Popboks - FEF Palić: Kreće predfestivalski program u bioskopu na otvorenom u Subotici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 28.06.2013. 13:34

FEF Palić: Kreće predfestivalski program u bioskopu na otvorenom u Subotici

Predfestivalski program 20. Festivala evropskog filma Palić kreće već 2. jula, a selekcija „Pobednici Palića“ biće prikazana u bioskopu na otvorenom koji se nalazi u centru Subotice na Trgu slobode.

Takođe 2. jula u bioskopu EuroCinema startuje i selekcija „Evropa i hrišćanstvo“, dok će filmovi iz programa „Omaž dobitnicima nagrade Erste Underground Spirit“ biti prikazani 6. i 7. jula.  

U saradnji sa British Councilom 12. jula na Trgu slobode biće održan mini koncert Festivalskog orkestra Nomus i projekcija prvog trilera Alfreda Hičkoka Stanar iz 1926. godine.

Program “Pobednici Palića” (2-11. jul) je nastao povodom obeležavanja dva jubileja: 20 godina Festivala evropskog filma Palić i 10 godina od kada je Festival orijentisan samo ka evropskom filmu. U okviru programa biće prikazano 10 filmova koji su osvojili nagrade za najbolji film - “Zlatni toranj”: Smrt gospodina Lazareskua (Kristi Puiju), Valcer sa Baširom (Ari Folman), Posle venčanja (Susanne Bier), Kako se završilo leto (Aleksei Popogrebsky), Iza brda (Emin Alper), Zaustavljen na putu (Andreas Dresen), Najsrećnija devojka na svetu (Radu Jude), Od groba do groba (Jan Cvitkovič), Kontrola (Antal Nimród), Godina đavola (Petr Zelenka).

Kao doprinos obeležavanju 1700 godina od objave Milanskog edikta, Festival evropskog filma Palić je priredio program “Evropa i hrišćanstvo” u okviru kojeg će od 2. do 5. jula biti prikazano 8 filmova: Viridiana (Luis Bunjuel), Sedmi pečat (Ingmar Bergman), Tomas Mor, čovek za sva vremena (Fred  Zinnemann), Andrej Rubljov (Andrej Tarkovski), Demoni (Ken Rasel), O bogovima i ljudima (Xavier Beauvois), Adevič (Bruno Dumont), Imamo papu (Nani Moreti). Izbor filmova je bio jedan od poslednjih selektorskih poduhvata nedavno preminulog Dinka Tucakovića. Program će se prikazivati u bioskopu EuroCinema na Otvorenom univerzitetu Subotica.

U oviru Omaž programa dobitnicima nagrade Erste Underground Spirit 2013 Igoru i Ivanu Buharov u bioskopu EuroCinema na Otvorenom univerzitetu Subotica 6. jula biće prikazan njihov film Usporeno ogledalo, a dan kasnije izbor kratkometražnih filmova i ostvarenje Bez kormila.

Detaljnu satnicu možete pronaći na sledećim adresama: Pobednici Palića, Evropa i hrišćanstvo i Omaž pogram Erste Underground spirit.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. U slučaju loših vremenskih uslova program sa Trga slobode će se prikazivati u bioskopu EuroCinema nakon završetka druge projekcije.
 
Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održano od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.