Popboks - Jim Sheridan dolazi na Festival evropskog filma Palić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 09.07.2013. 08:05

Jim Sheridan dolazi na Festival evropskog filma Palić

Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao „A Sunday in the Country“ organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Jim Sheridan.

Svojim prvim filmom Moje levo stopalo (1989) zabeležio je ogroman uspeh, a za ulogu u ovom ostvarenju Daniel Day-Lewis dobija Oskara za glavnu mušku ulogu (Brenda Fricker Oskara za žensku epizodnu ulogu). Sheridanu su pripale dve nominacije za Oskara za ovo ostvarenje: za najboljeg reditelja i scenaristu. Ovaj debitantski film ga je sa 40 godina svrstao u kasno otkrivene velikane svetskog i evropskog filma.

Sheridan je poznat i po filmu U ime oca, takođe sa Danielom Day-Lewisom za koji je nagrađen Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu 1994. godine. I ovo ostvarenje je dobilo odlične kritike, ali i nekoliko nominacija za Oskara (od kojih su tri za Sheridana). Nakon toga sledi Bokser koji je bio  nominovan za tri Zlatna globusa uključujući nominaciju za najboljeg glumca i reditelja. Film In America, o imigrantskoj irskoj porodici u SAD, snimio je 2002. godine. On mu je doneo još jednu nominaciju za Oskara za najbolji scenario, a u 2005. Sheridan je iznenadio sve snimajući film Get rich or Die Trying sa 50 Centom.

Kao jedan od članova EFA, a u okviru okupljanja  “A Sunday in the Country”, Jim Sheridan će boraviti na Paliću od 17. do 22. jula. Osim njega, na ovoj neformalnoj konferenciji učestvovaće i Marion Döring (direktorka Evropske filmske akademije, Nikolaj Nikitin (selektor Glavnog takmičarskog programa FEF Palić), Christophe Leparc (direktor programa Kanskog festivala - Quinzaine des Réalisateurs), a domaćin će biti naš reditelj Stefan Arsenijević.

U okviru ovih susreta deset mladih filmskih talenata iz cele Evrope imaće priliku da se na Paliću susretnu sa uspešnim stvaraocima i članovima Evropske filmske akademije tokom jednog vikenda. Na Palić će doći Gabriel Gauchet (UK), Mihailov Goran (Rumunija), Florian Pochlatko (Austrija), Valerie Gudenus (Švajcarska), Félix Koch (Luksenburg), Cathy Brady (Irska), Andrea Iannetta (Italija), Astra Zoldnere (Letonija), Jenneke Boeijink (Holandija), Jan Ole Gerster (Nemačka), a iz Srbije: Ognjen Glavonić, Senka Domanović i Dane Komljen.

"Prijatna, neformalna atmosfera Festivala evropskog filma Palić omogućiće stvaranje platforme za inspirativne susrete različitih generacija. Ono što je najbitnije je da svi dolaze iz različitih kulturnih sredina što znatno utiče na podsticanje i razvoj talenata, ali i u perspektivi - na budućnost evropskog filma", navodi se u saopštenju.

Glavna ideja ovih susreta je mogućnost uzajamnog učenja kroz razmenu iskustva ali i stvaranje ličnih poznanstava i mreža. Za vreme vikenda prikazivaće se filmovi učesnika i članova EFA. Ova okupljanja započeta su 1995. godine i organizuju se u saradnji sa partnerima na različitim lokacijama širom Evrope i sveta.

Marion Döring, direktorka Evropske filmske akademije, uporedila je evropsku filmsku zajednicu sa porodicom, a put na Palić sa porodičnim vikend putovanjem. Akciju “A Sunday in the Country” koja se ove godine upravo dešava na Paliću posmatra kao vrlo dragoceno porodično iskustvo, koje će pored nezaboravnih trenutaka pružiti priliku za pravljenje planova za budućnost.

Prethodnih godina ovakva okupljanja dešavala su se u Italiji, Austriji, Španiji, Poljskoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Izraelu, na Islandu, Malti, Kipru i Indiji. Ove godine Festival evropskog filma Palić biće domaćin ovom druženju koje predstavlja idealnu priliku da se filmski stvaraoci nađu na istom mestu razmenjujući profesionalna i lična iskustva.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.