Popboks - You Tube, iTunes i Spotify ipak nisu 'ubili' kompilacijske albume [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 30.04.2013. 10:31

You Tube, iTunes i Spotify ipak nisu 'ubili' kompilacijske albume

Prodaja kompilacijskih albuma prvi put je porasla u poslednjih deset godina.

Britanski dnevnik Guardian navodi da ovaj podatak označava malu pobedu kompilacijskih albuma jer ih streaming servisi kao što su You Tube, iTunes i Spotify "ipak nisu ubili kao što se očekivalo".

U 2012. godini prodato je više od 20,6 miliona primeraka kompilacijskih albuma, što je za 7,2 odsto više u odnosu na 19,2 miliona iz 2011. Prodaja kompilacijskih albuma je inače bila u konstantnom padu od 2004. godine (izuzetak je 2007. kada je zabeležn mali rast).

Kompilacije Now That's What I Call Music najzaslužnije su za porast prodaje albuma sa raznim izvođačima pošto su one zauzele čak devet pozicija među 20 najprodavanijih u 2012. Među najprodavanije kompilacije u 2012. spada i ona sa izvođačima čije su pesme izvedene na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Kompilacije će po svemu sudeći nastaviti da se dobro prodaju i u 2013, pošto cifre iz prva tri meseca pokazuju porast od 11,8 odsto u odnosu na isti period iz 2012.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.