Popboks - Preminuo Nikola Majdak [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 06.05.2013. 08:25

Preminuo Nikola Majdak

NIkola Majdak, profesor, autor prvih crtanih filmova u Srbiji i veliki filmski entuzijasta, preminuo je juče u 86. godini života.

Majdak u više od 60 godina dugoj karijeri (rođen je 1927. godine u Valjevu) bio profesor i šef katedre za filmsku i TV kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, radio je kao snimatelj dokumentarnih i igranih filmova i koreditelj i bio autor prvih crtanih filmova kod nas.

Između ostalog snimio je crtane filmove: Izvor života, Vreme vampira, Poslednji TV dnevnik, Solista, Le grand Guignol..., kao i igrane filmove Prvi građanin male varoši, Nevjera (1953), Dve noći u jednom danu, Ubistvo na podmukao i svirep način i iz niskih pobuda (1969), ali i i više od 160 dokumentarnih filmova.

Njegov film Nokturno je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu za kratki film u Kanu 1991. godine, do je Vreme vampira (1971) osvojio više nagrada kao horor film.

Nikola Majdak je direktor i osnivač međunarodnig festivala animiranog filma "Balkanima", koji se održava u Domu kulture Studentski grad. Dobio je niz značajnih domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima Zlatnu plaketu Jugoslovenske kinoteke.Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.