Popboks - LAČNI FRANZ U SKC-u - Crni panteri u kabareu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 08.12.2005. 00:00

LAČNI FRANZ U SKC-u

Crni panteri u kabareu

Zadržavajući meru dostojanstva i šarma koja bi bila puna da konferansje-pevač atmosferu nije hladio neinventivnim pričanjem viceva, ponovno okupljeni Lačni Franz je na beogradskom koncertu s lakoćom dosegao izvođačke visine iz kojih puka kompetencija izgleda kao krupniji mrav

Goran Tarlać

Mesto: Studentski kulturni centar
Vreme: 2. decembar
Produkcija: SKC


Dva sata odlične svirke vrhunskih muzičara, greatest hits jedne od stilski najposebnijih yu grupa, koja u ondašnjem kolektivnom rangiranju nikada nije uspela da dobije zasluženo mesto koje su joj propisivale natprosečna autorska i izvođačka snaga. Verovatno zbog, kao i u nizu sličnih primera, nedostatka svesti o vlastitoj autorskoj poziciji, ali to je već neka daleka priča koliko god da bila karakteristična za niz najboljih pop izdanje bivše države.
LAČNI FRANZ U SKC-u
Otprilike po istom osnovu (ali svakako po različitim dometima) kako se to može reći za njegovog nekadašnjeg be-ge pandana Boru Đorđevića, Zoran Predin – i danas suviše emotivan da bi bio ciničan i previše emotivac da bi postao kalkulant – svoje generacijsko dilanovsko razočaranje kamuflirao je u mešavinu crnog humora, muškog šovinizma u tolerišućim dozama i šarmantne kafanske želje za obračunom sa Njom (Čakaj me) ili Njima (Praslovan).
Kroz sve prethodne faze svog autorskog rada – sa Lačnim Franzom, ciganskom grupom Šukar, gipsy swing kvartetom Mar Django ili kroz spoj popa, jazza i šansone sa Arsenom Dedićem i potom družinom Orkester Adijo Pamet – ova crna lirska ovca domaće punk generacije (kao deo SHS osovine sa Rundekom i Divljanom) povukla je tu liniju nonšalantno kabaretskog tona koji je oduvek tako lako nalazio utočište u obrascima domaćeg lumperaja.
LAČNI FRANZ U SKC-u
Zadržavajući meru dostojanstva i šarma koja bi bila puna da konferansje-pevač atmosferu nije hladio neinventivnim pričanjem viceva, ponovno okupljeni Lačni Franz (bez Otoa Rimele) je na beogradskom koncertu s lakoćom dosegao izvođačke visine iz kojih puka kompetencija izgleda kao krupniji mrav. Art-rock u njihovoj sviračko viziji znači veselje: red bluesa, red šansone, red psihodelije. Na tim vrhovima su Praslovan, Ne mi dihat za ovratnik, Naj ti poljub nariše ustnice, Na svoji strani, Čakaj me, Sirene tulijo, Zadnja večerja...
Koncertni revival bolje yu prošlosti se nastavlja i ovakvi ili onakvi pokušaji naplate dugova će trajati, čini se, sve dok se na binu ne popnu najbolji bivši. Azra? Idoli? Na pragu 50-ih i 60-ih mnogi će se, neminovno, suočiti sa potrebom konačne inventure pređenog puta.
LAČNI FRANZ U SKC-u
Treća Jugoslavija neumitno gradi svoju istoriju. Ako je suditi po nastupu „crni panter sa zelenim očima ponovo u vašem gradu“, kako je glasila Predinova najava, nema nijednog razloga za suprotno.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji