Popboks - LEONARD COHEN - Omiljena igra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 26.04.2013. 11:09 · 1

LEONARD COHEN

Omiljena igra

„...Ima mnogo divnih pesama koje ćeš napisati i zbog kojih će te veličati, mnogo jalovih dana kada nećeš biti sposoban da napišeš ni retka. Biće mnogo bajnih p**aka da se u njih ugnezdiš, raznobojne puti da je ljubiš, brojnih orgazama da ih doživiš i mnogo noći kada ćeš bazati naokolo sa požudom, ogorčen i sam. Biće mnogo emocija i zanosa, jarkih sutona, ushićujućih spoznaja, stvaralačkog bola i mnogo ubistvenih momenata ravnodušnosti kada nećeš biti gospodar čak ni sopstvenog očajanja...“

Zoran Janković

(Geopoetika)

 

Ovo proročanstvo sebi proriče Lawrence Breavman, glavni junak debitantskog romana Leonarda Cohena, romana koji smo u prilici da čitamo u prevodu (Vuka Šećerovića) na srpski jezik. Glavni urednik srpskog izdanja na poleđini knjige ovo delo uporedio je sa filmom Američka lepota. Poređenje nije bez smisla, ali ukazuje tek na jedno moguće iščitavanje ovog istinski valjanog štiva. Naime, moguće je Omiljenu igru posmatrati kao preteču histeričnog realizma (čijem filmskom odeljku pripada i narečena Američka lepota) i uočiti izvesne sličnosti sa Franzenom i Eugenidesom kao najvrlijim predstavnicima te škole. Prvi deo Omiljene igre uistinu u najznačajnojoj meri određuje prilično maničan ritam karakterističan za histerični realizam, doduše u zgodnom sadejstvu sa neretko zavodljivim gorkoslatkim tonom tipičnim za bildungs roman, što Omiljena igra, između ostalog, jeste.

 

Povoljan utisak o ovom štivu dobrim delom zasnovan je upravo na lakoći sa kojom Cohen na nevelikom prostoru menja stil i izraz, pa i književni žanr. Osim bildungsa tu su i impresionističko-medititativna proza, kao i uvek pipavi naglašeno sentimentalni ton u delu priče koja se tiče pokušaja glavnog junaka da iz kandži nestalnosti spokoj nađe u stupici izvesnosti i da u raznovrsnoj i šarenoj ponudi iznađe pravu ljubav. Sve pomenuto u potpunom je skladu sa očitom nakanom Lawrenc, tog očitog Cohenovog alter ega, da, kako će u jednom trenutku i sam primetiti, detektuje i prebrodi tu tanku liniju koja „ceremoniju razdvaja od haosa“.

 

I mada je primetno da u završnom delu Cohenu u izvesnom smislu izmiče fokus priče, nema sumnje da je Omiljena igra zaokruženo i izvanredno uspelo delo autora koga sa punim pravom smatraju jednim od najvoljenijih figura savremene popularne kulture i najveštijim i najunikatnijim pop-pesnikom sadašnjice.



Komentari

  • Gravatar for LC
    LC (gost) | 30.04.2013. 07.35.08
    Hallelujah! "Omiljena Igra" je zaista odlična knjiga, i posle toliko godina, sveža i jedinstvena. Remek-delo za sva vremena, a i prevod je majstorski. Pun pogodak Leonard Cohen u prevodu Vuka Šećerovića je: Leonard Cohen.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi