uz neverovatan programing. Kažem neverovatan zato što vam se, kada imate tačnog bubnjara, otvara mogućnost da programirate hiljadu semplova koji se ritmički jako dobro uklapaju, što u principu nije baš jednostavno.
4. WORDS/WICKED
Pesma nastala spajanjem dva dela različitih pesama u jednu. Drugi deo pesme je bio slobodna forma koja se svirala na koncertima u nastavku pesme Nikada sa prvog albuma. Uz pomoć Kojota, koji je na svoj način otpevao već postojeću strofu, ­ova pesma je dobila pravu formu.
Goocha

Šta bi ti hteo sad
Da zastane svaki lep dan
Hoćeš da biraš ga sam
Nadaš se da je
Baš taj

Vidi vidi vidi

10 sad 202 300 dana sad
Šta ti bi ko si ti šta se desilo
10 sad 202 306-ti dan
Šta ti bi ko si ti šta se desilo

Sada je moj red za
Nešto što ja stvarno hoću
Hoću da zamrznem dan
Šta li ja to imam
To nije izlaz
To je prošla stvar
Gde da to imam
Svaki je prolazan dan
Gledam ja na pravi sat
EEE

10 sad 202 300 dana sad
Šta ti bi ko si ti šta se desilo
10 sad 202 306-ti dan
Šta ti bi ko si ti šta se desilo

Ko ste vi
Ko ste vi ljudi
5. ZABORAVI
Pop zvuk sa lepim melodijama gde ja sviram bas na drugačiji način u odnosu na ceo album, jednostavan i melodičan.
6. CRIME
Jedna od mojih omiljenijih. Pitanje je bilo kog pevača pozvati da gostuje, a koji bi mogao da isprati tu energiju – očigledno je bilo da to može jedino da uradi pevač grupe Overdrive. Trio Maja-Čvare-Biljana pokazaće da ovaj bend može mnogo, mnogo čvršće da zvuči nego na prvom albumu.
7. WANTED
Jako ženska i emotivna pesma.
8. HEJ TI
Jedina pesma nastala u studiju, pre toga je rif odsviran jednom ili dva puta na probi u slobodnom aranžmanu koji se u mnogome razlikuje od onog na albumu. Biljana je svoj deo otpevala nekoliko dana kasnije u samom studiju, da bi se na to potom nadovezao trenutak mog najenergičnijeg pevačkog izraza na albumu.
9. ONE AGAIN
Tekst sa najboljom porukom­.
10. BRIGA
Čini mi se da je to pesma sa najpevljivijim punk refrenom na albumu.
E-Play
11. WISH
Stvar sa najkomplikovanijim aranžmanom.
12. ONE AGAIN / HYSTERIC REMIX
Remix koji su napravili Uroš Milovanović i Saša Lovkov pokazao je da ovaj bend i iz drugog ugla zvuči jako dobro.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.