Popboks - BOB MOULD U NJUJORKU - Hüskersi, vratite se! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 12.12.2005. 00:00

BOB MOULD U NJUJORKU

Hüskersi, vratite se!

Bez sumnje jedan od najfinijih autora svoje generacije danas pokušava da pronađe izlaz iz svojevrsne krize identiteta – one iste koja mu je 20 godina ranije otvorila vrata rock'n'rolla u kome se krio odgovor. Odlično je što ponovo veruje gitari i piše rock muziku, a zabrinjavajuće da time očigledno nije potpuno ispunjen

Zoran Popović

Mesto: NorthSix, Brooklyn, NY
Datum: 3. decembar 2005.




Neverovatni Hulk sa gitarom ponovo u akciji...
...bez benda, ali svakako bučan i u starom elementu (znojavom i energičnom). Bob Mould na svojoj američkoj turneji svirao je dva koncerta u Njujorku u kratkom roku: prvi pre par meseci, koji je bio full line-up: Mould i prateći bend sa njegove poslednje ploče Body Of Song (osrednjeg kvaliteta, ali u veoma dobrodošlom povratku formi), i večeras, kada je Mould sam sa (električnom) gitarom u sve popularnijem bruklinskom klubu NorthSix.
BOB MOULD U NJUJORKU
Ne mogu a da ne pomenem da je Mouldov kolega i prijatelj iz Mineapolisa Paul Westerberg prvi počeo da obilazi američke gradove gradeći repertoar od starih pesama svojih bivših Replacementsa i novijeg solo materijala – sam, na električnoj gitari. U isto vreme Bob Mould je svirao akustične koncerte (ako je uopšte svirao neke koncerte) i obavezno desetkovao publiku u drugoj polovini nastupa izvodeći svoje disco eksperimente sa snimljenim matricama i teško distorziranim gitarama. Ah, to su bili dani puni patnje za fanove nekadašnjih Hüsker Dü (1979-87), u koje se ubraja i vaš autor.

* * *

Jedna digresija: voleo bih da uporedim dvojicu Hüsker Dü junaka koje toliko volimo.
Dok je Grant Hart održavao svoju dugu neohipi (ili da kažem grunge) frizuru, Mould je svoje telo pumpao, a glavu brijao. Dok je Hart pušio džointe sa Williamom Boroughsom i snimao sa Patti Smith, Mould je pisao scenario za WWF rvače (kod nas: kečeri). Dok Hart veoma suptilno izražava svoju homoseksualnu orijentaciju i i dalje piše pesme ženama, Mould je agresivni homoseksualni aktivista. Muzički, baš kao i Grant McLennan i Robert Forster, obojica prave solidne solo ploče, ali su (i bi) najbolje funkcionisali zajedno.
BOB MOULD U NJUJORKU
Da li će se Hüsker Dü vratiti među nas pitanje je kosmičko: dvojica ranije pomenutih negiraju, a niko i ne pita Grega Nortona, koji je, usput, kuvar i menadžer restorana koji vodi sa svojom suprugom negde u srednjem delu zemlje Amerike. Black Francis i Tom Verlaine su opovrgavali glasine o ponovnom okupljanju njihovih grupa, a danas Pixies i Television planiraju nove ploče.

* * *

I tako nabildovani i ćelavi Bob Mould večeras svira sve: od Hüsker sa do poslednjeg albuma. Mould se oseća vrlo prirodno pred publikom sačinjenom uglavnom od konzervativnih 30-godišnjaka sa strašću za pivom. Prva polovina koncerta bila je slabija: u jednom trenutku naš junak je izgubio deo publike zahvaljujući silovanju Brasilia Crossed With Trenton i Hoover Dam – predugim verzijama inače briljantnih kompozicija. Osim par pogodaka kao što su Fortune Teller, Paralyzed i I Am Vision, I Am Sound, prvih 40-ak minuta je bilo diskutabilno.
Druga polovina koncerta je bila ono zbog čega su svi došli. Mould, sa novom distorzijom, najzad se opustio: tada se osetio onaj kreativni bes i emocija zbog kojih je godinama voljen.
Hardly Getting Over It i If I Can't ChangeYour Mind zvuče odlično u minimalističnom ruhu; Panama City Motel, Fortune Teller, Missing You i Love Escalator zvuče kao da su iz 1986: bez opterećenja glamurozne produkcije, pesme kao da skinute sa albuma Candy Apple Grey (‘86). Vidno uzbuđen, Mould posebno uživa u izvođenju What You Want It To Be – kompozicije posvećene Hartu sa albuma File Under njegovog trija Sugar sa kojim je radio tokom prve polovine 90-ih. Koncert zatvara sa Makes No Sense At All – apsolutno najboljim momentom večeri.
BOB MOULD U NJUJORKU
Bez sumnje jedan od najfinijih autora svoje generacije danas pokušava da pronađe izlaz iz svojevrsne krize identiteta – one iste koja mu je 20 godina ranije otvorila vrata rock'n'rolla u kome se krio odgovor. Odlično je što ponovo veruje gitari i piše rock muziku, a zabrinjavajuće da time očigledno nije potpuno ispunjen. Nike ne može da garantuje da sledeći album neće biti napravljen na kompjuteru.
Koncert Granta Harta šest meseci ranije, pred samo 30-ak ljudi, bio je daleko iskrenije i zabavnije iskustvo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji