Popboks - "Laku noć" pobednik Kratkog metra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 04.04.2009. 08:45

"Laku noć" pobednik Kratkog metra

Gran pri 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je belgijski reditelj Valerij Rosijeu za kratki igrani film Laku noć.

Žiri je ovom filmu dao statuetu i 3.000 EUR zbog "očiglednog kinematografskog doživljaja i dostignuća u glumi, kameri i montaži".

Gran pri 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je belgijski reditelj Valerij Rosijeu za kratki igrani film Laku noć.

Međunarodni žiri u sastavu Nenad Puhovski, Žan Pjer Rem, Ari Gold, Marko Glušac i Marko Jeftić je ovom filmu dao statuetu i 3.000 EUR zbog "očiglednog kinematografskog doživljaja i dostignuća u glumi, kameri i montaži".

Zlatna plaketa Beograd za najbolji film domaćeg programa (2.000 EUR) dodeljena je dokumentarcu Tačka prekida Igora M. Toholja "za estetsko i etičko relevantno propitivanje dramatičnih događaja i savesti njihovih saučesnika".

Istu nagradu za međunarodni program dobio je ruski dokumentarni film Zina, živela, bivala Aleksandra Belobokova "za kompleksnost, potresna duboka osećanja i preciznost u hronologiji".

Zlatne medalje Beograd (i 1.000 EUR) u međunarodnoj selekciji dobili su norveški dokumentarac Božanstvena tragedija Dejvida Kinsela i rumunski kratki igrani film Malo žuto lice Konstantina Popeskua.

U domaćoj selekciji su nagrađeni Ognjen Glavonić za dokumentarac Živan Pujić Džimi, Rastko Ćirić za animirani film Fantasmagorie 2008, Marija Stojnić za kratki igrani Između sna i sna, Đuzepe Sketino za eksperimentalni film Helijum, te Akademski filmski centar (Novi Beograd) za produkciju grupe filmova.

U posebnoj selekciji Nova svetlost pobedio je film The day before tomorow Jasera Rada.

Na ovogodišnjem festivalu je od 30. marta učestvovalo oko 200 filmova u dva takmičarska i više pratećih programa.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.