Popboks - BERLINALE 2013 (1) - Rumunski film Pozicija deteta najbolji, ostvarenju Denisa Tanovića dve nagrade [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.02.2013. 14:17

BERLINALE 2013 (1)

Rumunski film Pozicija deteta najbolji, ostvarenju Denisa Tanovića dve nagrade

Na upravo završenom 63. Berlinaleu slabo šta je zavredelo ozbiljnu pažnju. U tri najznačajnija programa, Takmičarski, Panorama i Forum, imali smo prilike da vidimo raspon filmova od neozbiljno amaterskih, do prosečeno bezličnih art house filmova.

Sima Kokotović

Specijalno od novinara Popboksa iz Berlina

 

Ozbiljnih festivalskih filmova jedva da je bilo. Deluje kao da su selektori prihvatali šta god im je neko poslao, sve dok je to imalo veze sa homoseksualnošću, navodnom političkom angažovanošću, ili nekakvim prividom eksperimetalnog. Takođe je, po običaju, veliki broj nezavisnih američkih filmova, svežih sa Sundancea, pronašao svoje mesto u programu. Osim za rediteljski debi Joseph Gordon Levitta, te Baumbahov Francis Ha prikazan još na festivalima u Teluridu i Torontu prošle godine, nema se mnogo čega pohvalnog reći.

Glavne nagrade festivala dodeljene su koliko toliko u skladu sa očekivanjima, pre svega jer nekih izrazitih favorita nije ni preterano bilo. Festivalom je jednoglasno dominiralo uverenje da je program bio vrlo slab. Rumnski film Pozicija deteta, koji se nešto bolje kotirao kod kritike, dobio je Zlatnog medveda. Relativno iznenađenje predstavlja druga nagrada festivala, Grand Prix žirija koji otišao Danisu Tanoviću za Epizodu u životu berača željeza. Reditelj je tokom konferencije za novinare više puta naglasio kako je iznenađen i prezadovoljan što se ovaj spontani i jeftini film o nedaćama Roma uopšte našao na programu festivala. Glavni protagnosta filma Nazif Mujić dobio je priznanje za najboljeg glumca. Time se u Berlinu nastavlja tradicija da se neprofesionalni glumci nagrađuju za uloge u socijalno angažovanim filmovima; prošle godine mlada afrikanka Rachel Mwanza nagrađena je za ulogu u film Ratna veštica. Glavni favorit kritike, Čileanski film Gloria, zadovoljio se nagradom za najbolju ženski ulogu u izvođenju Pauline Garcie. Kao i prethodne godine, jedan od najzanimljivijih filmova glavnog programa dobio je nagradu Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive Vik i Flo su vedele medveda (2012. nagradu je pokupio izvanredni Tabu).

Od domaćih filmova, na festivalu su prikazana četiri filma. Tu moramo izdvojiti Golubovićeve Krugove, koji u domenu art house filma pokazuje kako umešna i efektna izvedba stvara specifičan emotivan naboj,  po čemu se ovaj film izdvaja u odnosu na većinu filmova iz svih programskih celina festivala. Film je osvojio 15. februara nagradu selekcije Forum 2013 koja nije takmičarska (u pitanju je jedna od nagrada nezavisnog žirija koji čine filmski profesionalci iz celog sveta). Kratki film Rabbitland koji potpisuju Ana Nedeljković i Nikola Majdak, u okviru programa filmova za mlade Generacije 14plus dobio je nagradu mladog žirija Kristalni medved za najbolji kratki film. Takođe, u sekciji Prošireno ove godine prikazan je dugometražni film Marte Popivode Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo, dok je u glavnom takmičarskom programu kratkih filmova održana projekcija dokumentarca Ivane Todorović Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka.

Spisak nagrada

  • Zlatni medved za najbolji film - Pozicija deteta (Pozitia Copilulu) – Calin Peter Netzer
  • Velika nagrada žirija (Srebrni medved) - Epizoda u životu berača željeza – Danis Tanović
  • Nagrada Aflred Bauer (Srebrni medved) – u sećanje na osnivača festivala - za dugometražni film koji otvara nove perspektive - Vic+Flo su videle medveda ( Vic+Flo ont vu un ours) – Denis Cote
  • Nagrada za najbolju režiju (Srebrni medved) - Prince Avalanche - David Gordon Green
  • Nagrada za najbolju glumicu (Srebrni medved) - Paulina Garcia u Gloria (Sebastian Lelio)
  • Nagrada za najboljeg glumca (Srebrni medved) - Nazif Mujić (Epizoda u životu berača željeza, Danis Tanović)
  • Nagrada za najbolji scenario (Srebrni medved) - Jafar Panahi za film Zatvorena zavesa
  • Nagrada za izvanredan umetnički doprinos u kategorijama kamere, montaže, muzike, kostima ili scenografije (Srebrni medved) - Aziz Zhambakiyev za kameru u Časovi iz harmonije
  • Posebno priznanje - Obećana zemlja (Promised Land) – Gas Van Sant
  • Posebno priznanje -  Layola Fourie – Pia Marais

 Međunarodnim žirijem Berlinala ove godine je predsedavao reditelj Vong Kar Vai.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora