Popboks - VRELA SRCA – Jonathan Levine - Šećerlema sa ukusom krvi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.02.2013. 15:24

VRELA SRCA – Jonathan Levine

Šećerlema sa ukusom krvi

U trenutku kada se činilo da je zombi podžanr oglodan do kosti, zakucala su Vrela srca. Ova šarmantna horor komedija odstupa od kanona kako bi spojila, i to prilično uspešno, zombi apokalipsu i mladalačku romansu

Đorđe Bajić

Ocena:
7


Naslov originala: Warm Bodies
Scenario: Jonathan Levine (po istoimenom romanu Isaaca Mariona)
Uloge: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich, Analeigh Tipton
Žanr: komična horor romansa
Trajanje: 98 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Još od kako je George A. Romero daleke 1968. godine snimio Noć živih mrtvaca i stvorio savremeni zombi film, mnogi su pokušali da daju svoj doprinos ovom podžanru. Do sada je najuspešnija inovacija bila kombinovanje horora i komedije (Povratak živih mrvaca, Shaun of the Dead), a u Vrelim srcima se otišlo i korak dalje… Bez obzira na ozbiljan ili komičan ton, filmovi o živim mrtvacima su po pravilu izuzetno eksplicitni. U Vrelim srcima, za promenu, nema krvoliptanja, smrti su samo nagoveštene, a horor faktor sveden na minimum. U čemu je onda poenta? Zašto uopšte praviti film o hordi izgladnelih mrtvaca, a štedeti na lateksu i veštačkoj krvi? Odgovor je jednostavan: akcenat je ovoga puta stavljen na ljubavnu priču! Film se fokusira na romansu između mrtvog momka (Englez Nicholas Hoult, poznat po kultnoj seriji Skins i filmovima Samac X-Men: Prva klasa) i žive cure (Australijanka Teresa Palmer, Priče za laku noć i Čarobnjakov šegrt). Naime, umesto da u slast pojede Julie, R se u nju zaljubljuje!

Filmski studio Summit Entertainment se kompromitovao sramotno lošom Sumrak sagom, pa se od njihovog najnovijeg projekta nije bog zna šta očekivalo. Na sveopšte iznenađenje, Vrela srca (od tačnijeg i efektnijeg prevoda Vrela tela se verovatno odustalo zbog toga što poseduje neprikladan porno prizvuk) su sasvim solidan, pa čak i, na određenom nivou, inovativan film. Varirajući poznate motive “zabranjene ljubavi” preuzete iz tragedije Romeo i Đulijeta, Jonathan Levine (50/50, Svi momci vole Mendi Lejn) snima kompetentan i veoma šarmantan repertoarski film u kome će, pre svega, uživati tinejdžeri. Milionima svetlosnih godina bolja od užasnih nastavaka Sumraka, Vrela srca uspevaju da postignu naizgled neizvodljivo: u pitanju je film u kome će podjednako uživati tvrdokorni horor fanatici i poklonici romantičnih šećerlema. Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige