Popboks - KANDA KODŽA I NEBOJŠA U SKC - Da oživimo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.10.2005. 00:00

KANDA KODŽA I NEBOJŠA U SKC

Da oživimo

Pevač Oliver Nektarijević je svaku od pesama na očigled svih bukvalno proživljavao. Neverovatno dirljive transformacije duha iz pesme u pesmu; mimika i gest; nagli skokovi, trzaji, potom dramatični padovi; prolivanje znoja, pića i suza, sve umesto/za nas

Uroš Milovanović

Mesto: Studentski kulturni centar Beograd
Vreme: petak, 30. septembar 2005
Produkcija: SKC



Najava koncerta delovala je kao izazov, po mnogo čemu se znalo da je u pitanju veoma važan događaj. Prvenstveno za one koji osećaju potrebu da opet navuku ratničke boje, podignu glavu i glasno kažu šta im je na duši. Pleme je bilo spremno, na okupu, neko je samo trebao da progovori u ime svih. Čekali smo njihov dolazak. Do koje mere je ta veza između benda i publike obostrana i neraskidiva pokazala su dva sata spontane, buntovničke svirke.
KANDA KODŽA I NEBOJŠA U SKC
Kanda Kodža i Nebojša su nas oživeli, učinivši da se iskreno osmehnemo čak i nad onim pesmama koje su sa toliko gorčine govorile o prošlim vremenima ili onim koje nam ukazuju da ta vremena možda nisu ni prošla i da smo ponovo utonuli u san.
U novoj inkarnaciji bend u istinu zvuči osveženo, te muzičarski krajnje neobuzdano. Od oproštajnog koncerta prošlo su četiri godine. Taj nastup u bašti SKC-a zatvorio je jedan krug naše “ulične priče”.
Na svom povratničkom albumu Prekidi stvarnosti, KKN se, kroz pregršt novih tema & razloga za razmišljanje, snalaze bolje od ostalih angažovanih bendova 90-ih: ostavljajući prošlost za sobom, oni nameću novi tempo i upiru prstom na sve bezdušnike. A duša je sastavni deo muzike. U slučaju KKN - ona je prioritet.
U odlično sastavljenoj set listi Kanda Kodža i Nebojša pravili su atmosferu jedva primetnih uspona i padova. Pevač Oliver Nektarijević je svaku od pesama naočigled svih bukvalno proživljavao. Neverovatno dirljive transformacije duha iz pesme u pesmu; mimika i gest; nagli skokovi, trzaji, potom dramatični padovi; prolivanje znoja, pića i suza, sve umesto/za nas. Već u narednom trenutku je ruka visoko podignuta, oči zatvorene, grč sa lica je nestao, smireno ponavljamo mantru: “ Svaka moja slabost je sigurno prolazna / Biću dobro” i pogled je bistriji, a misli slobodne.
KANDA KODŽA I NEBOJŠA U SKC
U pauzi nam kaže: “Mir i ljubav. Bez mržnje. A ja... mrzim, ove kretene što nam upravljaju životima. Šta da radim...”.
To je to, govori ono što masa misli. Logično je oduševljenje uz Righteous. U svoje redove KKN je nedavno uvrstio i čuvenu rock-trubu, Zerkmana. Njegove psihodelične, histerične solaže u pojedinim pesmama dovodile su publiku do transa. U nepodnošljivoj buci vladala je potpuna harmonija.
KANDA KODŽA I NEBOJŠA U SKC
Dobar ugođaj remetio je krajnje amaterski postavljen zvuk koji se, i pored dobrog rasporeda zvučnika, sve vreme gušio zbog očigledno neskladno podignutih reglera na mikseti.
Svirka je mogla biti razumljivija jedino onima koji su se nalazili u prednjem delu sale. S obzirom da je glavni miks-pult bio postavljen u samom dnu, nejasno je kako tonski majstori nisu odreagovali na zvuk koji se u njihovom ćošku naročito i te kako rasipao. No, to je tokom nastupa bilo van domašaja benda.
Možda je još neko od vas na koncert došao sa izvesnom dozom strepnje, ali je sigurno sa njega otišao mnogo jači, hrabriji i sigurniji u sebe i svoje postupke. Ponovo i uvek protiv sistema. Kao nekad.
Set list:

Intro; Every Nation; Šafl; Ton po ton; Kad oživimo; Mediteran; Plaše dečake; Hallelujah; Polako; Irena; Biću dobro; S.A.T.; Operate; Šta's to pojo/Get Up , Stand Up (madley); Danas nebo silazi u grad; Rigteous; Najsvetliji dan; Izlazim
-----------------------------------------------------
Zemlja svetlosti (obrada pesme Pop mašine); Priroda; Demons


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji