Popboks - VELIKA ILUZIJA – Louis Leterrier - Kontekst kao ipak vrhunska magija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.07.2013. 10:03 · 2

VELIKA ILUZIJA – Louis Leterrier

Kontekst kao ipak vrhunska magija

Iako joj ponajpre kontekst ide na ruku, Velika iluzija na kraju bitke izlazi kao pobednik, a sve to jer je reč o filmu koji miri naučeno iz pređašnjih pokušaja i kapacitete novog, o istom trošku razbijajući famu o mađioničarima kao pogubnom motivu u slučaju filma koji drži do kvaliteta i brojnosti publike.

Zoran Janković

Ocena:
7

Naslov originala: Now You See Me
Scenario: Ed Solomon, Boaz Yakin, Edward Ricourt
Uloge: Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Woody Harrelson, Dave Franco, Morgan Freeman, Melanie Laurent, Michael Caine, Common, Michael J. Kelly
Žanr: triler
Trajanje: 115 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Pre osvrta na kakvoću ovog konkretnog filma, nužno je još jednom utrošiti par redaka na podsećanje na važnost konteksta u proceni svakog dela. Jeste, kontekstualizacija počesto ume da bude i tek manje-više vešto prikrivena relativizacija (a svaka relativizacija tek je krinka za apologiju, zar ne?), a katkad ume da bude i dar. Baš kao što je to, recimo, slučaj, sa filmom Velika iluzija.
Naime, dobar deo dosta povoljnog utiska koji ovaj film ostavlja počiva na neveselom kontekstu kada je reč o američkom repertoarskom filmu više produkciono-budžetske klase. Američka kino-ponuda već duže ostaje svedena na osveženei/povampirene/remiksovane franšize i adaptacije stripova i video-igara tek uz poneki izuzetak u vidu filma zasnovnovanog na iole zahtevnijoj polaznoj formuli.

A upravo je to slučaj sa filmom Velika iluzija. Osim što predstavlja kontrargument opšteprihvaćenoj tezi da mađioničari na filmu neizostavno dovode do mršavog učinka na bioskopskim blagajnama i ništa reprezentativnijih dometa po pitanju samog kvaliteta tih dela, Velika iluzija pokazuje da je još uvek moguće napraviti zdrav repertoarski film i mimo gorepomenute matrice. Istina, priča o poteri FBI jurišnika za četvoro misterioznom rukom okupljenih mađioničara i opsenara na koje pada sumnja da pod okriljem svojih predstava i praktično pred nosevima svih progomitelja izvode majstorske pljačke ogromnih razmera ovde je vešto zaodenuta prvenstveno u ruho dinamičnog trilera sa nekoliko nepoznatih.

Istina, negde pri sredini se odustane od razrade i iole suptilnijg definisanja likova, a čini se da sami scenaristi ovu (doduše, uzbudljivu) priču smatraju daleko inteligentnijom nego što je ona to i u najsrećnijem ishodu i mogla da bude, ali na drugoj strani imamo starostavno maštovitu i dinamičnu priču o igri mačke i miša, par šarmantnih likova i dobrih glumačkih kreacija (to se ovde ponajpre odnosi na vazda pouzdanog Woodyja Harrelsona) srećnu udruženu sa produkcionim mogućnostima hollywoodskog novog milenijuma, kao i izvanredno orkestrirane i usnimljene akcione scene (zasluga na tom planu sve sigurnijeg i osobenijeg reitelja Louisa Leterriera, najpoznatijeg po Transporteru, Neverovatnom Halku i Sudaru Titana).

Kad se sve to, a i narečeni kontekst, iole pažljivo izvaga, ipak preovladava dosta povoljan utisak o filmu skrojenom po bioskopskoj meri, a po mustri od koje je, iz ovih ili onih razloga, a svakako nažalost, većina hollywoodskih pregalaca i moćnika digla ruke



Komentari

  • Gravatar for Nebojsa
    Nebojsa (gost) | 08.07.2013. 15.59.56
    Obećavajuće u prvih 20 minuta, a zatim sledi temeljno rašivanje scenarija, ko god da je ovo potpisao bi trebalo da fasuje zabranu rada jedno 5 godina. Katastrofalno loš rasplet, amaterska motivacija likova, traljavi dijalozi. Šteta. Ocena: 3 (od 1 do 10)
  • Gravatar for ni
    ni (gost) | 04.08.2013. 23.39.13
    Ovo uopste nije kul film kako je delovao. Francuskinja posebno iritira - kao da je neko spojio dva filma koja se nikako ne uklapaju. Nije vredno gledanja u bioskopu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi