Popboks - PARTIBREJKERS U SKC - Računamo na Vas! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.09.2005. 00:00

PARTIBREJKERS U SKC

Računamo na Vas!

Poruku za kraj – Volite svoje roditelje, iako su takvi! može predstavljati i izvinjenje za generaciju kojoj Cane i Anton mogu biti očevi

Žika Bogdanović

Koracima uspavane lepotice izlazim iz bašte SKC-a. Ruka mi je na ustima koja ne mogu da zatvorim. Očni kapci pobeđuju želju da se veče nastavi bilo opijatima, bilo urlikanjem omiljenih stihova do sitnih sati i razgovorom sa Bogom sledećeg dana, kao posledicom svega.
PARTIBREJKERS U SKC
foto Marko Rupena
Nešto se desilo.
Tačnije, ništa se nije desilo. Poruka nije prenesena, večeras. Energija je ovoga puta ostala da lebdi u nekoj dimenziji za koju ni njih četvorica na bini, ni mi željni iskakanja iz koloseka apatije, nismo imali snage. Karta koju gužvam u ruci, teturajući se niz ulicu, nije mi dala nadu. To nije bila ulaznica za svet iluzija u kojem sam bežao od životne uloge devojčice sa šibicama, kako bih ostao normalan. Vatra nije upaljena.
Dok čekam tramvaj, odbacujem pomisao da sam ostario i sve pravdam teškim danom. Ma, doći će Brejkersi ponovo u rodni smrad.
PARTIBREJKERS U SKC
Početak svirke obeležava pomama za pivom, kao preduslovom svega. Oko šankova masa oponaša žrtve Hejsela, želeći da što spremnije uđe u okršaj sa omiljenim bendom. Sa bine se to jasnije vidi, pa prve pesme odzvanjaju tiho, bezizražajno, više kao želja da se izbegne stampedo, sa lajtmotivom – Računamo na Vas!
Ubrzo svi su spremni, a Anton kreće da seče vazduh svojim solo tačkama za vreme kojih Cane izvodi svoju verziju Bellydance, nepreporučljivu za ljude njegovih godina. Njegov stomak ipak nije opijum za narod.
PARTIBREJKERS U SKC
Ostajemo da ključamo u mestu i čekamo eksploziju svega onoga što volimo. Pesme se smenjuju. Žurim i Ledeno doba kao nosioci ideologije Partibrejkersa XXI veka ostaju nezapažene. Otpevane su mlako, umorno, bez izvođačkog stava koji nas vezuje za njih.
Već je prošlo dosta vremena, a plima i oseka rulje je u granicama dozvoljenog. Cane čestim komentarima pokušava nešto da promeni, ali izgleda da večeras nije u formi. Poslužio bih se onom narodnom, koja mi je tada bila na vrh jezika, da „mnogo priča, a malo radi“. Ubrzo nam daruje novi hit, odrađen na matrici Žurim, ali sada sa mnogo ozbiljnijim, reklo bi se revolucionarnim tekstom koji će uvek biti aktuelan u ovoj balkanskoj pustahiji. Dobro zvuči, a na taj talas se nadovezuju Noćas u gradu i Razmetljivko, koji daju nadu da ćemo večeras biti srećni.
A onda počinje deset minuta pravih Brejkersa. Sveto Trojstvo (Kreni prema meni, Hoću da znam i Hipnotisana gomila) daje veru da vreme ne može da gazi, već samo ljudi. Delirijum na sceni, delirijum u mraku. Svi smo ushićeni. Izbacujemo iz sebe frustraciju dok se kontrolisano šutiramo, prizivajući flash backove nekih lepših vremena. Sve je kako treba da bude.
I odjednom – stop! Pale se svetla. Aplauz, vrištanje. Ljudi su znojavi i umorni. Muzika se nastavlja, ali gotovo je. Prazni smo i čekamo kraj. To je bilo naših 10 minuta.
Dobijamo poruku za kraj – Volite svoje roditelje, iako su takvi!, koja može predstavljati i izvinjenje za generaciju kojoj Cane i Anton mogu biti očevi.
Tramvaj još uvek nije stigao. I dalje stojim na stanici. Dolazi ortak i pita me kako je bilo. Posle par trenutaka ispaljuje u nebo: „Šta? Samo jedna flaša na bini! Canetu baš nije bilo veče, a!?”
PARTIBREJKERS U SKC


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji