Popboks - FEST 2013 (3): I U DOBRU I U ZLU – David O. Russell - Sa punim pravom... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.02.2013. 15:15 · 5

FEST 2013 (3): I U DOBRU I U ZLU – David O. Russell

Sa punim pravom...

Ovo je film čiji junaci sa punim pravom zahtevaju dopuštenje da se lično izbore sa vlastitim paklom, a uz to ovo je film koji je sa punim pravom zavredeo tolike i toliko gromoglasne hvalospeve

Zoran Janković

Ocena:
8


Naslov originala: Silver Linings Playbook
Scenarista: David O. Russell (po romanu Matthewa Quicka)
Uloge: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker
Žanr: dramedija
Trajanje: 122 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012.


Čovek se uči dok je živ, a civili su ionako tek čovek do čoveka u nizu. Prvo smo naučili da disleksija nije tek hollywoodski eufemizam za intelektualnu lenjost, a onda nam je dopalo da savladamo i termin bipolarni poremećaj. Istini za volju, mnogi, koji dotada nisu ni sumnjali u vlastitu psihičku stabilnost u priručno skraćenom pojašnjenju ovog poremećaja (burne i česte smene oprečnih duševnih stanja – potištenosti i euforije) bili su zbunjeni prepoznavši tu i  dobar deo vlastitih obrazaa smena raspoloženja.

Filmom I u dobru i u zlu David O. Russell napokon bipolarnom poremećaju, možda i previše učestalom filmskom motivu, obezbeđuje dolično filmsko ruho.  I u dobru i u zlu polazi od davnih dana izraubovanih postulata američkog nezavisnog filma dramedijskog usmerenja, ali u izvođenju Russella konačno dobivamo film, koji se u neku ruku i dalje, uprkos pristojnom budžetu i silini poznatih glumačkih prvoligaša, može podvesti pod termin nezavisnog filma, a koji predstavlja  uspelo stvarenje i unutar korpusa indie filma i unutar konteksta tematski srodnih naslova.

I u dobru i u zlu je ostvarenje koje na prvom mestu pokreće energija zbilja superiornog i usaglašenog glumačkog ansambla; glumačka igra je ovde na tako zavidnom nivou da se lako zaboravlja da je pre ovoga Robert De Niro zapravo deceniju i kusur svog i našeg/gledalačkog vremena uglavnom protraćio na iritantni manirizam, a da je ovde spektakularna Jennifer Lawrence (nedavno nagrađena i Oskarom za upravo ovu ulogu) ipak premlada za lik raspamećene i buntovne udovice. Priča o susretu i laganom uplovljanju u suštinski krajnje proživljenu romansu i jeste čist zicer za glumce koji znaju da prepoznaju i iskoriste vako zgodno i plodno lobovanje, i teško je zamisliti kako bi ovaj film funkcionisao sa drugačijom i opuštenije orkestriranm glumačkom podelom.

Russell, na uzorku prethodno viđenog, autor koji ume i da zablista i da dosta razočara, ovde je potpuno rezonski izabrao funkciju diskretnog orkestatora i pripovedača priče koja je bezmalo sasvim lišena zapleta, a kojoj to ipak ide na ruku. Russellovo pripovedanje je ovde sigurno, uvođenje u donekle neprivlačne duševne mikrouniverzume junaka je postupno i lišeno metiljavosti kakvu obično srećemo u sličnim ostvarenjima indie provinijencije, a priča je znalački i na pravim mestima garnirana humorom zasnovanim na (auto)ironiji. U tom smislu Russell se ovde vraća svom možda i ponajboljim ranijim ostvarenjem Flirting with Disaster iz sredine devedestih.

Delo kome se na dušu da staviti tek donekle neumerena minutaža u krajnjem zbiru dospeva do tačke filma koji je sa punim pravom izdvojen u sam vrh prošlogodišnje američke produkcije i koji bi se, ma koliko njegovi junaci bili srčani i bučni, mogao okititi i atributom tiha majstorija.



Komentari

  • Gravatar for
    LaleNbg | 27.02.2013. 17.38.33
    Одличан сценарио, изузетно танка глумачка изведба. Да је на месту Лоренсове, а поготово Купера неко глумачки јачи, ово би могао да буде нови ''Лет изнад кукавичјег гнезда''. Овако добијамо један смушен филм са бледим глумцима, док је моменат са рагбијем и ''Плесом до снова'' крајем филма потпуно неуверљив, бепотребан и бесмислен. Де Ниро је велики глумац, али у овој улози се ничим не истиче, док је кандидатура лика мајке срамота за Академију. 3/10
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 28.02.2013. 15.34.02
    Odlican scenario, odlicna gluma, odlican film u svom zanru. Najveca slabost je Jennifer Lawrence koja je bolno losa (a dobila oskara). Slazem se 8/10.
  • Gravatar for Jova
    Jova (gost) | 03.03.2013. 11.27.10
    Jedan od najdosadnijih i najbesmislenijih filmova koje sam pogledao u posednje vreme. Eto sta Amerikanci (a koliko vidim i neki ovdasnji kriticari) smatraju za art film. Prica je toliko neuverljiva i nebitna da to boli. Da ne budem shvacen pogresno, smatram da od bilo koje 'male' teme moze da se napravi itekako vredno umetnicko delo, sto umetnost od pocetka 20. veka neprestano dokazuje, ali ovo jednostavno nije uspelo. Nemojte trositi svoje vreme na ovo! Svaratite napr. malo u Kinoteku da nadoknadite propusteno.
  • Gravatar for lola77
    lola77 (gost) | 04.03.2013. 03.00.21
    uzasno predvidljiv,jako labava i nategnuta prica,prepuna svih mogucih americkih stereotipa...Holivud je ocigledno dao sebi zadatak da lansira novu glumacku "zvijezdu",izbor je,nemam pojma zasto,pao na Lorensovu,i mi tu vise ne mozemo nista.njen lik nije dovoljno raspisan da bi ona bila spektakularna,kako autor teksta kaze.Svi likovi su kao karikature,pogotovo De Niro.Ovo je drama bez dramatike i komedija bez smjeha...jako,jako lose.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 07.03.2013. 15.18.56
    I meni se cini da je dvojac (Bradley Cooper, Jennifer Lawrence) jako los, medjutim i sam film je prazan. Pocinje, traje, traje i mislis sad ide zaplet, ono nista i traje, traje, kraj. Pokusaj filma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi