Popboks - OBOJENI PROGRAM - Uzbudljivije nego ikada [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.10.2005. 00:00

OBOJENI PROGRAM

Uzbudljivije nego ikada

Sam nastup je bitno oplemenjen isticanjem u prvi plan pevačice Tamare, te Kebre koji mudro predaje palicu mlađoj koleginici a ujedno neretko dovršava njen tok svesti. Kombinacija je zanimljiva ne samo zbog novog protagoniste na sceni, nego i zbog komplementarnosti njihovih glasova i uloga, što sve i pored odsustva neke scenografije doprinosi većoj vizuelnoj živosti na koncertu

Vladimir Petković

Vreme: 14. oktobar 2005.
Mesto: Studentski kulturni centar
Produkcija: Odličan Hrčak

Kao jedan od retkih srpskih bendova koje je John Peel uvrstio na svoju playlistu (i prvi domaći bend koji se pojavi na „onom“ MTV-u), Obojeni Program su rešili da svoj novi album Da li je to čovek ili je mašina promovišu na John Peel Day. I da bi sve bilo u duhu Johna Peela, Obojeni Program i dalje prave koncerte jer su, kao i Peel, različiti.
OBOJENI PROGRAM
SKC je tu za kontrast. Sve vam je uvek isto, poznato, nema preteranih iznenađenja, svi se negde makar pogledom prećutno prepoznaju, svi su „oni različiti“ i manjinski ljudi koji posećuju ovakve manifestacije.
A ono zbog čega je dobro i ponovo doći na ovakav koncert je činjenica da je OP možda jedan od ređih pop underground bendova iz Srbije koji je uspeo da u jednom ovakvom balkanskom bedaku zadrži nekakvo dostojanstvo i da ažuriranjem svog zvuka razbije eventualni sopstveni manirizam.
Koncert kreće, i ideja novog albuma Da li je to čovek ili je mašina počinje da se otkriva. Kebra & Co. su legli na kraftwerovksu rudu i na potpuno novi koncept živog nastupa koji je i dalje gitarski veoma energičan, ali i elektronski osvežen. I zvuče uzbudljivije nego ikada. A koliko su ozbiljni u vezi sa tim, trebalo bi da potvrdi i tehnička lista ozvučenja koju su ostavili na svom sajtu.
Zanimljivo je da se OP i pored relativno domaćinskog raspoloženja na samom koncertu, kojem pre svega doprinose neverovatno verni fanovi, vešto bore protiv sentimentalne ispraznosti jugonostalgije (činjenica je da su, iako su prvo izdanje imali pri raspadu one nesrećne države, ipak bili „Titovi pioniri“ osamdesetih).
Sam nastup je bitno oplemenjen isticanjem u prvi plan pevačice Tamare, te Kebre koji mudro predaje palicu mlađoj koleginici, a ujedno neretko dovršava njen tok svesti. Kombinacija je zanimljiva ne samo zbog novog protagoniste na sceni, nego i zbog komplementarnosti njihovih glasova i uloga, što sve i pored odsustva neke scenografije doprinosi većoj vizuelnoj živosti na koncertu.
OBOJENI PROGRAM
Hitovi se nižu u sjajnoj energiji od najnovijeg singla Don't Go, preko Kočnica, Umoran je ovaj dan i čini se da OP ni na momenat ne posustaju u svom ležernom profesionalizmu.
A na bisu, koji je furiozan medli velikih hitova poput Ona je tu, Dejvi i Nebo nebo plavo je, OP su, zahvaljujući novom aranžmanu i pojačanju još jednim ženskim vokalom, eliminisali svaku ideju o dosadnosti predstavljanja ovih već dobro znanih pesama.
Brzo, beskompromisno i nenostalgično. Baš kako treba.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji