Popboks - VLADIMIR KOLARIĆ – Veliki Prezir - Očekivanja nisu moja stvar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 30.12.2005. 00:00

VLADIMIR KOLARIĆ – Veliki Prezir

Očekivanja nisu moja stvar

Najveći prezir u Srbiji, kaže Kole u intervjuu čitalaca Popboksa, zaslužuju lopovi, silovatelji, ubice, komarci i vaspitačice; najseksepilnija domaća rockerka za njega je Viktorija. Saznajemo i da Veliki Prezir u svom sastavu priželjkuje Homera Simpsona na gramofonima

Čitateljstvo Popboksa

Nagrađena pitanja, koja su po ukusu vođe Velikog Prezira bila najzanimljivija, su obeležena. Uručenje – po jednog primerka CD-a Ruka bez povratka – posle Božića.
Redakcija se čitaocima zahvaljuje na trudu.
POPBOKS: Kakav je Boris Mladenović kao producent?
KOLE: Strpljiv, vredan, bistar, maštovit i gladan.
Ko je smislio da se bendu da ime Veliki Prezir – tj. da li su postojale još neke ideje – nije li to na prvi pogled nešto što bi moglo da odbije ljude od benda?
Ime je derivat jedne prijatne kafanske polemike i stanja u kom sam se tada nalazio. Mislio sam da je duhovito. I sada to mislim. Nije bilo izbora, to mi je prvo palo na pamet.
U kom filmu (bilo kom) biste voleli da se čuje neka od vaših pesama?
Trijumf volje – Leni Riefenstahl.
* * *
Veliki Prezir je verovatno prvi domaći bend posle dugo vremena u kom muški vokal bez stida peva o osećanjima. Možete li da nam nabrojite neke domaće/strane bendove koje smatrate srodnim u emotivnom smislu?
Nick Drake, John Lennon, Gram Parsons, Jeff Tweedy, Velvet Underground, John lee Hooker, Dean Martin, The Vibrators, Roky Erickson, Curtis Mayfield, Ian Curtis, Galaxie 500, Norman Blake, Brian Wilson, Gene Clarck, George Harrison, Lucinda Williams, Mark Olson, Television.
Upravo sam u Playboyu čitao intervju sa Kampinom, pevačem Die Toten Hosena. Jedini originalni član koga su izgubili je legenda nemačke punk scene, bubnjar Trini Trimpop. Evo kako: jednom su se vratili dan ranije sa turneje i bubnjar je zatekao svoju devojku u krevetu sa drugim tipom. Od tada se članovi Die Toten Hosen uvek javljaju kući par sati pre dolaska sa turneje. Kad Veliki Prezir kreće na turneju?
??????????????????????
Pitanje za basistu: kako si?
Hvala na pitanju, dobro.
Pitanje za gitaristu i pevača: zašto na 90 odsto slika imaš kosu u očima?
Tako mi raste.
U kakvim ste odnosima sa izdavačem, B92: a) dobrim; b) lošim; c) ni jedno ni drugo?
U seksualnim...

Veliki Prezir

Da li to što dolazite iz malog grada vidite više kao prednosti ili kao manu?
To je samo situacija, ne mora da bude ni prednost, a ni mana.
Gde je taj Veliki Prezir homepage, "majku mu"?
Nažalost, u pripremi. Očekujemo da će biti gotov tokom januara.
Svi pričaju o veličanstvenim koncertima. Postoje li planovi za izdavanje DVD-a sa snimkom koncerata (juče sam gledao DVD snimak koncerta The Fall – kompletno snimljen iz backstagea – užas)?
Ne znam. Bilo bi dobro. Možda.
Konj: za ljuljanje, za jahanje, za sanjanje? Objasnite malo pesmu.
Konj je najbolji za doručak. Nije naročito zgodan za večeru, zbog kopita i grive. Metabesna pesma, osećaj nemoći.
Poruka za sve koje "sudbina gubi"?
To je dovoljno.
* * *
Očekuješ li od slušalaca da u potpunosti shvate tvoje stihove?
Da, stihovi su sasvim jasni i jednostavni, mislim čak i neposredniji nego pre.
Voliš li Nirvanu? Ako voliš, koja od njihovih pesama ti je najdraža?
About a girl nije loša.
Živiš li zdravo?
Trudim se da ne odlepim.
* * *
Koja pesma Obojenog Programa ti je najbliža?
Ne znam.
* * *
Nomen est omen – vaše ime mi je uvek bilo zanimljivo. Zašto baš Veliki Prezir?
Zašto da ne? Kao što rekoh, neke stvari u životu ne možeš da biraš. Veliki Prezir je odlično ime za muziku kojom se bavimo. Za nekog kao što sam ja to ime je kao zid iza kojeg možeš da sagradiš razne stvari, a da to ovi preko i ne moraju da znaju ako baš neće. To je kao nekakav filter.
Javnost (naročito kritičarska) često pominje vaše tekstove i navodi da su oni jedno od vaših najjačih oružja. Kako se to poklapa sa onim što vi želite da ljudi čuju kada je Veliki Prezir u pitanju?
Potrebno je izdržati nekoliko strana više da bi stigao do nečega, iako to i nije izgledalo tako na početku. Predrasude su loša stvar. Iznenađenja su dobra stvar. Predvidljivost je loša stvar. Očekivanja nisu moja stvar.
Šta Veliki Prezir sluša? Kraj godine se bliži i svi koje znam (čak i ako nisu čitali High Fidelity) prave liste najboljih albuma 2005. Koja su vam omiljena strana i domaća izdanja iz godine koja je za nama?
Telčeru se jako dopada Rubber Factory – Black Keys, Dadi takođe, ali i LCD Soundsystem, Dirtbombs, Detroit Cobras, Devendra Banhart. Meni su se ove godine najviše dojmili Frank Black, Teenage Fanclub, Mars Volta i The Black Keys, mada nisam nešto pratio.
* * *
Kakav tretman imate u izdavačkoj kući?
Imamo uobičajen tretman, što znači: nikom ništa.
Šta vam se od strane/domaće muzike dopalo u poslednje vreme?
Pogledati prethodni odgovor na slično pitanje.
Veliki Prezir
Koliko/kako vam muzika pomaže da pobedite ludilo (u sebi i oko sebe)?
Ludilo i nije tako loša stvar, ako je “u sebi”.
Obradili ste Okean od La Strade, novi album je između ostalih potpisao Robert Radić, La Stradin bubnjar – da li su VP pomalo nastavljači poetike La Strade?
Slobodan Tišma je veoma ozbiljan čovek i umetnik, ali, naravno, sasvim različit i osoben, tako da se ne možemo upoređivati.
Omot Ruke bez povratka vrlo je sveden, je l' može nešto o tome?
Omot je nastao za pola sata, less is more.
* * *
Ko ti je bliži kao gitarista: J Mascis, Frank Black ili Bob Mould?
Frank Black, definitivno.
Šta više voliš: štrudle sa makom ili štrudle sa cimetom?
Sa Makom.
Najuzbudljiviji momenat u gitarskoj muzici ove godine?
Black Keys, pesma se zove The Lengths.
Da li misliš da Franz Ferdinand zaslužuje sve te hvalospeve i toliko pažnje uopšte?
Mislim da se Gang of Four prevrću u grobu. A opet, možda ovaj novi album i nije loš, ili mi se samo čini. U svakom slučaju, ne znam baš kako funkcioniše taj šou biznis i zašto su toliko prisutni u medijima.
Da li čitaš romane Juliana Barnesa i kako ti se sviđa novi album Teenage Fancluba?
Nisam. Teenage Fanclub ne mogu da naprave ništa loše.
* * *
Koliko vam je neprijatno kada morate da odgovarate na pitanja voditeljke koja vam u prvoj rečenici kaže da ona baš i ne sluša tu vrstu muzike (meni je bilo neprijatno da gledam)?
U takvim situacijama se uglavnom osećam kao retard i nije mi jasno koji mi k... to treba u životu.
Hoće li biti onih super, prelepo slikanih video spotova.
Biće, nadam se.
* * *
Studio Kombinat Rekord predstavlja prelomni faktor u razvoju Velikog Prezira. Kada, kako i od čega je nastao, kako izgleda i radi danas, šta da očekujemo od njega u budućnosti?
Studio je vrlo važna stvar, omogućava rad na jednom sasvim novom nivou. Nastao je od čistog entuzijazma i odricanja, trenutno je u fazi preseljenja iz moje kuće u jedan mnogo veći i adekvatniji prostor koji se nalazi u potkrovlju Telčerove hacijende sa sve ogromnom terasom koja gleda na prugu i polja. Mislim da će biti zadovoljstvo raditi u takvim uslovima i radujem se tome.
Mislim da Danima u verziji snimljenoj za film Točkovi i demo snimak pesme Slušam te moraju stići do fanova. Ima li Veliki Prezir dovoljno snimljenog materijala za kompilaciju neobjavljenih pesama? Hoće li je biti?
Radio Veliki Prezir na Popboksu je sasvim dobra ideja što se toga tiče.
Kucamo na vrata zaboravljenih asova: gde su i šta rade nekadašnji članovi Velikog Prezira?
Slavko Kontra radi na lokalnoj televiziji, Dušan Kuzmanović je kod kuće, ne znam ništa o Predragu Horsu Ilčešinu, Boris Mandić i dalje studira, Siniša Lučić Singer je na turneji po Brazilu sa nekakvim cover bandom, a Draga Antov se vratila posle konfuzne krize identiteta i svira klavijature. Svi smo jako radosni zbog toga.
* * *
Najpre bih da vas pohvalim i da vam se zahvalim na muzici koja je fenomenalna i zaista nešto posebno. Drago mi je što uopšte postoji takav bend kod nas. Trenutno ste jedini domaći bend na čiji bih koncert otišao, i tu dolazimo do pitanja: zašto ne postoji (ili da li postoji?) internet adresa (ili neki drugi način) gde mogu da se informišem o predstojećim nastupima grupe?
Hvala na lepim rečima. Zvanična internet adresa je još u pripremi i biće gotova tokom januara. Do tada je najbolje da s vremena na vreme posetiš Popboks ili Odličnog Hrčka.
Sad me, recimo, zanima da li nastupate negde za doček Nove godine?
Ne sviramo za Novu godinu.
Šta očekujete od novog albuma?
Ništa specijalno ne očekujem od novog albuma, vrlo je čudno što se uopšte pojavio, u jednom trenutku je to izgledalo veoma beznadežno.

Veliki Prezir

Da li razmišljaš o tome kako će publika reagovati na tvoju muziku? Da li se u tom pogledu nešto promenilo u odnosu na prvi album i da li se generalno nešto promenilo u tvom odnosu prema muzici za ovih 10-ak godina?
Bilo bi dobro da se nekom dopadnu te pesme, ali to i nije tako važno. Mislim da ne možeš baš puno da učiniš povodom toga. Naravno da se stvari menjaju, pre svega mislim da se s vremenom produbljuju interesovanja, i samim tim verujem da muzika postaje kompleksnija.
* * *
Otkud tako negativno ime? Prezir, pa još ne bilo kakav nego Veliki? Čiji prezir? Prema kome/čemu? Da li vas ovo svi pitaju pa se kajete što bend niste drugačije krstili?
Odgovor potražite duboko u sebi.
Da li su svi srećni bendovi srećni na isti način, a svaki nesrećan – nesrećan na sopstveni način? (U smislu da su odnosi unutar benda slični porodičnim odnosima.)
Vidim, čitate lektiru. Bravo! Ima tu nešto, ako sam ja ujak, onda je Telčer strina, Dada šurnjaja, a Radić i Ševarlić blizanci!
Kako naći dovoljno energije za bavljenje muzikom u ovo manje-više neinspirativno doba, na ovom još neinspirativnijem mestu?
Ovako: uzeti zeca bolje mlada no stara. Odrati mu kožu i staviti u prethodno pripremljen pac. Ostaviti ga da stoji 12h. Tako pripremljenog zeca kuvati u loncu i povremeno pritiskati viljuškom da se skuva sa svih strana. Servirati toplo!
* * *
Ima li ikakvog feedbacka na muziku VP iz država u kojima tekstovi na srpskom jeziku ne predstavljaju (veliku) jezičnu barijeru? Jeste li ikada dobili konstruktivnu kritiku sa anglo-saksonskog govornog područja?
Dopada se Chrisu Thorpeu iz Mančestera.
Prema meni dostupnim podacima, niste nikad svirali izvan SCG. Ima li nekih promjena na tom planu?
Nažalost, nismo. Planiramo da nešto vrlo brzo uradimo povodom toga.
Kako vam je, kao bendu koji dolazi iz provincije, bilo u početku, dok se niste afirmirali? Jeste li nailazili na potcenjivanja po toj – ajmo tako reći – geografskoj osnovi? Kakva je situacija danas kad ste, usudio bih se reći, kultni bend?
Bilo nam je isto kao i sada, situacija je što se nas tiče identična.
Šta očekuješ od MTV Adrie (u odnosu na scenu u globalu i u odnosu na VP)? Može li MTV još više poseljačiti ukus širokih narodnih masa ili ga možda malo poboljšati?
Ne znam šta bih rekao o tome, nije baš veselo, ali malo šta i jeste.
Pristupaš li drugačije komponiranju muzike kad je radiš za teatar (po narudžbi), nego inače kad radiš studijski album? Koliko si spreman pristajati na kompromise i slušati sugestije?
Nisam preterano često uposlen na taj način, mislim nije bilo baš takvih zahteva gde bih dolazio u kompromisne situacije. Uglavnom sam radio sa prijateljima koji nisu tražili takve stvari od mene.
Možemo li uskoro očekivati update web stranice?
U januaru.
Što te inspirira? Koliko često imaš inspiraciju, a koliko često krize kreativnosti? Kako ih prevladavaš?
Razne stvari. Recimo, odlazak pod vodu, razgovori sa prirodom, posmatranje vatre, strah, noćni sati...
Možeš li, barem ukratko, opisati proces nastanka pjesme i albuma?
Proces nastajanja pesama je krajnje jednostavan – nekada si sposoban za tako nešto, a nekada nisi. U takvim slučajevima nije loše piti.
Šta rade članovi VP da bi zaradili za život? Ne moraš odgovoriti ako smatraš da ovo pitanje previše zadire u privatnost.
Da, mislim da je to potpuno nevažno.

Veliki Prezir

Postoji li u umjetnosti nešto što te naročito fascinira? Nešto što pokušavaš postići, a još nisi? Koje umjetnike smatraš najznačajnijima?
Mnogo toga. Recimo da je Voja Despotov i njegova književnost nešto veoma zanimljivo, slikarstvo Mlađana Bakrača, filmovi Johna Hustona.
Hoće li bend postojati dok god to okolnosti i mogućnosti budu dopuštale ili ćete se razići kad shvatite da ste dosegli svoj vrhunac? Jesi li optimističan kad razmišljaš o budućnosti benda?
Ne mislimo o tome, verovatno ćemo postojati još neko vreme, ko zna.
* * *
Čuo sam da ste se dogovorili da uskoro na Popboksu krene Radio Veliki Prezir. Kada to počinje? Može li do Jovandana?
Uskoro.
* * *
Ko u Srbiji zaslužuje najveći prezir?
Lopovi, silovatelji, ubice, komarci i vaspitačice.
Ko je najseksepilnija domaća rockerka?
Viktorija.
Kako na mentalno zdravlje utiče slušanje vaših pesama?
Revitalizujuće i osvežavajuće.
Da li je vaša rodbina ponosna na vas?
Rodbina smatra da smo potpune budale, što i nije daleko od istine.
Najbolji stih turbo folka?
“Mir'še sir, mir'še sir i prepečena rakija / na trulome panju, joj na trulom panju / doručkujemo nas desetoricaaaaaaaa.”
Poželite li ponekad da vas Vuk Bojović, zbog klope, pozove u svoju emisiju?
Oposum na gradele! Mmmmm!
Koga biste radije videli u bendu: Konana Varvarina ili Homera Simpsona?
Homera Simpsona na gramofonima.
* * *
Hoće li Amerika propasti?
Neće.
A rokenrol?
Neće.
Da li je Elvis živ?
Ne.
Ima li života i pre smrti?
Ne.
* * *
Koje je najgluplje pitanje koje vam je postavio neki novinar ever?
“Ja baš i ne slušam takvu muziku, je l' možeš da nam kažeš nešto o tome?”


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.