Popboks - AMERIČKI SITCOMI - Još malo, pa 'old gold' [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.05.2013. 16:36 · 1

AMERIČKI SITCOMI

Još malo, pa 'old gold'

Prošla i tekuća američka TV sezona nam je pokazala da je došlo do teškog kvara u američkoj fabrici sitcoma – novi naslovi su se kretali u rasponu od jedva prihvatljivog do pogodnog jedino za tešku dosadu i brušenje transfera neprijatnosti; imajući to u vidu, a sve u skladu sa uverenjem da nikada nije kasno pohvaliti vredne i vredno, evo osvrta na četiri (malo je reći) valjana, a dugovečna sitcoma.

Zoran Janković

 

Raising Hope

Kreator: Gregory Thomas Garcia
Broj sezona: 3 (i četvrta u najavi)
Uloge: Lucas Neff, Martha Plimpton, Garrett Dillahunt, Cloris Leachman, Shannon Woodward
Tv Kanal: Fox


Možda i najsjajniji dijamant u ovoj četvorci je serija Raising Hope, sada tek uslovno rečeno „novo čedo“ Gregoryja Thomasa Garcije, autora neprežaljene i na pravdi Boga ukinute bravuroznosti My Name is Earl (u jednoj od skorijih epizoda Raising Hope u svojstvu gostiju pojavila se čitava glavna glumačka podela... Erla). Garcia se i u slučaju Raising Hope zadržava u istom miljeu – okruženju američkog proleterijata, mahom dobrohotnog i osuđenog na večitu akrobatiku kako bi se preživelo. Garcia ovde, pak, dosta hrabro prihvata, a potom diskretno i umešno redefiniše davnih dana potrošene postulate sitcoma na temu dinamike unutar atipičnih porodica čiji se članovi čvrsto i uporno drže jedni drugih. Infantilni, ali brižni roditelji, urnebesno senilna prabaka, sin kome dopadne da gaji ćerku dobijenu nakon noći neopreznog seksa sa krasoticom i serijskim ubicom u bekstvu..., Garcia ovde uspeva da održi nivo svežeg i višeznačnog humora povišenog intenziteta i naglašene osobenosti tokom čitave tre sezone, te ni ne čudi odluka emitera da se serija produži uprkos nešto slabijoj (mada stabilnoj i dostojanstvenoj) gledanosti treće sezone koja se upravo privodi kraju.



 

 

Modern Family

 

Kreatori: Steven Levitan, Christopher Lloyd
Broj sezona: 4
Uloge: Ed O'Neill, Sofia Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jessee Tyler Ferguson, Eric Stonestreet
Broj sezona: 4
TV  kanal: ABC


Svakako najgledanija unutar ove grupe, Modern Family je serija čiji su autori untar strogo kodiranog inicijalnog okvira postigli gotovo nemoguće; naime, prilično dosledno ostajući verni obrascu umerenih porodičnih komedija kojima je dopalo da manje-više ukažu na pozitivne vrednosti, autori Modern Family su uspeli da senziblizuju publiku u odnosu na pitanja koja su i sa one strane Atlantika još uvek izvor snažnih polemika – istopolni brakovi i pravo u njima skućenih da usvajaju decu, recimo. Pojedine epizode (posebno unutar prve i druge sezone) bile su neporecive majstorije i svakako će neke od tamo predočenih situacija ući u svaku iole opsežnu i ozbiljnu istoriju tamošnjeg sitcoma. Ipak, mora se priznati da je treća sezona Modern Family predstavljala prilično razočaranje, na prvom mestu jer se humor činio usiljenim i potrošenim, a pojedine epizode su ostavljale utisak produženih reklama za određene ugostiteljsko-smeštajne usluge. Srećom, četvrta (još uvek aktuelna) sezona u dobroj meri je donela povratak na „staze stare slave“, te se, i mimo bliskosti sa onima od kojih takve odluke jedino i zavese, već sada sa potpunom sigurnošću može utvrditi da Modern Family nastavlja svoj TV život.


 

Community


Kreator: Dan Harmon
Uloge: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Donald Glover, Yvette Nicole Brown, Alison Brie, Chevy Chase, Kim  Jeong, Jim Rash
Broj sezona; 4
TV kanal: NBC


Diskretan, ali ipak lako uočljivi otklon u odnosu na sitcomski kanon je primetan u slučaju serije Community. U pitanju je komedija za zahtevnije sladokusce, komedija koja prati dogodovštine i postepeno srastanje grupe raznorodnih studenata gradskog koledža (naš pandan bi, recimo, bio nekadašnji radnički univerzitet). Community predstavlja pravu i, reklo bi se, neiscrpnu riznicu duboko promišljenog i znalački primenjenog i gradiranog politički nekorektnog humora, koga je u ovom novomoralizatorskom milenijumu svakoga dana sve manje. Dan Harmon, sada već otpušteni kreator ove serije, Community je počesto, poigravajući se sa formom, izrazom i obiljem pop-kulturnih referenci, prevodio u vode šarmantne bizarnosti retko viđene u televizijskoj ponudi. Bilo je izvesnih zamerki da se u trećoj sezoni serija previše bavila vlastitom (u međuvremenu dobrano naraslom i osnaženom) mitologijom, te je Dan Harmon zamenjen, a četvrtu sezonu odlikuje donekle nesigurniji hod, pa utisak o kvalitetu i nadahnutosti autora varira iz epizode u epizodu, doduše, nijednog trenutka ne padajući ispod već zadivljujuće visokog proseka. I premda su poslednjih meseci ljubitelje strašile dojave suprotne sadržine, pre nekoliko dana je i zvanično potvrđeno da nakon skraćene četvrte Community dobija još (najmanje) jednu sezonu.



Parks and Recreation


Kreatori: Greg Daniels, Michael Schur
Uloge: Amy Poehler, Rashida Jones, Azis Ansari, Nick Offerman, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Adam Scott, Rob Lowe, Jim O'Heir, Retta
Broj sezona: 5
TV kanal: NBC


Community i Parks and Recreation, osim emitera i komšijskih termina, spaja još jedna daleko značajnija stavka – lakoća sa kojom autori unutar poznatih mustri pružaju zavidnu dozu televiziji ne toliko tipične apsurdnosti. Parks and Recreation je komedija smeštena u svet možda i najneprestižnijeg odeljka gradske birokratije, svet gradskog zelenila. Priča je izatkana oko vazda histrične, entuzijastične i važnošću srčanog pristupa obavljanja posla na onim (ovde tako dugo i istrajno snevanim) državnim jaslama Leslie Knope (u majstorskom tumačenju Amy Poehler, uz Tinu Fey, verovatno i najznačajnije američke komičarke sadašnjice), mada se mora istaći da je ovde postignuto ono gotovo teorijski neizvodljivo – tokom stotinjak epizoda autori su stvorili poveću grupu osobenih i neodoljivih junaka na planu čitave priče, sve i do povremenih i mikro-nivoa. Parks and Recreation na sve češće i češće mahove izneverava polazni izraz (moc-doc pristup, odnosno lažno dokumentarističko ruho), ali ko još da mari za formalnu nedoslednost u pakovanju kada sadržina ovako očarava i mami na panegirike daleko duže i uznetije nego što nam prostor ovde to dopušta.



Komentari

  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 24.05.2013. 22.15.22
    Definitivno old gold.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi