Popboks - Pregršt nagrada i mnoštvo gledalaca na Cinema Cityju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 23.06.2008. 19:21

Pregršt nagrada i mnoštvo gledalaca na Cinema Cityju

Dobitnik nagrade Grand Prix novosadskog festivala Cinema City, američki reditelj Lens Hamer, odlučio je da polovinu nagrade od 15. 000 dolara pokloni SOS Dečijem selu „Dr. Milorad Pavlović“ u Sremskoj  Kamenici.

Dobitnik nagrade Grand Prix novosadskog festivala Cinema City, američki reditelj Lens Hamer, odlučio je da polovinu nagrade od 15. 000 dolara pokloni SOS Dečijem selu „Dr. Milorad Pavlović“ u Sremskoj  Kamenici.

„Uveren sam da je vrednost, a možda i merilo umetnosti njena sposobnost da zaceli duhovne rane. I dok, nadam se, Balast na momente doseže taj potencijal, SOS Dečije selo očigledno izvodi taj poduhvat svakog dana“, poručio je reditelj u pismu kojim se zahvalio na nagradi.

Prema odluci međunarodnog žirija koji je glavnu nagradu festivala dodelio Hansenovom filmu Balast, islandski film Neverovatna istina o kraljici Rakeli Olafa de Fler Johansona dobio je nagradu za specijalni doprinos savremenom filmskom izrazu a ostvarenju Ljubav i drugi zločini Stefana Arsenijevića pripalо je priznanje „Ibis“ i novčana nagrada od 8.000 dolara za najbolji domaći film.

Za režiju domaćeg filma Ibisom je nagrađen Dejan Zečević za film Četvrti čovek, dok je nagradu za scenario dobio Nebojša Romčević za film Na lepom plavom Dunavu.

Nagrade za glavnu žensku i mušku ulogu dobili su Ana Franić i Nikola Kojo za uloge u filmovima Na lepom plavom Dunavu i Četvrti čovek; za fotografiju je nagrađen Miloš Kodemo za film Miloš Branković.

Nagrada za originalnu muziku dodeljena je Borisu Kovaču za film Na lepom plavom Dunavu, a za montažu Marku Glušcu (Četvrti čovek).

Najbolji film snimljen sa budžetom manjim od 10.000 dolara je Uspavanka za dečaka Miloša Pušića, a specijalne nagrade dodeljene su nemačkom filmu Iluzija Burhana Kurbanija, filmu Zlatne čaklje crnogorskog reditelja Zorana Bojovića i domaćem dokumentarcu Moj drug Srbija Sonje Blagojević.

Južnokorejski reditelj Li Čang Dong dobitnik je nagrade Ibis za „izuzetan doprinos savremenom filmskom izrazu“, a nagrada žirija kritike „Fipresci Srbija” za najbolji film festivala pripala je norveškom ostvarenju Umetnost negativnog razmišljanja Borda Breinera.

Žiri „Srpskog ogranka Fipresci” nagradu je dodelio švedskom hororu Pusti pravog unutra režisera Tomasa Alfredsona.

Festival Cinema City završen je u subotu, 21. juna, svečanom dodelom nagrada i prepunim bioskopima.

Tokom osam dana Cinema Cityja prikazano je 135 filmova, a festival je posetilo više od 55.000 gledalaca.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.